Karkówka duszona z warzywami. Banalnie prosty przepis na obiad
Karkówka duszona z warzywami to smakowita propozycja na rodzinny obiad. Przepis nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych, a wszystkie składniki są łatwo dostępne. Przepis z bloga "Di bloguje".
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Dodatkowo:
- mąka pszenna do obtaczania mięsa
- olej
Przepis
- Plastry karkówki delikatnie rozbić oraz oprószyć przyprawami.
- Każdy kawałek obtoczyć w mące i z obu stron obsmażyć na złoty kolor.
- Mięso przełożyć do garnka i na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę uprzednio pokrojoną w piórka.
- Cebulę dodać do karkówki razem z warzywami, listkiem laurowym oraz zielem angielskim.
- Całość zalać wodą tak, aby pokrywała wszystkie składniki.
- Wszystko razem dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Potrwa to około godziny. W zależności od rodzaju mięsa. W razie potrzeby sos można zagęścić mąką i doprawić do smaku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl