Łosoś z ryżem jaśminowym i sosem sojowym
Łosoś gotowany na parze posmakuje nie tylko osobom, które są na diecie. Tak przygotowana ryba jest miękka i soczysta, a dodatek imbiru i aromatyczny sos sojowy zamienią ją w prawdziwe kulinarne arcydzieło.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie na parze
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Oskrobanego łososia nadciąć od strony skóry co 5 cm. W powstałe kieszonki włożyć kawałki imbiru.
- Gotować na parze 15- 25 minut.
- Dymkę obrać i pociąć w paski. Ugotowaną rybę obsypać pociętą dymką i polać niewielką ilością oleju arachidowego. Całość pokropić ciemnym sosem sojowym i podawać z ryżem i z sosem do zamaczania ryby - wymieszać sos sojowy oraz chili.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl