Trwa ładowanie...
d1ecquu

Do czego służy druga strona tłuczka do mięsa? Odpowiedz was zaskoczy

Tłuczek to niezbędny przedmiot podczas przygotowywania kotletów schabowych lub steków. Zapytaliśmy jednego z szefów kuchni, o to, jak należy prawidłowo go używać.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Warto wiedzieć, jak prawidłowo używać tłuczka
Warto wiedzieć, jak prawidłowo używać tłuczka (123RF)
d1ecquu

Tłuczek do mięsa ma dwie strony – pierwszą kratkowaną i drugą pasiastą. Zdecydowanie częściej używana jest przez nas pierwsza z nich. Okazuje się jednak, że powinniśmy używać ich zamienne, w zależności od wybranego mięsa. Zapytaliśmy o opinię szefa kuchni jednej z warszawskich restauracji. Informacje, jakie od niego otrzymaliśmy, pozwoliły rozwiać wszystkie wątpliwości.

Strona kratkowana używana jest do zmiękczenia mięsa, dlatego świetnie sprawdzi się przy np. schabie. Strona z paskami (lub też gładka) służy do ubijania karkówki lub wołowiny. Z powodzeniem rozbija bowiem włókna, które pod wpływem wysokiej temperatury mogą twardnieć.

d1ecquu

Podziel się opinią

Share

d1ecquu

d1ecquu