Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
W Polsce traktujemy ja jako odpady, ewentualnie kupujemy dla psiaków do przegryzania. Tymczasem zarówno Litwini, jak i Anglicy, uwielbiają podawać je na przekąskę. Może warto odsunąć stereotypy na bok i samemu sprawdzić, co w nich pysznego.
Również w dawnej Polsce świńskie uszy uznawane były za przysmak, ale po wyjściu z PRL-u, w którym podroby stanowiły bardziej przymus ekonomiczny niż świadomy wybór, tego typu smaczki nabrały złej sławy. Niemniej w krajach nadbałtyckich i Anglii przekąska nadal cieszy się dużą popularnością. Świńskie uszy podawane na chrupko są stałym elementem biesiadowania w pubach.
Sprawdzony patent na domowe kabanosy. Ich przygotowanie jest naprawdę proste
Uszy wieprzowe – niedoceniany skarb kuchni
Litwini oraz Anglicy cenią uszy wieprzowe za ich wszechstronność, smak i konsystencję. Często zajadają wędzone lub smażone w charakterze przekąski, ale także dodają do zup i sałatek. Ich odpowiednie przygotowanie jest proste, chociaż wymaga trochę czasu – zanim uszy wylądują na patelni, trzeba je gotować w bulionie warzywnym przez co najmniej 1 godzinę.
Nie warto się śpieszyć, ponieważ tylko po odpowiednio długim gotowaniu wychodzą przyjemnie miękkie, chociaż nadal przed rozgryzieniem można je żuć jak gumę, co dostarcza wiele przyjemności. Przekąska jest również pełna wartości odżywczych – białka, żelaza, cynku oraz witaminy B12. Ale największą gratką jest to, że świńskie uszy zawierają bardzo dużo kolagenu, który jest ważny nie tylko dla jędrności skóry, ale także dla zdrowia stawów, ścięgien i zębów.
Jak zrobić smażone świńskie uszy?
Popularną przekąską w krajach nadbałtyckich są wędzone świńskie uszy, ale w domowych warunkach łatwiej jest przygotować smażone w panierce. Podawaj na ciepło z chrzanem, musztardą lub sosem czosnkowym.
Składniki:
- 6–7 świńskich uszu,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka bułki tartej,
- ulubiona przyprawa do smaku (np. papryka lub czosnek granulowany),
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
- Oczyść i umyj świńskie uszy, następnie sparz je wrzątkiem, wylej wodę. I przełóż do garnka. Zalej bulionem warzywnym i gotuj przez około godzinę na wolnym ogniu. Po ugotowaniu odcedź i osusz na ręczniku papierowym.
- W misce rozmieszaj jajka z solą i pieprzem. Na osobnych talerzach przygotuj mąkę i bułkę tartą zmieszaną z ulubioną przyprawą.
- Ugotowane uszy pokrój na mniejsze kawałki (może być w paski) i każdy fragment zanurz najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Smaż patelni ze sporą ilością rozgrzanego tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron.
- Po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.