Domowe wędliny. Jak je zrobić?

W Polsce zawsze przygotowywało się wiele mięsnych potraw. Pieczono drób, wieprzowinę i baraninę, na zimę konserwowało się mięso w solankach lub wędzono je. Na każdym świątecznym stole musi się nawet dziś znaleźć co najmniej jeden półmisek z zimnymi wędlinami domowej roboty. W wielu domach robi się zimne mięsa nie tylko od święta. Warto wrócić do tej tradycji, bo przygotowane w domu wędliny są nie tylko smaczne, ale o wiele zdrowsze od tych ze sklepu. Oto kilka naszych propozycji.

WędlinaZamiast kupować wędlin, możemy ją przygotować w domu
Źródło zdjęć: © 123RF

Pieczona karkówka

Ta klasyczna pieczeń nie jest trudna do przygotowania. Potrzeba jedynie czasu, ale efekt pokaże, że warto było spędzić w kuchni te kilka godzin. Składniki: dwa kilogramy karkówki, trzy łyżki majeranku, kilka ząbków czosnku, łyżka mielonego pieprzu. Zalewę przygotujemy z wody, kilku liści laurowych, ziela angielskiego, ziaren pieprzu, czterech łyżek soli i łyżki cukru.

Do dużego garnku wlewamy wodę, dodajemy sól i pozostałe przyprawy. Gotujemy aż zawrze. Studzimy i wkładamy mięso. Pozostawiamy je w zalewie przez noc, a najlepiej dwa dni. Wyjmujemy, osuszamy i nacieramy startym czosnkiem, majerankiem i pieprzem. Układamy w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i pieczemy trzy godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Studzimy i kroimy na plasterki.

Szynka parzona

Parzona szynka musi znaleźć się zawsze na wielkanocnym stole. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić ją w domu bez okazji, jest bowiem bardzo smaczna. Potrzebujemy: dwukilogramowy kawałek szynki (najlepsza będzie kulka), trzy łyżki peklosoli, czosnek, mielony kminek, majeranek, pieprz.

Domowa konserwa. Pyszne i proste danie, które wytrzyma miesiące w spiżarni

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól peklową i gotujemy. Do cieplej marynaty dodajemy czosnek i mięso. Odstawiamy na kilka dni z chłodne miejsce. Wyjmujemy, osuszamy i obtaczamy w pozostałych przyprawach. Odstawiamy do lodówki na cały dzień. Po tym czasie gotujemy wodę, wkładamy szynkę i parzymy ją dwie-trzy godziny w temperaturze nie wyższej niż 80 stopni C. Nie wyjmując z garnka studzimy, wstawiamy do lodówki, a gdy będzie całkiem zimna, kroimy.

Pieczony schab

Schab to jeden z najwdzięczniejszych gatunków mięsa. Łatwo się piecze, choć musimy uważać, by nie zrobił się zbyt suchy. Składniki: dwa kilogramy mięsa, pół szklanki octu jabłkowego, czosnek, dwie łyżeczki soli, łyżeczka suszonego rozmarynu, łyżeczka suszonego tymianku, dwa liście laurowe, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, kilka łyżek oleju.

Talerz z wędliną
© 123RF

Wszystkie przyprawy ucieramy drobno, czosnek siekamy. Dodajemy przyprawy do octu. Naciekamy marynatą mięso i pozostawiamy na kilka godzin. Przekładamy mięso do brytfanki i pieczemy półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.

Boczek pieczony

Tłuste mięsa podawane na zimno mają zupełnie inną konsystencję i smak niż te gorące. Surowy boczek to mięso niedrogie, a przygotowana z niego pieczeń jest bardzo smaczna. Składniki: dwukilogramowy płat boczku ze skórą, sól, pieprz, majeranek, suszony czosnek, suszona cebula, ostra papryka, słodka papryka, olej.

Mięso nacieramy wszystkimi przyprawami, smarujemy olejem i zwijamy. Związujemy sznurkiem, pieczemy dwie godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Kroimy po wystygnięciu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇