Trwa ładowanie...
dzw9dpx
10-10-2018 13:05

Makaron z buraczanym pesto. Wygląda obłędnie, smakuje jeszcze lepiej

Przepis

#gotujznami to nowy cykl w WP Kuchnia. - Przesyłam przepis na mój ulubiony makaron! Od razu uprzedzam! To bardzo ”babskie” danie. Mój chłopak zawsze mówi: ”Wszystko pięknie, ale gdzie mięso”? Tą potrawę pokocha każdy, kto uwielbia buraki. A jeśli ktoś ich nie lubi to jest duża szansa, że się do nich przekona. Pomysł znalazłam w jednej z gazet kulinarnych – pisze pani Joanna. A wy co dziś gotujecie? Wysyłajcie nam swoje przepis wraz ze zdjęciami dania przez platformę #dziejesie.

dzw9dpx
4.3
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 4 małe buraki
  • 1 czerwona papryka
  • czerwona soczewica (może być w puszce)
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • liście bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • parmezan (najlepiej niekończąca się ilość)
  • razowy makaron świderki lub spaghetti
  • pieprz i sól
Przepis

Przygotowanie jest banalne. Ale od początku! Buraki myjemy i gotujemy lub pieczemy w skórce. Można kupić je również gotowe i ugotowane (wersja dla osób, które cenią sobie czas). Buraki i paprykę kroimy na mniejsze części, dodajemy 1 ząbek czosnku (chyba, że lubisz to proszę bardzo można dwa!) i blendujemy. Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Wyciskamy sok z połowy cytryny. I bardzo pieprzymy! I bardzo solimy (najlepiej solą himalajską)! Gotujemy soczewicę przez 15 minut (jeśli wybraliśmy wersję niepuszkową) i odcedzamy. Pamiętajmy, że nie możemy go rozgotować. Może być nawet trochę twardszy Gotujemy makaron razowy (świderki lub spaghetti). Chciałam urozmaicić danie, więc kupiłam wielokolorowy. Ale nie ma po co! Buraki całkowicie go zafarbują! Odcedzamy i fru do gara lub na dużą patelnię. Mieszamy dokładnie składniki, aż nasze ”pesto” całkowicie zabarwi makaron. Możemy dodać garść parmezanu. Wykładany gotowy makaron na talerzu i dekorujemy listkami bazylii. Następnie obficie oprószamy parmezanem zgodnie z zasadą, że parmezanu nigdy za wiele! Można dodać też zmielone orzechy lub pestki słonecznika czy dyni. Do dania pasuje również lampka wina. Nie namawiam, ale sugeruję. I voilà! Gotowe!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Makaron z buraczanym pesto. Wygląda obłędnie, smakuje jeszcze lepiej
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dzw9dpx
dzw9dpx
dzw9dpx
dzw9dpx
Więcej tematów
dzw9dpx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj