Ryż z hayashi. Japońska potrawka z mięsem w pysznym sosie

Hayashi to serwowana z ryżem potrawka wołowa, wywodząca się z tej samej tradycji co staroświeckie
mięsne dania w stylu wołowiny po burgundzku. Mówiąc szczerze, jako dzieciak nie przepadałem za gulaszem wołowym, jednak odkąd mam dzieci i odkryłem, że skrobia z sosem to magiczna kombinacja, dzięki której chętnie zjadają obiad, oczy otworzyły mi się na przydatność i smak tej potrawy, zwłaszcza w wersji hayashi.

Ryż z hayashiRyż z hayashi
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 900 g karkówki wołowej bez kości, pokrojonej w 5 cm kostkę
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju roślinnego (lub więcej)
  • 1 cebula, pokrojona w grube plastry
  • ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • ¾ szklanki krojonych pomidorów
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki sosu tonkatsu Bull-Dog
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka miodu

Składniki

Podawaj z ugotowanym ryżem

Przepis

  • Umieść wołowinę w misce. Posyp mąką i potrząśnij, żeby równomiernie ją rozprowadzić.
  • Rozgrzej duży żeliwny rondel lub inny garnek o grubym dnie na średnim ogniu, wlej 1 łyżkę oleju roślinnego. Partiami smaż na nim mięso, tak by nabrało brązowego koloru z każdej strony. Nie spiesz się i w razie potrzeby dodaj więcej oleju. Jeśli umieścisz na patelni zbyt dużo mięsa, ugotuje się, zamiast usmażyć. Uzyskanie odpowiedniej, brązowej barwy zajmie 15-20 minut. Gotowe kawałki przełóż na talerz lub tacę.
  • Jeśli w rondlu zostało dużo tłuszczu, odlej go, pozostawiając około 1 łyżkę i postaw rondel z powrotem na ogniu. Dodaj cebulę i smaż około 3 minut, aż nieco zmięknie. Wlej wino na patelnię i użyj szpatułki, żeby oderwać od dna wszelkie przyklejone kawałki, a następnie redukuj je, aż dno patelni będzie niemal całkiem suche. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez 2 minuty, wciąż mieszając.
  • Przełóż mięso na patelnię wraz z jego sokami, dodaj pokrojone pomidory, keczup, sos tonkatsu, sól, pieprz i szklankę wody. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj od 1½ do 2 godzin, aż mięso będzie się dało oddzielić widelcem. Lubię wymieszać wszystko po 30, a potem po 60 minutach, a następnie co kwadrans sprawdzać konsystencję mięsa.
  • Przy pomocy łyżki cedzakowej lub szczypiec przełóż mięso do miski lub na talerz, starając się zostawić w garnku pomidory i cebulę. Dodaj na patelnię miód i przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj warzywa i towarzyszący im płyn na gładki sos. (Jeśli nie masz ręcznego blendera, możesz robić to partiami w pojemniku, a następnie przenieść sos z powrotem do rondla). Kiedy sos będzie gładki, wmieszaj mięso z powrotem.
  • Możesz już podać potrawkę z ugotowanym ryżem, ale jeśli ostudzisz ją i przechowasz w lodówce, po 1-2 dniach będzie smakować jeszcze lepiej. Możesz przechowywać ją tam przez tydzień.
Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥