Świąteczny wolno pieczony łosoś z glazurą z syropem klonowym

Łosoś to jedna z tych ryb, po które sięgammy bardzo często. Nic dziwnego, jest nie tylko bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu, ale także pełny wartościowych składników. Swoim przepisem na łososia podzielił się Martin Gimenez Castro, właściciel i szef kuchni w restauracji Ceviche Bar i Tuna. Łosoś pieczony z glazurą z syropem klonowym sprawdzi się jako świąteczne danie.

Świąteczny wolno pieczony łosoś z glazurą z syropem klonowymŚwiąteczny wolno pieczony łosoś z glazurą z syropem klonowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • duży kawałek dzikiego łososia z certyfikatem MSC
  • 200 ml syropu klonowego
  • 1 łyżka imbiru mielonego
  • ½ łyżki cynamonu mielonego
  • ½ łyżki kminku mielonego
  • 8 szt. anyżu
  • 15 szt. goździków
  • Sól i pieprz

Przepis

  • W misce wymieszaj wszystkie przyprawy, bez goździków i anyżu. Ponacinaj skórę łososia w kwadraty i zamarynuj połową marynaty, upewniając się, że marynata wniknęła w skórę ryby.
  • Anyż i goździki ułóż na łososiu. Drugą połowę marynaty zachowaj do posmarowania ryby podczas pieczenia.
  • Piecz przez ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni malując łososia pozostałą marynatą co 15 min.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja