Genialny przepis na karkówkę. Smakuje jeszcze lepiej niż z grilla

Mięciutka i delikatna karkówka w aromatycznym sosie grzybowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Podaj je gotowanymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami lub surówką z czerwonej kapusty. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Genialny przepis na karkówkę. Smakuje jeszcze lepiej niż z grillaGenialny przepis na karkówkę. Smakuje jeszcze lepiej niż z grilla
Paulina Michalak

Składniki

  • 1 kg karkówki - pokroić w 2-3 cm plastry
  • 350-400 g cebuli - pokroić w piórka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego lub 2 ząbki przerośnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki majeranku

Sos grzybowy:

  • 250 g pieczarek - pokroić w plastry
  • 50 g śmietanki słodkiej
  • 10g mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g wody lub płynu z gotowania karkówki

Przepis

  • Wszystkie przyprawy (sól, pieprz, czosnek, majeranek, paprykę) wymieszać i natrzeć nimi karkówkę z obu stron.
  • Pokrojoną cebulę ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, a na cebuli ułożyć plastry karkówki. Gotować około 60 min., przed końcem gotowania sprawdzić miękkość.
  • Pieczarki lekko zrumienić, wlać wodę wymieszaną z mąką i gotować przez około 15 min., następnie dolać śmietankę.
  • Całość zblendować na gładki sos, w razie gdyby był zbyt rzadki, gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja