Najlepsze marynaty do karkówki na grilla

Sezon grillowy zaczął się z początkiem maja i będzie trwał w najlepsze przez kolejne kilka miesięcy. Nie ma jednak dobrego grilla bez dobrze zamarynowanej karkówki. Pomysłów na takie marynaty jest wiele. Najważniejsza zasada jest taka, że każda z nich powinna dobrze smakować sama w sobie. Wtedy nada również mięsu niesamowitego aromatu i smaku, pomoże wydobyć z niego soczystość i kruchość jednocześnie.

Marynowana karkówkaMarynowana karkówka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Catalin Petolea

Marynata musztardowo-miodowa

Na 1 kg karkówki potrzeba:

  • 4 łyżki płynnego miodu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka słodki papryki,
  • ½ łyżeczki rozmarynu,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. W misce umieszczamy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie pozostałe składniki marynaty. Dokładnie mieszamy je ze sobą. Dodajemy do niej pokrojoną w plastry karkówkę.
  2. Całość mieszamy, wsmarowując marynatę w mięso.
  3. Miskę nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki – najlepiej na noc. Następnego dnia miskę wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed planowanym grillem, by karkówka nabrała temperatury pokojowej.

Marynata pomidorowo-czosnkowa

Wystarczy kilka powszechnie dostępnych składników, by nasza karkówka nabrała idealnego smaku i zapachu. Aby przygotować marynatę pomidorowo-czosnkową wystarczą:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 1 łyżeczka słodkiej lub wędzonej papryki,
  • ½ łyżeczki przyprawy do mięs,
  • 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. W miseczce umieszczamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i pozostałe składniki marynaty. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Dodajemy pokrojoną w plastry karkówkę i nacieramy ją marynatą.
  3. Szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Marynata nie tylko do karkówki

Ta marynata doskonale pasuje nie tylko do karkówki, ale również do boczku czy schabu. Do jej przygotowania potrzebne będą:

  • 1 duża cebula,
  • 5 ząbków czosnków,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżka przyprawy grillowej,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • ½ szkl. oleju,
  • 1 łyżeczka musztardy.

Przygotowanie:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  2. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
  3. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Nacieramy plastry karkówki i odstawiamy na noc do zamarynowania.

Marynata z papryczkami chili

Ta marynata jest dla osób, które lubią pikantne smaki. Potrzebne składniki:

  • 3 surowe papryczki chili,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego,
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
  • ½ pęczka kolendry,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Sok z cytryny mieszamy z drobno pokrojonymi papryczkami chili. Dodajemy pozostałe przyprawy i wino.
  2. Marynatą przykrywamy mięso i odstawiamy je na noc do lodówki.
  3. Przed grillowaniem zdejmujemy w karkówki kawałki papryczek, aby nie przypalały się.

Marynata jogurtowa z curry

Aby karkówka nabrała nieco egzotycznego smaku, warto zamarynować ją w przyprawach z dodatkiem curry. Potrzebne będą:

  • 1 szkl. jogurtu naturalnego,
  • ½ szkl. oleju,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka curry,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 1 łyżka curry,
  • sok z 1 cytryny,
  • przyprawa do grilla,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kolendrę siekamy. Z cytryny wyciskamy sok.
  2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Marynatą zalewamy plastry karkówki i odstawiamy na noc.
  3. Przed grillowaniem należy strząsnąć z mięsa nadmiar jogurtowej marynaty.

Karkówka jest obowiązkowym elementem każdego grilla. Dobrze zamarynowana i ugrillowana daje nam gwarancję sukcesu.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę