Najlepsze marynaty do karkówki na grilla

Sezon grillowy zaczął się z początkiem maja i będzie trwał w najlepsze przez kolejne kilka miesięcy. Nie ma jednak dobrego grilla bez dobrze zamarynowanej karkówki. Pomysłów na takie marynaty jest wiele. Najważniejsza zasada jest taka, że każda z nich powinna dobrze smakować sama w sobie. Wtedy nada również mięsu niesamowitego aromatu i smaku, pomoże wydobyć z niego soczystość i kruchość jednocześnie.

Marynowana karkówkaMarynowana karkówka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Catalin Petolea
2

Marynata musztardowo-miodowa

Na 1 kg karkówki potrzeba:

  • 4 łyżki płynnego miodu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka słodki papryki,
  • ½ łyżeczki rozmarynu,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. W misce umieszczamy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie pozostałe składniki marynaty. Dokładnie mieszamy je ze sobą. Dodajemy do niej pokrojoną w plastry karkówkę.
  2. Całość mieszamy, wsmarowując marynatę w mięso.
  3. Miskę nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki – najlepiej na noc. Następnego dnia miskę wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed planowanym grillem, by karkówka nabrała temperatury pokojowej.

Marynata pomidorowo-czosnkowa

Wystarczy kilka powszechnie dostępnych składników, by nasza karkówka nabrała idealnego smaku i zapachu. Aby przygotować marynatę pomidorowo-czosnkową wystarczą:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 1 łyżeczka słodkiej lub wędzonej papryki,
  • ½ łyżeczki przyprawy do mięs,
  • 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. W miseczce umieszczamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i pozostałe składniki marynaty. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Dodajemy pokrojoną w plastry karkówkę i nacieramy ją marynatą.
  3. Szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Marynata nie tylko do karkówki

Ta marynata doskonale pasuje nie tylko do karkówki, ale również do boczku czy schabu. Do jej przygotowania potrzebne będą:

  • 1 duża cebula,
  • 5 ząbków czosnków,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżka przyprawy grillowej,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • ½ szkl. oleju,
  • 1 łyżeczka musztardy.

Przygotowanie:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  2. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
  3. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Nacieramy plastry karkówki i odstawiamy na noc do zamarynowania.

Marynata z papryczkami chili

Ta marynata jest dla osób, które lubią pikantne smaki. Potrzebne składniki:

  • 3 surowe papryczki chili,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego,
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
  • ½ pęczka kolendry,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Sok z cytryny mieszamy z drobno pokrojonymi papryczkami chili. Dodajemy pozostałe przyprawy i wino.
  2. Marynatą przykrywamy mięso i odstawiamy je na noc do lodówki.
  3. Przed grillowaniem zdejmujemy w karkówki kawałki papryczek, aby nie przypalały się.

Marynata jogurtowa z curry

Aby karkówka nabrała nieco egzotycznego smaku, warto zamarynować ją w przyprawach z dodatkiem curry. Potrzebne będą:

  • 1 szkl. jogurtu naturalnego,
  • ½ szkl. oleju,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka curry,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 1 łyżka curry,
  • sok z 1 cytryny,
  • przyprawa do grilla,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kolendrę siekamy. Z cytryny wyciskamy sok.
  2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Marynatą zalewamy plastry karkówki i odstawiamy na noc.
  3. Przed grillowaniem należy strząsnąć z mięsa nadmiar jogurtowej marynaty.

Karkówka jest obowiązkowym elementem każdego grilla. Dobrze zamarynowana i ugrillowana daje nam gwarancję sukcesu.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie