Co jeść i pić, by wzmocnić organizm po chemioterapii?
Farmakologiczna metoda leczenia raka stanowi dla organizmu ogromne wyzwanie – podawane leki cytostatyczne niszczą wprawdzie komórki nowotworowe, ale jednocześnie powodują wiele efektów ubocznych. Jak złagodzić uciążliwe skutki chemioterapii? Duże znaczenie ma właściwa dieta.
Kefir
Najstarszy z mlecznych napojów spożywanych przez człowieka – jego historia rozpoczęła się na Kaukazie, około 3 tysięcy lat temu. Po kefir wciąż warto sięgać, także po chemioterapii, jest bowiem jednym z najbogatszych źródeł dobrze przyswajalnych białek, niezbędnych do regeneracji zniszczonych leczeniem komórek. To także silny probiotyk pomagający chronić florę jelitową organizmu, wspierający go w usuwaniu szkodliwych substancji toksycznych, regulacji procesów trawienia i normalizacji pracy układu pokarmowego.
Jajka
W diecie osób, które przeszły chemioterapię nie powinno zabraknąć jajek. Dlaczego? To przede wszystkim bardzo bogate źródło białek, ale na tym nie kończą się ich zalety. Jak wykazali naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego (CLA), jajka mogą sprzyjać skutecznemu niszczeniu komórek nowotworowych.
Łosoś
Po chemioterapii warto jak najczęściej sięgać po ryby morskie, choćby coraz popularniejszego w naszym kraju łososia. To nie tylko skarbnica wysokiej jakości białek, ale również nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które wzmacniają odporność organizmu, hamują rozwój komórek nowotworowych oraz zwiększają skuteczność terapii. Jak wykazały badania, regularne spożywanie produktów bogatych w te tłuszcze może zmniejszać ryzyko nawrotów raka gruczołu krokowego, sutka, jelita grubego i płuc.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warto jeść codziennie
Królik
Mięso królika wciąż rzadko gości na naszych stołach, warto jednak docenić jego walory: delikatność, soczystość, niepowtarzalny smak o nutkach słodko-orzechowych, ale przede wszystkim imponujące właściwości odżywcze. To jedno z najbogatszych źródeł łatwo przyswajalnych białek, które są bardzo potrzebne osobom po chemioterapii.
Wątróbka wieprzowa
W diecie osoby, która przeszła chemioterapię bardzo ważne miejsce powinny stanowić produkty bogate w dobrze przyswajalne żelazo – główny składnik hemoglobiny, niezbędny do transportu tlenu we krwi i biorący udział w syntezie DNA. Jego niedobór prowadzi m.in. do anemii, zmęczenia czy obniżenia odporności organizmu. Gdzie znajdziemy najwięcej żelaza? W wątróbce wieprzowej.
Zielona herbata
Napar z suszonych liści herbaty, nie poddanych procesowi fermentacji, jest uznawany za najstarszy napój świata – w Chinach był spożywany już ponad 4,5 tysiąca lat temu. Zielona herbata to skarbnica cennych dla zdrowia składników, m.in. silnych przeciwutleniaczy, które hamują rozwój komórek nowotworowych, a także wzmacniają odporność organizmu, co jest bardzo ważne po chemioterapii.
Ćwikła
Od wieków stanowi obowiązkowy dodatek do potraw na świątecznym stole, ale po ćwikłę warto sięgać znacznie częściej. Swoje walory zawdzięcza przede wszystkim głównemu składnikowi, czyli tartym burakom stanowiącym skarbnicę witamin i minerałów, które znacząco wzmacniają odporność organizmu, nadwyrężoną chemioterapią. Sprzyja temu również drugi obowiązkowy składnik ćwikły – tarty chrzan, w tradycji ludowej nieprzypadkowo uchodzący za symbol siły i fizycznej krzepy.
Kurkuma
Przygotowując posiłki po chemioterapii warto doprawiać je pochodzącą z południowej Azji przyprawą, która nadaje daniom żółtego koloru i dość intensywnego aromatu. Kurkuma od wieków jest też ceniona za właściwości lecznicze. Zawdzięcza je przede wszystkim kurkuminie, wzmacniającej odporność, zapobiegającej rozwojowi komórek nowotworowych oraz przyczyniającej się do ich niszczenia.
Olej konopny
Choć jest tłoczony z nasion konopi, nie wykazuje właściwości psychoaktywnych. Ma natomiast przyjemny, orzechowo-korzenny smak, a także kryje potężną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych, cennych dla naszego zdrowia, składników odżywczych. Olej konopny skutecznie łagodzi skutki uboczne chemioterapii. Należy go spożywać tylko na zimno, jako dodatek do sałatek, ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw czy dressingów.