Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Coraz więcej osób sięga po ten naturalny sok, by poprawić trawienie, wzmocnić odporność i przywrócić równowagę jelit. Przygotowywany jest z produktu, który okrzyknięto już w starożytnym Egipcie mianem "rośliny nieśmiertelności".
Sok z aloesu od kilku lat wraca do łask i tym razem nie jako kosmetyk, ale jako składnik codziennej diety. W krajach azjatyckich pije się go od stuleci, a współczesne badania potwierdzają, że składniki w nim zawarte mogą wspierać mikroflorę jelitową, dzięki czemu będzie mniej problemów z wypróżnianiem się.
Aloes ma wiele zalet. Pomaga utrzymać odpowiednie nawodnienie, wspomaga gojenie błony śluzowej układu pokarmowego i łagodzi objawy dyskomfortu po obfitych posiłkach.
Kremowy makaron z cytrynową nutką w towarzystwie pieczonej ryby. Obiad gotowy w 20 minut
Jak sok z aloesu działa na układ pokarmowy?
Miąższ aloesu składa się głównie z wody (ok. 98 proc.), ale pozostałe 2 proc. to potężny zestaw substancji odżywczych. Najważniejszy z nich to acemannan, czyli polisacharyd, który ma duże znaczenia dla jelit i budujących je nabłonków. Dzięki temu sok z aloesu może zmniejszać objawy tzw. zespołu nieszczelnego jelita, wzdęć i nieregularnych wypróżnień.
Badania opublikowane w 2004 r. przez Queen Mary School of Medicine and Dentistry w Londynie wykazały, że czterotygodniowa suplementacja żelem aloesowym u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego zmniejszyła stan zapalny i przyczyniła się do poprawy stanu zdrowia. Z kolei badania z 2022 r. opublikowane w czasopiśmie "Nutrients" potwierdziły, że aloes może wspierać mikrobiotę jelitową. Sok z aloesu zwiększa liczbę korzystnych dla organizmu bakterii z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus (bakterie bardzo często można znaleźć w preparatach probiotycznych).
Te wnioski potwierdziły również polskie badania prowadzone na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Zespół kierowany przez Ewę Cieślik i Kingę Turczę wykazał, że trzyletnie liście aloesu zawierają najwyższe stężenia polisacharydów i flawonoidów, a wysuszona masa aloesu składa się aż w 73 proc. z błonnika pokarmowego. To właśnie te związki wspierają regenerację nabłonka jelitowego i zapobiegają zaparciom.
Czy sok z aloesu można pić bez ograniczeń?
Aloes ma duży potencjał, ale nie powinieneś przesadzać z jego ilością. Dla dorosłych zalecana dawka to około 30-50 ml czystego, odbarwionego soku dziennie. Tylko taki produkt (czyli pozbawiony związków lateksowych i antrachinonów) jest bezpieczny do spożycia. Soki nieoczyszczone mogą zawierać aloinę, której nadmiar powoduje biegunki.
W 2018 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzegł przed nadmiernym spożyciem surowych ekstraktów z aloesu, wskazując na ryzyko zaburzeń elektrolitowych i uszkodzenia nerek przy długotrwałym stosowaniu. Dlatego osoby z chorobami jelit, kobiety w ciąży i dzieci powinny unikać nieprzetworzonych produktów.
Dlaczego warto włączyć sok z aloesu do diety?
W umiarkowanych ilościach sok z aloesu może poprawić trawienie, nawodnienie i wspomóc regenerację jelit po antybiotykoterapii. Zawiera witaminy z grupy B, wapń, magnez i cynk, które wspierają pracę enzymów trawiennych. Co ważne, działa synergicznie z błonnikiem rozpuszczalnym (z owsa, jabłek, cykorii), zwiększając produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.