Karkówka z grilla. 5 przepisów, którym nie oprze się żaden mięsożerca

Co w sezonie grillowym najchętniej wrzucamy na ruszt? Oczywiście kiełbasę, ale także karkówkę. To kawałek wieprzowiny, który cieszy się największym powodzeniem. Nic dziwnego – jest tłusty, a tłuszcz to nośnik smaku, a w dodatku miękki i po prostu pyszny. Przedstawiamy 5 przepisów na aromatyczny karczek z grilla.

Karkówka z grillaKarczek z grilla to wciąż jedno z najchętniej wybieranych mięs na grilla
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Karkówka z grilla – marynata z musztardy francuskiej

Ta słodko-pikantna marynata to klasyka gatunku. Smakuje zawsze i każdemu, a w dodatku można ją dowolnie modyfikować, zmieniając po prostu gatunek musztardy. Dla tych, co lubią łagodne smaki, idealna będzie w marynacie musztarda stołowa, Dijon czy miodowa, wielbiciele ostrzejszych smaków mogą postawić na sarepską, chrzanową czy musztardy z dodatkiem ostrych papryczek, które coraz częściej można zobaczyć w ofertach sklepów.

Jak przygotować marynatę do karkówki? Wystarczy pamiętać o proporcjach – 2 łyżki musztardy, 2 łyżki sosu sojowego, ½ łyżki miodu – to baza marynaty. Można wybrać musztardę francuską ze strzelającymi w ustach ziarenkami gorczycy, jasny sos sojowy i płynny miód. Do tego 1 łyżka oleju, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu.

Po wymieszaniu składników marynaty wystarczy włożyć do niej karkówkę na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Później wystarczy wrzucić mięso na rozgrzany ruszt i, w zależności od grubości plastrów, grillować przez 7-12 minut.

Prosto z Grilla, odc. 1

Karkówka z grilla – karkówka na ostro

Stopień ostrości można modyfikować, jednak w założeniu ta karkówka jest dla prawdziwych twardzieli – słona, pikantna i bardzo aromatyczna.

Jak przygotować karkówkę z grilla na ostro? Wymieszaj 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu srirarcha, kilka kropli tabasco, 1 łyżeczkę chrzanu i dodaj suche przyprawy – ostrą wędzoną paprykę, 1 łyżeczkę soli i utłuczone w moździerzu ziarna kolendry (ok. 1 łyżeczki). W tej marynacie zanurz mięso pokrojone na stosunkowo cienkie plastry na co najmniej kilka godzin.

Karkówka z grilla – łagodna karkówka w marynacie z jogurtu

To marynata, która sprawdzi się do wielu mięs – zwłaszcza drobiu, ale też wieprzowiny. Sprawia, że mięso jest bardzo wilgotne, aromatyczne i ma charakterystyczny maślany posmak. Idealna dla tych, którzy gustują w delikatnych marynatach.

Do 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego dodaj 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę, ½ łyżeczkę soli, ½ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Wymieszaj dokładnie i w tak przygotowaną marynatę włóż plastry karkówki na kilka godzin.

Jogurt i sok z cytryny sprawią, że mięso będzie niebywale kruche i delikatne, co skróci czas grillowania.

Karkówka z grilla – karczek w marynacie ziołowej

Marynatę ziołową lubi chyba każdy – nic dziwnego, zioła wspaniale aromatyzują każde mięso, a dodatkowo usprawniają pracę przewodu pokarmowego. Co więcej, nic nie stoi na przeszkodzie, by eksperymentować z ulubionymi ziołami, pamiętając, żeby do grilla wykorzystywać raczej zioła suszone, bo te świeże mają mniej intensywny aromat, a w dodatku mogą przypalić się na ruszcie.

Czego potrzebujesz do wykonania marynaty ziołowej? 3 łyżki oleju wymieszaj z 1 łyżeczką mielonych ziaren kminku, 1 łyżeczką tymianku, ½ łyżeczki rozmarynu, ½ łyżeczki oregano (możesz sięgnąć po zioła prowansalskie), ½ łyżeczki zielonej czubrycy, ½ łyżeczki mięty.

Do marynaty ziołowej dodaj jeszcze ½ łyżeczki soli lub odrobinę soku z cytryny – zarówno sól, jak i sok z cytryny sprawiają, że mięso kruszeje. W tak przygotowanej marynacie zanurz plastry karkówki, a po upływie kilku godzin wrzuć je na grilla.

Karkówka z grilla – karczek w marynacie piwnej

Piwo, zwłaszcza ciemne, sprawia, że mięso staje się kruche, karmelizuje się z łatwością i ma niepowtarzalny, głęboki smak i aromat. Zachowuje wilgotność i rozpływa się w ustach. Ta propozycja jest stworzona nie tylko dla piwoszy – karkówka w piwie zasmakuje każdemu.

250 ml ciemnego piwa wymieszaj z 1 łyżką ziaren gorczycy rozdrobnionych w moździerzu wraz 1 łyżeczką ziaren kolendry. Dodaj 4 liście laurowe, 2-3 kulki ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziaren pieprzu oraz ½ łyżeczkę soli. Marynatę możesz wzbogacić o 1 łyżeczkę musztardy miodowej oraz 1 łyżkę oliwy.

W marynacie piwnej zanurz plastry karkówki, a po upływie kilku godzin grilluj, pamiętając, by przed wrzuceniem mięsa na ruszt zdjąć z niego pozostałości przypraw – zwłaszcza liści laurowych, które mogą się przypalić.

Grillowany karczek
© 123RF

 Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć