Makaron z buraczanym pesto. Wygląda obłędnie, smakuje jeszcze lepiej

#gotujznami to nowy cykl w WP Kuchnia. - Przesyłam przepis na mój ulubiony makaron! Od razu uprzedzam! To bardzo ”babskie” danie. Mój chłopak zawsze mówi: ”Wszystko pięknie, ale gdzie mięso”? Tą potrawę pokocha każdy, kto uwielbia buraki. A jeśli ktoś ich nie lubi to jest duża szansa, że się do nich przekona. Pomysł znalazłam w jednej z gazet kulinarnych – pisze pani Joanna. A wy co dziś gotujecie? Wysyłajcie nam swoje przepis wraz ze zdjęciami dania przez platformę #dziejesie.

Makaron z buraczanym pesto. Wygląda obłędnie, smakuje jeszcze lepiejMakaron z buraczanym pesto. Wygląda obłędnie, smakuje jeszcze lepiej
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 małe buraki
  • 1 czerwona papryka
  • czerwona soczewica (może być w puszce)
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • liście bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • parmezan (najlepiej niekończąca się ilość)
  • razowy makaron świderki lub spaghetti
  • pieprz i sól

Przepis

Przygotowanie jest banalne. Ale od początku! Buraki myjemy i gotujemy lub pieczemy w skórce. Można kupić je również gotowe i ugotowane (wersja dla osób, które cenią sobie czas). Buraki i paprykę kroimy na mniejsze części, dodajemy 1 ząbek czosnku (chyba, że lubisz to proszę bardzo można dwa!) i blendujemy. Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Wyciskamy sok z połowy cytryny. I bardzo pieprzymy! I bardzo solimy (najlepiej solą himalajską)! Gotujemy soczewicę przez 15 minut (jeśli wybraliśmy wersję niepuszkową) i odcedzamy. Pamiętajmy, że nie możemy go rozgotować. Może być nawet trochę twardszy Gotujemy makaron razowy (świderki lub spaghetti). Chciałam urozmaicić danie, więc kupiłam wielokolorowy. Ale nie ma po co! Buraki całkowicie go zafarbują! Odcedzamy i fru do gara lub na dużą patelnię. Mieszamy dokładnie składniki, aż nasze ”pesto” całkowicie zabarwi makaron. Możemy dodać garść parmezanu. Wykładany gotowy makaron na talerzu i dekorujemy listkami bazylii. Następnie obficie oprószamy parmezanem zgodnie z zasadą, że parmezanu nigdy za wiele! Można dodać też zmielone orzechy lub pestki słonecznika czy dyni. Do dania pasuje również lampka wina. Nie namawiam, ale sugeruję. I voilà! Gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast