Do czego służy druga strona tłuczka do mięsa? Odpowiedz was zaskoczy
Tłuczek to niezbędny przedmiot podczas przygotowywania kotletów schabowych lub steków. Zapytaliśmy jednego z szefów kuchni, o to, jak należy prawidłowo go używać.
Tłuczek do mięsa ma dwie strony – pierwszą kratkowaną i drugą pasiastą. Zdecydowanie częściej używana jest przez nas pierwsza z nich. Okazuje się jednak, że powinniśmy używać ich zamienne, w zależności od wybranego mięsa. Zapytaliśmy o opinię szefa kuchni jednej z warszawskich restauracji. Informacje, jakie od niego otrzymaliśmy, pozwoliły rozwiać wszystkie wątpliwości.
Strona kratkowana używana jest do zmiękczenia mięsa, dlatego świetnie sprawdzi się przy np. schabie. Strona z paskami (lub też gładka) służy do ubijania karkówki lub wołowiny. Z powodzeniem rozbija bowiem włókna, które pod wpływem wysokiej temperatury mogą twardnieć.