Karkówka pieczona ze śliwkami
Karkówka pieczona ze śliwkami to idealna propozycja na obiad. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak również wyjęta prosto z lodówki do chleba. Wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg karkówki
Marynata:
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
- 3 ząbki czosnku
- około 4 śliwki suszone
Przepis
- Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać, a czosnek pokroić w słupki.
- Karkówkę umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą. Następnie mięso naszpikować czosnkiem.
- Tak przygotowane mięso włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej na całą noc. Po tym czasie wzdłuż karkówki należy powtykać śliwki, w taki sam sposób jak czosnek.
- Całość przełożyć do rękawa/worka do pieczenia i wstawić do lekko ciepłego lub rozgrzanego piekarnika.
- Mięso piec przez około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia rękaw/worek rozciąć, aby karczek nabrał rumianego koloru.
- Po wyjęciu z piekarnika kroić po odczekaniu przynajmniej 10 minut, ponieważ wszystkie soki z zewnątrz mogą wypłynąć i mięso nie będzie już takie soczyste.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl