Karkówka z grilla. 5 przepisów, którym nie oprze się żaden mięsożerca
Co w sezonie grillowym najchętniej wrzucamy na ruszt? Oczywiście kiełbasę, ale także karkówkę. To kawałek wieprzowiny, który cieszy się największym powodzeniem. Nic dziwnego – jest tłusty, a tłuszcz to nośnik smaku, a w dodatku miękki i po prostu pyszny. Przedstawiamy 5 przepisów na aromatyczny karczek z grilla.
Karkówka z grilla – marynata z musztardy francuskiej
Ta słodko-pikantna marynata to klasyka gatunku. Smakuje zawsze i każdemu, a w dodatku można ją dowolnie modyfikować, zmieniając po prostu gatunek musztardy. Dla tych, co lubią łagodne smaki, idealna będzie w marynacie musztarda stołowa, Dijon czy miodowa, wielbiciele ostrzejszych smaków mogą postawić na sarepską, chrzanową czy musztardy z dodatkiem ostrych papryczek, które coraz częściej można zobaczyć w ofertach sklepów.
Jak przygotować marynatę do karkówki? Wystarczy pamiętać o proporcjach – 2 łyżki musztardy, 2 łyżki sosu sojowego, ½ łyżki miodu – to baza marynaty. Można wybrać musztardę francuską ze strzelającymi w ustach ziarenkami gorczycy, jasny sos sojowy i płynny miód. Do tego 1 łyżka oleju, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu.
Po wymieszaniu składników marynaty wystarczy włożyć do niej karkówkę na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Później wystarczy wrzucić mięso na rozgrzany ruszt i, w zależności od grubości plastrów, grillować przez 7-12 minut.
Prosto z Grilla, odc. 1
Karkówka z grilla – karkówka na ostro
Stopień ostrości można modyfikować, jednak w założeniu ta karkówka jest dla prawdziwych twardzieli – słona, pikantna i bardzo aromatyczna.
Jak przygotować karkówkę z grilla na ostro? Wymieszaj 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu srirarcha, kilka kropli tabasco, 1 łyżeczkę chrzanu i dodaj suche przyprawy – ostrą wędzoną paprykę, 1 łyżeczkę soli i utłuczone w moździerzu ziarna kolendry (ok. 1 łyżeczki). W tej marynacie zanurz mięso pokrojone na stosunkowo cienkie plastry na co najmniej kilka godzin.
Karkówka z grilla – łagodna karkówka w marynacie z jogurtu
To marynata, która sprawdzi się do wielu mięs – zwłaszcza drobiu, ale też wieprzowiny. Sprawia, że mięso jest bardzo wilgotne, aromatyczne i ma charakterystyczny maślany posmak. Idealna dla tych, którzy gustują w delikatnych marynatach.
Do 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego dodaj 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę, ½ łyżeczkę soli, ½ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Wymieszaj dokładnie i w tak przygotowaną marynatę włóż plastry karkówki na kilka godzin.
Jogurt i sok z cytryny sprawią, że mięso będzie niebywale kruche i delikatne, co skróci czas grillowania.
Karkówka z grilla – karczek w marynacie ziołowej
Marynatę ziołową lubi chyba każdy – nic dziwnego, zioła wspaniale aromatyzują każde mięso, a dodatkowo usprawniają pracę przewodu pokarmowego. Co więcej, nic nie stoi na przeszkodzie, by eksperymentować z ulubionymi ziołami, pamiętając, żeby do grilla wykorzystywać raczej zioła suszone, bo te świeże mają mniej intensywny aromat, a w dodatku mogą przypalić się na ruszcie.
Czego potrzebujesz do wykonania marynaty ziołowej? 3 łyżki oleju wymieszaj z 1 łyżeczką mielonych ziaren kminku, 1 łyżeczką tymianku, ½ łyżeczki rozmarynu, ½ łyżeczki oregano (możesz sięgnąć po zioła prowansalskie), ½ łyżeczki zielonej czubrycy, ½ łyżeczki mięty.
Do marynaty ziołowej dodaj jeszcze ½ łyżeczki soli lub odrobinę soku z cytryny – zarówno sól, jak i sok z cytryny sprawiają, że mięso kruszeje. W tak przygotowanej marynacie zanurz plastry karkówki, a po upływie kilku godzin wrzuć je na grilla.
Karkówka z grilla – karczek w marynacie piwnej
Piwo, zwłaszcza ciemne, sprawia, że mięso staje się kruche, karmelizuje się z łatwością i ma niepowtarzalny, głęboki smak i aromat. Zachowuje wilgotność i rozpływa się w ustach. Ta propozycja jest stworzona nie tylko dla piwoszy – karkówka w piwie zasmakuje każdemu.
250 ml ciemnego piwa wymieszaj z 1 łyżką ziaren gorczycy rozdrobnionych w moździerzu wraz 1 łyżeczką ziaren kolendry. Dodaj 4 liście laurowe, 2-3 kulki ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziaren pieprzu oraz ½ łyżeczkę soli. Marynatę możesz wzbogacić o 1 łyżeczkę musztardy miodowej oraz 1 łyżkę oliwy.
W marynacie piwnej zanurz plastry karkówki, a po upływie kilku godzin grilluj, pamiętając, by przed wrzuceniem mięsa na ruszt zdjąć z niego pozostałości przypraw – zwłaszcza liści laurowych, które mogą się przypalić.
Zobacz także: