Łosoś kontra pstrąg łososiowy. Którą rybę lepiej wybrać?

Pochodzą z tej samej rodziny, ale pstrąg sprawia wrażenie "ubogiego krewnego" łososia, który od kilku lat króluje w naszych sklepach i kuchniach, coraz częściej także w okresie Bożego Narodzenia. Czy jednak na pewno zasługuje na takie zainteresowanie? A może jednak lepiej sięgnąć po jego skromniejszego kuzyna?

Łosoś kontra pstrąg łososiowy. Którą rybę lepiej wybrać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alexander Nasonov
oprac.  KGD
38

Łosoś, niegdyś uznawany za produkt luksusowy, dziś stał się jedną z najpopularniejszych ryb na naszych stołach. I znakomitym biznesem – jego globalna sprzedaż przekracza rocznie 15 miliardów dolarów! To efekt upowszechnienia nowoczesnych metod hodowli z użyciem specjalnych klatek, z których każda może pomieścić nawet kilkadziesiąt tysięcy łososi, karmionych granulatem zawierającym m.in. pigmenty nadające mięsu charakterystyczną, różowo‐pomarańczową barwę. Obecnie z takich ogromnych morskich farm pochodzi 60 proc. ryb trafiających na rynek.

Pstrąg łososiowy, zwany też tęczowym (wyróżnia go różowo-purpurowa wstęga na boku, ciągnącą się od głowy aż do ogona), może tylko pozazdrościć kuzynowi spektakularnej kariery, choć także on zdobywa ostatnio sporą popularność. Polska stała się bowiem jednym z największych producentów ryby, której ojczyzną są rzeki Ameryki i Azji Północnej, wpadające do Pacyfiku. Do naszego kraju pstrąga sprowadzono pod koniec XIX wieku, najpierw trafił do stawów na terenach zaboru pruskiego, później Galicji. Dziś z rodzimych hodowli pozyskuje się rocznie około 20 tys. ton.

Choć w Polsce spożycie ryb powoli rośnie, wciąż jemy ich zbyt mało – na statystycznego obywatela przypada rocznie ok. 14 kg (Portugalczyk pochłania w tym okresie… 57 kg). Dlatego zarówno po łososia, jak i pstrąga łososiowego zdecydowanie warto sięgnąć. Który z nich może pochwalić się większymi wartościami odżywczymi?

Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Siła w kwasach

Ryby powinny stanowić ważny element naszej diety, ponieważ dostarczają wielu cennych składników przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza z rodziny omega-3, niezbędnych do prawidłowej pracy układu krążenia (redukują poziom trójglicerydów, obniżają ciśnienie krwi, regulują stężenie cukru we krwi, działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo) i utrzymania właściwego funkcjonowania mózgu oraz wzroku (są głównym budulcem neuronów i fotoreceptorów oka).

Łosoś nieprzypadkowo uchodzi za jedno z najbogatszych źródeł tych cennych związków. 200 g ryby pokrywa nasze tygodniowe zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe. Jednak pstrąg łososiowy wcale nie ustępuje w tej kwestii. Żadna inna ryba słodkowodna nie dostarcza tak dużej dawki omega-3 (1,75 g w 100 g pstrąga, niemal tyle samo znajdziemy w łososiu).

Oba gatunki (z lekką przewagą łososia) dostarczają podobną porcję pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka, zawierającego m.in. aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi wytwarzać (leucynę, walinę czy lizynę).

Łosoś i pstrąg stanowią bogate źródło witamin z grupy B, szczególnie niacyny (B3), bardzo potrzebnej naszemu mózgowi, biorącej też udział w syntezie ważnych hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny. 100 g łososia dostarcza 7,9 g tego związku, pstrąga – 5,2 g. Łosoś dostarcza też znacznie więcej witaminy D odpowiedzialnej m.in. za mineralizację kości czy regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie.

  • Pstrąg łososiowy
  • Łosoś
[1/2] Pstrąg łososiowy Źródło zdjęć: | STEPHEN GIBSON PHOTOHOME.CO.UK

W łososiu i pstrągu nie brakuje cennych składników mineralnych. Choćby selenu niezbędnego do wytwarzania wielu enzymów, a także zapewniającego właściwe funkcjonowanie systemu odpornościowego i stymulującego go do obrony przed infekcjami czy toksynami. Selen jest również silnym przeciwutleniaczem neutralizującym szkodliwą aktywność wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszanie procesów starzenia organizmu czy rozwój licznych chorób, w tym nowotworów. Znacznie więcej znajdziemy go jednak w łososiu (36 mg/100 g) niż w pstrągu (17 mg/100 g).

Trudne dorastanie łososia

Porównując wartości odżywcze obu ryb można odnieść wrażenie, że łosoś jest zwycięzcą tej rywalizacji. Jednak diabeł tkwi w szczegółach, szczególnie dotyczących sposobu hodowli.

Najwięcej walorów ma bowiem mięso dzikiego łososia atlantyckiego i pacyficznego, zwłaszcza z rejonu Alaski. Ryby pochodzące z wielkich farm morskich są często dużo uboższe w cenne składniki odżywcze, kryją zaś sporo szkodliwych dla naszego zdrowia metali ciężkich, dioksyn, antybiotyków i pestycydów, które odkładają się w tkance tłuszczowej. Hodowlane łososie dostarczają mniej dobroczynnych kwasów omega-3, natomiast w zwiększonej dawce – szkodliwych w nadmiarze kwasów omega-6.

Jak wykazało niedawne śledztwo fundacji Compassion in World Farming, która przyjrzała się działalności farm zlokalizowanych u zachodnich wybrzeży Szkocji (hodowane tam ryby często trafiają do Polski), łososie dorastają w koszmarnych warunkach. Blisko co trzeci ginie podczas produkcji, wiele stworzeń zmaga się z chorobami.

Hodowla pstrągów budzi mniejsze kontrowersje. Przede wszystkim te ryby wymagają nieskazitelnie czystej wody oraz zdrowej karmy. Dzięki temu ich mięso jest bogate w cenne składniki odżywcze i nie skrywa szkodliwych substancji.

Podczas przedświątecznych zakupów warto pamiętać także o tym.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć