Gulasz segedyński

Podobnie jak bogracz, gulasz segedyński, podawany był w PRL-owskich restauracjach według przepisu z "Kucharza gastronoma" dla zakładów gastronomicznych. Tak pisano w przedmowie do wydania pierwszego (1961): "Książka ta powinna się znaleźć w każdym zakładzie gastronomicznym, na każdym jego zapleczu produkcyjnym jako nieodłączny towarzysz pracy personelu produkcyjnego i podstawowy materiał do szkolenia". Lekko zmodyfikowany przepis przypomina autorka bloga "Królestwo Garów".

Gulasz segedyńskiGulasz segedyński
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 600 g karkówki wieprzowej
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 100 g cebuli
  • 30 g tłuszczu (smalec)
  • 20 g mąki pszennej
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 15 g słodkiej papryki
  • majeranek, cukier
  • sól

Przepis

  • Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić drobniej, przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Gotować w niewielkiej ilości wody. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku papryką, majerankiem i cukrem.
  • Mięso pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą i mąką.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  • Usmażone mięso przełożyć na talerz.
  • Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić na tłuszczu ze smażenia mięsa.
  • Cebulę ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na niej ułożyć mięso. Mięso przykryć kapustą.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 30 minut.
  • Podawać z ziemniakami lub chlebem. Ja podałam z kluskami śląskimi.
  • Oczywiście jak ktoś ma ochotę, może dodać śmietanę i posypać słodka papryką.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna