Trwa ładowanie...

Kuchnia norweska – czym się charakteryzuje?

Norwegia jest krajem leżącym w północnej części Europy na Półwyspie Skandynawskim. Stosunkowo surowy klimat charakteryzujący się długimi i mroźnymi zimami miał i ma ogromny wpływ na narodową kuchnię tego regionu. W dużej mierze znaczenie ma również długa linia brzegowa, dzięki której mieszkańcy mają całoroczny dostęp do ryb i owoców morza. Z czego jednak najbardziej słynie kuchnia norweska i jakie są jej znaki szczególne?

Dania norweskiej kuchniDania norweskiej kuchniŹródło: Adobe Stock, fot: MYCHKO
d1u2dr4
d1u2dr4

Produkty spożywcze popularne dla kuchni norweskiej

Ze względu na trudne warunki klimatyczne, mieszkańcy tego kraju musieli radzić sobie z tym, co mają. Postawili na rolnictwo i łowiectwo. Poza wspomnianymi już owocami morza i rybami na norweskim stole spotkamy więc jeszcze dziczyznę i warzywa – szczególnie korzeniowe, a także zboża, głównie owies i jęczmień.

Do najczęściej spożywanych ryb należą: łosoś, dorsz, makrela i śledź. Jada się je w postaci suszonej, wędzonej, marynowanej, gotowanej albo surowej. Z owoców morza najpopularniejsze są krewetki, kraby i małże.

Z kolei jeśli chodzi o mięso, to w Norwegii spotkamy przede wszystkim mięso łosia, renifera, baraninę i jagnięcinę, rzadziej drób. Mięsa z reguły podaje się w formie suszonej, solonej i wędzonej. Norwedzy nauczyli się, że na długą zimę potrzeba dobrze zakonserwowanej żywności, która nie będzie się psuła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gravlax - sushi po skandynawsku

W tym regionie świata nie są również obce dania mączne. Kluski, knedle, naleśniki i gofry to bardzo popularne dania w Norwegii.

d1u2dr4

Wśród serów największą popularnością cieszy się brunost. Jest to brązowy karmelizowany ser serwatkowy produkowany z różnych rodzajów mleka – koziego, krowiego, owczego.

Charakterystyczny dla kuchni tego kraju jest minimalizm w kwestii przypraw. Wielu mieszkańców używa właściwie tylko soli i pieprzu. Tradycyjna kuchnia norweska to prostota i nisko przetworzone produkty, co wcale nie musi oznaczać nudy.

Norweskie posiłki

Norwedzy najczęściej spożywają trzy lub cztery posiłki dziennie, z czego tylko obiad jest jedzony na ciepło.

Pierwszym posiłkiem dnia jest śniadanie, które popija się kawą, sokiem lub mlekiem. Zazwyczaj są to kanapki z chleba razowego, które można zjeść z mięsem, serem, dżemem, różnymi pastami. Popularnymi śniadaniowymi daniami są również musli i owsianka z jogurtem.

d1u2dr4

Około godziny 11.00-12.00 spożywany jest drugi posiłek. Zarówno dzieci, jak i dorośli nie wybierają się szkoły i pracy bez tzw. matpakke, czyli lekkich kanapek na bazie chrupkiego pieczywa.

Obiad podawany jest dopiero ok. 16.00-17.00. Z reguły na danie obiadowe składają się mięsa i warzywa. Popularne są przede wszystkim klopsiki, ryby i kiełbasy podawana najczęściej z ziemniakami, a czasami z ryżem lub makaronem. Obiad popijany jest kawą. Norwegowie należą do narodów, które wypijają największe ilości tego napoju. Przeciętny mieszkaniec sięga po kawę nawet pięć razy dziennie. Powinna być ona gorąca, bez mleka i bez cukru.

Czwartym posiłkiem dnia jest kolacja, z której jednak znaczna część Norwegów po prostu rezygnuje z racji tego, że obiady są późne. Jeśli już decydują się na kolację, to zjadają ją najpóźniej do godziny 20.00 i jest to z reguły kanapka.

Sztokfisz – niesolona ryba (najczęściej dorsz) suszona słońcu Adobe Stock
Sztokfisz – niesolona ryba (najczęściej dorsz) suszona słońcuŹródło: Adobe Stock, fot: Federica Violin

Jeśli chodzi o słodkości, to Norwedzy nie przepadają za słodkimi deserami. Raczej wolną te mniej słodkie. Lubują się np. w solonych cukierkach z lukrecji albo anyżu, brownie oraz w gofrach podawanych z dżemem, serem lub sosem.

d1u2dr4

Najpopularniejsze dania kuchni norweskiej

Mimo swojej prostoty, kuchnia norweska może poszczycić się niektórymi tradycyjnymi potrawami, które naprawdę warto spróbować. Należą do nich m.in.:

  • Fiskeboller – rybne klopsiki podawane z białym sosem,
  • Kumle – knedle z surowych tartych ziemniaków, które można jeść na słodko lub na wytrawnie,
  • Pinnekjøtt – solone, a następnie suszone żeberka jagnięce, które moczy się w wodzie i gotuje przez ok. 3 godziny, dzięki czemu są miękkie i wprost rozpływają się w ustach,
  • Svineribbe – żeberka wieprzowe, które piecze się z boczkiem i słoniną,
  • Fårikål – jednogarnkowe danie z baraniny lub jagnięciny i kapusty, które podaje się z ziemniakami,
  • Tørrfisk, czyli sztokfisz – niesolona ryba (najczęściej dorsz) suszona słońcu,
  • Multekrem – owoce maliny moroszki podawane z bitą śmietaną,
  • Riskrem – ryżowy pudding z bitą śmietaną oraz sosem z czerwonych jagód,
  • Gravlax – surowy peklowany w soli łosoś z cukrem i koperkiem, który jest krojony w plastry i podawany jako przekąska,
  • Grandiosa – norweska mrożona pizza na kruchym cieście i dodatkami, takimi jak sos pomidorowy, czerwona papryka, salami i ser,
  • Kjøttkaker – niewielkie mięsne kuleczki z wieprzowiny usmażone na głębokim tłuszczu i podawane z brązowym sosem.
d1u2dr4

Do wyjątkowych i jednocześnie nieco kontrowersyjnych potraw należą z kolei:

  • Lutefisk, czyli ryba mydlana – ryba (najczęściej dorsz) jest przez 5 dni moczona w wodzie. Następnie znów 5 dni moczy się w ługu sodowym, a przez kolejne 4 dni ponownie w wodzie. Potem rybę można usmażyć albo ugotować.
  • Smalahove – suszona głowa owcy, którą podczas uboju odcięto, przekrojono na pół i pozbawiono mózgu. Głowę tę następnie moczy się w solance i wędzi. Z daniem tym wiąże się również zwyczaj, w którym chodzi o udowodnienie swojego męstwa. Aby to zrobić, należy wydobyć z owczej suszonej głowy oko, włożyć je do kieliszka z ziołowym spirytusem, czyli Aquavitem, i wypić wszystko do dna. Turyści powinni o tym pamiętać, gdyż Norwegowie lubią w ten sposób sprawdzać, czy ktoś nadaje się na prawdziwego obywatela Norwegii. Takie zabawy przywodzą na myśl zuchwałych Wikingów.

Norwegowie uchodzą za jeden z najzdrowszych narodów na świecie. Duże znaczenie ma tu właśnie ich dieta, która składa się głównie z nieprzetworzonych produktów, przede wszystkim ryb i owoców morza, które są bogate w kwasy omega-3.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1u2dr4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1u2dr4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj