Najlepsze marynaty do karkówki na grilla

Sezon grillowy zaczął się z początkiem maja i będzie trwał w najlepsze przez kolejne kilka miesięcy. Nie ma jednak dobrego grilla bez dobrze zamarynowanej karkówki. Pomysłów na takie marynaty jest wiele. Najważniejsza zasada jest taka, że każda z nich powinna dobrze smakować sama w sobie. Wtedy nada również mięsu niesamowitego aromatu i smaku, pomoże wydobyć z niego soczystość i kruchość jednocześnie.

Marynowana karkówkaMarynowana karkówka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Catalin Petolea

Marynata musztardowo-miodowa

Na 1 kg karkówki potrzeba:

  • 4 łyżki płynnego miodu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka słodki papryki,
  • ½ łyżeczki rozmarynu,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. W misce umieszczamy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie pozostałe składniki marynaty. Dokładnie mieszamy je ze sobą. Dodajemy do niej pokrojoną w plastry karkówkę.
  2. Całość mieszamy, wsmarowując marynatę w mięso.
  3. Miskę nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki – najlepiej na noc. Następnego dnia miskę wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed planowanym grillem, by karkówka nabrała temperatury pokojowej.

Marynata pomidorowo-czosnkowa

Wystarczy kilka powszechnie dostępnych składników, by nasza karkówka nabrała idealnego smaku i zapachu. Aby przygotować marynatę pomidorowo-czosnkową wystarczą:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 1 łyżeczka słodkiej lub wędzonej papryki,
  • ½ łyżeczki przyprawy do mięs,
  • 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. W miseczce umieszczamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i pozostałe składniki marynaty. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Dodajemy pokrojoną w plastry karkówkę i nacieramy ją marynatą.
  3. Szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Marynata nie tylko do karkówki

Ta marynata doskonale pasuje nie tylko do karkówki, ale również do boczku czy schabu. Do jej przygotowania potrzebne będą:

  • 1 duża cebula,
  • 5 ząbków czosnków,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżka przyprawy grillowej,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • ½ szkl. oleju,
  • 1 łyżeczka musztardy.

Przygotowanie:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  2. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
  3. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Nacieramy plastry karkówki i odstawiamy na noc do zamarynowania.

Marynata z papryczkami chili

Ta marynata jest dla osób, które lubią pikantne smaki. Potrzebne składniki:

  • 3 surowe papryczki chili,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego,
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
  • ½ pęczka kolendry,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Sok z cytryny mieszamy z drobno pokrojonymi papryczkami chili. Dodajemy pozostałe przyprawy i wino.
  2. Marynatą przykrywamy mięso i odstawiamy je na noc do lodówki.
  3. Przed grillowaniem zdejmujemy w karkówki kawałki papryczek, aby nie przypalały się.

Marynata jogurtowa z curry

Aby karkówka nabrała nieco egzotycznego smaku, warto zamarynować ją w przyprawach z dodatkiem curry. Potrzebne będą:

  • 1 szkl. jogurtu naturalnego,
  • ½ szkl. oleju,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka curry,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 1 łyżka curry,
  • sok z 1 cytryny,
  • przyprawa do grilla,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kolendrę siekamy. Z cytryny wyciskamy sok.
  2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Marynatą zalewamy plastry karkówki i odstawiamy na noc.
  3. Przed grillowaniem należy strząsnąć z mięsa nadmiar jogurtowej marynaty.

Karkówka jest obowiązkowym elementem każdego grilla. Dobrze zamarynowana i ugrillowana daje nam gwarancję sukcesu.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja