Karczek przekładany kapustą
Soczyste i miękkie mięso pieczone z warzywami to propozycja Ewy Wachowicz na rodzinny obiad. Tak przygotowana karkówka dosłownie rozpływa się w ustach. Podaj z pieczonymi ziemniaczkami.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
⦁ 1½ kg karkówki wieprzowej
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ majeranek
⦁ 2 cebule
⦁ 1 papryka czerwona
⦁ 1 papryka żółta
⦁ 1 kg kapusty kiszonej
Składniki
Do podania:
⦁ ziemniaki w mundurkach
Przepis
Mięso umyć, osuszyć i naciąć (pokroić w plastry nie docinając jednak do końca). Przyprawić solą i pieprzem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Oprószyć majerankiem.
Przepis
Cebulę pokroić w krążki, papryki oczyścić i pokroić na kawałki. Włożyć między plastry karkówki (paprykę naprzemiennie – raz czerwoną, raz żółtą).
Przepis
Umieścić w naczyniu żaroodpornym i obłożyć kapustą kiszoną. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 1 ½ godziny. Po tym czasie odkryć i zapiec pod grillem (15 minut). Podawać z ziemniakami w mundurkach.