Karkówka duszona w sosie

Plastry karkówki uduszone w ciemnym sosie z dodatkiem słodkiej i wędzonej papryki zasmakują każdemu wielbicielowi mięsa. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".

Karkówka duszona w sosieKarkówka duszona w sosie
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • ok. 700 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnki
  • ok. 2-3 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka dodatkowo
  • mąka pszenna do prószenia mięsa
  • sól do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • mielona ostra papryka
  • 1 łyżka wędzonej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • opcjonalnie 100 ml słodkiej śmietanki

Przepis

  • Karkówkę pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około półtora centymetra.
  • Każdy plaster karkówki zbij lekko tłuczkiem, ale niezbyt mocno.
  • Mięso przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką – odstaw przynajmniej na pół godziny.
  • Cebulę obierz i pokrój w średniej grubości kostkę. Czosnek obierz i posiekaj niezbyt drobno.
  • Przyprawione mięso obtocz w mące dokładnie, strzepnij jednak jej nadmiar.
  • Patelnię rozgrzej, wlej olej i każdy kawałek karkówki obsmaż z obu stron na rumiano. Obsmażoną przełóż do garnka i przykryj pokrywką.
  • Kiedy każdy kawałek będzie już obsmażony, wlej łyżkę oleju na pustą patelnię, dodaj cebulę i podsmaż ją na lekko złoty kolor – mieszając, aby nie przypaliła się.
  • Kiedy cebula podsmaży się dodaj do niej paprykę wędzoną i słodką – mieszając smaż przez około 10-15 sekund.
  • Cebulę z papryką dodaj do mięsa w garnku wraz z czosnkiem – czosnku nie musisz przysmażać, wystarczy, że udusi się z mięsem.
  • Na patelnię wlej około 1 szklankę wody i pozwól jej zagotować się na średnim ogniu. W tym czasie łopatką drewnianą lub silikonową zeskrob delikatnie to, co pozostało na niej po obsmażonym mięsie. W ten sposób pozyskasz jeszcze więcej smaku do sosu, który powstanie.
  • Zawartość patelni przelej następnie do garnka z mięsem, garnek przykryj i duś wszystko razem do miękkości mięsa.
  • Kiedy mięso będzie już miękkie wlej do garnka słodką śmietankę, wymieszaj wszystko razem i zagotuj.
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca