Najlepsze marynaty do karkówki na grilla
Sezon grillowy zaczął się z początkiem maja i będzie trwał w najlepsze przez kolejne kilka miesięcy. Nie ma jednak dobrego grilla bez dobrze zamarynowanej karkówki. Pomysłów na takie marynaty jest wiele. Najważniejsza zasada jest taka, że każda z nich powinna dobrze smakować sama w sobie. Wtedy nada również mięsu niesamowitego aromatu i smaku, pomoże wydobyć z niego soczystość i kruchość jednocześnie.
Marynata musztardowo-miodowa
Na 1 kg karkówki potrzeba:
- 4 łyżki płynnego miodu,
- 3 łyżki musztardy,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka słodki papryki,
- ½ łyżeczki rozmarynu,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
- W misce umieszczamy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie pozostałe składniki marynaty. Dokładnie mieszamy je ze sobą. Dodajemy do niej pokrojoną w plastry karkówkę.
- Całość mieszamy, wsmarowując marynatę w mięso.
- Miskę nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki – najlepiej na noc. Następnego dnia miskę wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed planowanym grillem, by karkówka nabrała temperatury pokojowej.
Marynata pomidorowo-czosnkowa
Wystarczy kilka powszechnie dostępnych składników, by nasza karkówka nabrała idealnego smaku i zapachu. Aby przygotować marynatę pomidorowo-czosnkową wystarczą:
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
- ½ czerwonej cebuli,
- 1 łyżeczka słodkiej lub wędzonej papryki,
- ½ łyżeczki przyprawy do mięs,
- 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- W miseczce umieszczamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i pozostałe składniki marynaty. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Dodajemy pokrojoną w plastry karkówkę i nacieramy ją marynatą.
- Szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Marynata nie tylko do karkówki
Ta marynata doskonale pasuje nie tylko do karkówki, ale również do boczku czy schabu. Do jej przygotowania potrzebne będą:
- 1 duża cebula,
- 5 ząbków czosnków,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 1 łyżka przyprawy grillowej,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 2 łyżki ketchupu,
- ½ szkl. oleju,
- 1 łyżeczka musztardy.
Przygotowanie:
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Cebulę kroimy w cienkie piórka.
- Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Nacieramy plastry karkówki i odstawiamy na noc do zamarynowania.
Marynata z papryczkami chili
Ta marynata jest dla osób, które lubią pikantne smaki. Potrzebne składniki:
- 3 surowe papryczki chili,
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego,
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
- ½ pęczka kolendry,
- ½ łyżeczki kminku,
- 100 ml czerwonego wina,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
- Sok z cytryny mieszamy z drobno pokrojonymi papryczkami chili. Dodajemy pozostałe przyprawy i wino.
- Marynatą przykrywamy mięso i odstawiamy je na noc do lodówki.
- Przed grillowaniem zdejmujemy w karkówki kawałki papryczek, aby nie przypalały się.
Marynata jogurtowa z curry
Aby karkówka nabrała nieco egzotycznego smaku, warto zamarynować ją w przyprawach z dodatkiem curry. Potrzebne będą:
- 1 szkl. jogurtu naturalnego,
- ½ szkl. oleju,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka curry,
- 1 pęczek kolendry,
- 1 łyżka curry,
- sok z 1 cytryny,
- przyprawa do grilla,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Czosnek przeciskamy przez praskę. Kolendrę siekamy. Z cytryny wyciskamy sok.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Marynatą zalewamy plastry karkówki i odstawiamy na noc.
- Przed grillowaniem należy strząsnąć z mięsa nadmiar jogurtowej marynaty.
Karkówka jest obowiązkowym elementem każdego grilla. Dobrze zamarynowana i ugrillowana daje nam gwarancję sukcesu.