Pieczeń wieprzowa z pieczarkami
Miękkie i soczyste mięso w aromatycznym sosie. Tak przygotowana karkówka będzie się doskonale komponowała z ziemniaczanym puree i sałatką z kiszonych ogórków. Wypróbujcie koniecznie nasz przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Dodatki:
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka mąki
- sok z cytryny
- łyżka koncentratu pomidorowego
- tymianek
- rozmaryn
- sól
Przepis
- Mięso natrzeć rozmarynem i roztartym z solą czosnkiem.Obwiązać nicią kuchenną,formując pieczeń.Zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
- Dolać część gorącego bulionu.Dodać posiekaną cebulę i gałązkę tymianku. Dusić pod przykryciem ok. godziny. W trakcie duszenia pieczeń obracać i uzupełniać sos.
- Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do mięsa razem z pokrojoną w paseczki papryką.
- Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Dusić pod przykryciem jeszcze 10 min. Pieczeń wyjąć.
- Do sosu wlać śmietankę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym. Sos zagotować. Pieczeń polać sosem z pieczarkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl