Muszelki z tuńczykiem i cukinią
Kiedy wracacie zmęczeni po pracy, ostatnie na co macie ochotę, to spędzenie paru godzin w kuchni, by przygotować obiad dla całej rodziny. Mamy dla was smaczną, szybką i niedrogą propozycję na pożywny posiłek. Składniki znajdziecie w lodówce. 15 minut i obiad gotowy!
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g makaronu muszelki,
- 1 młoda cukinia,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 1 cebula cukrowa
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz, sól,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- olej do smażenia.
Przepis
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż, aż cebula się zeszkli. Cukinią pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż kilka minut, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Makaron ugotuj al dente. Dodaj go do podsmażonych warzyw. Tuńczyka odsącz z zalewy i połącz z pozostałymi składnikami. Podawaj z parmezanem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl