Karkówka duszona w sosie

Plastry karkówki uduszone w ciemnym sosie z dodatkiem słodkiej i wędzonej papryki zasmakują każdemu wielbicielowi mięsa. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".

Karkówka duszona w sosieKarkówka duszona w sosie
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • ok. 700 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnki
  • ok. 2-3 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka dodatkowo
  • mąka pszenna do prószenia mięsa
  • sól do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • mielona ostra papryka
  • 1 łyżka wędzonej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • opcjonalnie 100 ml słodkiej śmietanki

Przepis

  • Karkówkę pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około półtora centymetra.
  • Każdy plaster karkówki zbij lekko tłuczkiem, ale niezbyt mocno.
  • Mięso przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką – odstaw przynajmniej na pół godziny.
  • Cebulę obierz i pokrój w średniej grubości kostkę. Czosnek obierz i posiekaj niezbyt drobno.
  • Przyprawione mięso obtocz w mące dokładnie, strzepnij jednak jej nadmiar.
  • Patelnię rozgrzej, wlej olej i każdy kawałek karkówki obsmaż z obu stron na rumiano. Obsmażoną przełóż do garnka i przykryj pokrywką.
  • Kiedy każdy kawałek będzie już obsmażony, wlej łyżkę oleju na pustą patelnię, dodaj cebulę i podsmaż ją na lekko złoty kolor – mieszając, aby nie przypaliła się.
  • Kiedy cebula podsmaży się dodaj do niej paprykę wędzoną i słodką – mieszając smaż przez około 10-15 sekund.
  • Cebulę z papryką dodaj do mięsa w garnku wraz z czosnkiem – czosnku nie musisz przysmażać, wystarczy, że udusi się z mięsem.
  • Na patelnię wlej około 1 szklankę wody i pozwól jej zagotować się na średnim ogniu. W tym czasie łopatką drewnianą lub silikonową zeskrob delikatnie to, co pozostało na niej po obsmażonym mięsie. W ten sposób pozyskasz jeszcze więcej smaku do sosu, który powstanie.
  • Zawartość patelni przelej następnie do garnka z mięsem, garnek przykryj i duś wszystko razem do miękkości mięsa.
  • Kiedy mięso będzie już miękkie wlej do garnka słodką śmietankę, wymieszaj wszystko razem i zagotuj.
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯