Karkówka zapiekana z cebulą, jabłkami i kapustą

"Plastry karkówki obsmażone i zapieczone z kapustą, cebulą, czosnkiem i jabłkami. Można je przygotować w pojedynczych niewielkich foremkach, każdą porcję osobno. Można także w większej formie zapiec kilka porcji. To danie idealnie nadaje się do odgrzania na drugi dzień, więc jest dobrą propozycją dla tych, którzy obiad przygotowują dzień wcześniej" - zachęca Małgorzata autorka bloga "Daylicooking".

Karkówka zapiekana z cebulą, jabłkami i kapustąKarkówka zapiekana z cebulą, jabłkami i kapustą
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 2 średnie plastry karkówki
  • 1 szklanka posiekanej białej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 1 większy ząbek czosnku
  • sól, pieprz, majeranek
  • 3 łyżki masła
  • 1 średnie jabłko

Przepis

  • Karkówkę opłukać, osuszyć i rozbić lekko tłuczkiem. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Odstawić na minimum godzinę do lodówki.
  • Cebulę obrać i pokroić na półplasterki. Czosnek obrać i posiekać. Jabłko opłukać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w niezbyt grube cząstki.
  • 2 łyżki masła roztopić na średnim ogniu, podsmażyć mięso z obu stron. Dodać cebulę i czosnek – poddusić przez kilka minut wszystko razem.
  • Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła. Ułożyć na dnie cząstki jabłek. Na jabłkach ułożyć mięso wraz z cebulą i czosnkiem.
  • Na patelnię, na której smażyło się mięso, włożyć resztę masła oraz poszatkowaną kapustę. Przesmażyć krótko na większym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na mięsie i lekko docisnąć łyżką.
  • Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-170 stopni C na około pół godziny. Przed wyjęciem sprawdzić, czy mięso jest miękkie.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu