Polacy zajadają się aż miło i nie myślą o skutkach. Inne kraje zakazują sprzedaży

Łosoś to jedna z najczęściej kupowanych ryb w Polsce. Świeży lub wędzony – Polacy uwielbiają jego różowe mięso w każdej możliwej postaci. Jednak wiele osób podczas zakupów kieruje się wyłącznie niską ceną, co może być szkodliwe dla zdrowia i środowiska.

Taki łosoś wygląda pysznie, ale może być szkodliwy dla zdrowiaTaki łosoś wygląda pysznie, ale może być szkodliwy dla zdrowia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Hodowle łososia od lat budzą kontrowersje. Ryby tłoczą się na niewielkiej przestrzeni w pływających klatkach, co sprawia, że są bardziej narażone na ataki pasożytów. Aby zapobiec chorobom, hodowcy stosują antybiotyki, które przenikają do mięsa i mają istotny wpływ na nasze zdrowie. Kraje takie jak Australia czy Nowa Zelandia wprowadziły już zakaz sprzedaży łososia hodowlanego. Również w niektórych szwedzkich stołówkach obowiązuje zakaz podawania łososia norweskiego ze względu na zwartość szkodliwych substancji. Nie bez znaczenia jest również zagrożenie ekologiczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Flądra, dorsz, a może coś innego? Żona rybaka szczerze o rybach z Bałtyku

Dlaczego łosoś hodowlany jest zagrożeniem?

W krajach takich jak Norwegia czy Szkocja, gdzie hodowla łososia stoi na wysokim poziomie, stosuje się rygorystyczne normy, które mają na celu minimalizację negatywnego wpływu na środowisko. Mimo to nawet tam pojawiają się głosy krytyki dotyczące stosowania antybiotyków w hodowlach. Pasza, którą karmione są ryby, często zawiera wiele sztucznych substancji i konserwantów. Ale to nie wszystko – z hodowli łososia zdarzają się ucieczki, co może być zgubne dla środowiska. Ryby mogą krzyżować się z dzikim łososiem i rozprzestrzeniać choroby.

Jak mięso łososia hodowlanego wpływa na organizm?

Skutki spożywania łososia hodowlanego mogą pojawić się po wielu latach, dlatego wiele osób nie dostrzega problemu. Jednak badania wykazują czarno na białym, że mięso takich ryb zawiera o wiele więcej substancji toksycznych niż pochodzące z połowów oceanicznych. W konsekwencji może powodować zaburzenia pracy tarczycy, zwiększać ryzyko chorób serca i nowotworów.

Łosoś hodowlany charakteryzuje także inny profil tłuszczowy – jest w nim więcej kwasów nasyconych, które mogą prowadzić do otyłości i chorób układu krążenia. Zawartość witamin, minerałów i kwasów omega-3 nie jest w stanie zrównoważyć szkód i potencjalnych zagrożeń.

Alternatywy dla łososia hodowlanego

Jak widać łosoś łososiowi nie równy, a producenci ryb mają swoje sposoby na to, aby nie podawać wprost kontrowersyjnych informacji. Oczywiście, wszystko znajdziesz na etykiecie, pod warunkiem że wyczulisz oko na pewne kwestie. Przede wszystkim warto zapamiętać, że tzw. łosoś norweski czy atlantycki to jest łosoś hodowlany.

Ryby pochodzące z dzikich hodowli sprzedawane są jako "łosoś pacyficzny", chociaż i z tym trzeba uważać, bo zdarzają się także hodowle tego gatunku łososia. Bezpiecznie jest przyjąć, że każdy łosoś, który nie jest oznaczony jako dziki, pochodzi z hodowli. Dodatkowym znakiem jakości jest oznaczenie MSC, gwarantujące, że ryba pochodzi ze zrównoważonych połowów.

W Polsce coraz większą popularność zdobywa pstrąg tęczowy, który jest tańszą i zdrowszą alternatywą dla łososia. Pstrąg zawiera mniej toksyn, takich jak dioksyny czy rtęć, co czyni go bezpieczniejszym wyborem dla konsumentów. Dodatkowo jego hodowla w kontrolowanych warunkach pozwala na uniknięcie wielu problemów związanych z hodowlą łososia.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯