10 produktów, które warto jeść, gdy mamy skłonność do żylaków

Problem jest powszechny – jak wynika z badań, z żylakami zmaga się co druga kobieta i co trzeci mężczyzna. Pokręcone, uwypuklone żyły nie tylko szpecą nogi, lecz również zagrażają naszemu zdrowiu, a niekiedy nawet życiu. Co jeść, by złagodzić skutki przewlekłej niewydolności żylnej?

Co jeść, by złagodzić skutki przewlekłej niewydolności żylnej?Co jeść, by złagodzić skutki przewlekłej niewydolności żylnej?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Macniak

Kwiaty dzikiego bzu

Nasi przodkowie nieprzypadkowo nazywali dziki bez "polną apteką". Jego kwiaty, zarówno świeże, jak i suszone, to wyjątkowo bogate źródło cennych składników leczniczych, w tym flawonoidów, m.in. rutyny, która świetnie wpływa na układ krążenia i uszczelnia naczynia krwionośne. W ciepłe dni osoby o skłonnościach do żylaków mogą przygotować np. lemoniadę z kwiatów bzu.

Szczaw

W kuchni polskiej był ceniony już przed wiekami, jednak w ostatnich latach stracił na popularności. Warto znów zacząć sięgać po szczaw, szczególnie, gdy zmagamy się z żylakami. Zielone listki o orzeźwiającym, lekko kwaskowatym smaku, dostarczają bardzo dużo flawonoidów, w tym rutyny. Nadają się nie tylko do zupy, znakomicie sprawdzają się bowiem w koktajlach czy sałatkach.

Czarna fasola

Po ugotowaniu ma kremową konsystencję i bogaty, lekko słodki smak, dzięki czemu świetnie sprawdza się zarówno w daniach kuchni meksykańskiej, jak i polskiej (np. fasolce po bretońsku). Ciemny kolor nasion jest zasługą wysokiego stężenia antocyjanów – silnych przeciwutleniaczy stymulujących system odpornościowy, działających przeciwzapalnie, a także wpływających ochronnie na układ krwionośny i wzmacniających ściany naczyń, dzięki czemu powstrzymujących rozwój żylaków.

Nie tylko kawa stawia na nogi. Najlepsze i naturalne napoje, które ją zastąpią

Makaron razowy

Jeśli mamy problemy z żylakami, powinniśmy starać się unikać zaparć, które zwiększają ciśnienie w jamie brzusznej, czego konsekwencją jest ucisk żył i obrzęki nóg. Warto zatem sięgać po produkty bogate w błonnik pokarmowy, choćby makaron wytwarzany z mąki pełnoziarnistej. Jest nie tylko smaczny, ale także równie uniwersalny, co tradycyjny.

Czarna porzeczka

Na surowo nie zachwyca smakiem, ale świetnie sprawdza się w dżemach, galaretkach, sokach, nalewkach i winach. Od wieków ceni się również właściwości odżywcze czarnej porzeczki, która jest m.in. niezwykle bogatym źródłem witaminy C stymulującej produkcję kolagenu oraz przeciwdziałającej tzw. procesom peroksydacyjnym. Dzięki temu czarna porzeczka stanowi skuteczne wsparcie w walce z żylakami.

Olej z pestek winogron

Skarbnica cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy K biorących udział w procesach krzepnięcia krwi i uszczelniania naczyń krwionośnych, a także wykazujących działanie przeciwzapalne. Dzięki temu olej z pestek winogron pomaga w walce z żylakami. A także świetnie smakuje w sałatkach, sosach czy marynatach.

Owoce dzikiej róży

Witamina C, która działa ochronnie na ściany naczyń krwionośnych, ale także usprawnia pracę całego układu krążenia, jest jednym z naszych największych sprzymierzeńców w zmaganiach z żylakami. Gdzie jej szukać? Na przykład w owocach dzikiej róży – już 2-3 sztuki mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na kwas askorbinowy. Świetnie nadają się pyszne dżemy czy konfitury.

Zdrowe nogi
Zdrowe nogi © Adobe Stock

Łosoś

Gdy zmagamy się z żylakami, w naszej diecie nie może brakować sporej dawki nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które m.in. wykazują działanie przeciwzapalne i antyzakrzepowe, zmniejszają ryzyko wystąpienia zatorów żylnych, a także regulują ciśnienie krwi. Ich bogatym źródłem są ryby morskie, w tym łosoś, szczególnie dziki, z rejonu Alaski.

Jeżyny

Czarnofioletowe owoce od wieków goszczą w polskiej kuchni. W sklepach i na targowiskach królują dziś jeżyny pochodzące z dużych upraw, jednak zdaniem znawców najwięcej smaku i aromatu mają te zbierane w lesie, najlepiej własnoręcznie. Dostarczają nie tylko dużo błonnika, ale również wielu innych cennych związków, w tym antocyjanów, które działają zbawiennie na układ krwionośny, stanowiąc wsparcie w zmaganiach z żylakami.

Zielona herbata

Jedno z najbogatszych źródeł katechin, czyli polifenolowych związków o działaniu przeciwzakrzepowym i antyzapalnym, dzięki czemu stanowiących wsparcie w walce z żylakami. By w pełni skorzystać z pozytywnych właściwości zielonej herbaty, nie zalewajmy jej wrzątkiem (woda powinna mieć ok. 80 st.) i nie zaparzajmy dłużej niż 3 minuty.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika