Tradycyjny obiad w wersji fit. Przepis na karkówkę po karkonosku

Karkówka przygotowana na parze będzie miękka i soczysta. - Jeśli nie posiadasz naczynia do gotowania na parze, użyj durszlaka i garnka. W garnku umieść składniki na sos w durszlaku karkówkę i przykryj pokrywką. Kontroluj ilość wody w garnku, aby cały czas powstawała para, a składniki na sos się nie przypaliły - radzi Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Karkówka po karkonosku z surówką z czerwonej kapustyKarkówka po karkonosku z surówką z czerwonej kapusty
Paulina Michalak

Składniki

  • 4-6 plastrów karkówki
  • olej
  • sól, pieprz, słodka papryka

Sos:

  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 garści pieczarek pokrojonych w plastry
  • Sól i pieprz
  • 300 ml wody

Surówka:

  • 0,5 główki czerwonej kapusty
  • 1 mała cebulka pokrojona w kostkę
  • 1 mała marchewka
  • 1 średnie jabłko
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sos do surówki:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli i pieprzu

Przepis

  • Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć mięso. Odstawić na godzinę do lodówki.
  • Następnie w naczyniu do gotowania na parze ułożyć karkówkę i gotować około godzinę (sprawdzać miękkość mięsa).
  • Wszystkie składniki sosu umieścić w rondlu bądź garnku i gotować do miękkości. Następnie zblendować na gładki sos (jeśli jest za rzadki, odparować, a jeśli za gęsty dolać wody).
  • Czerwoną kapustę poszatkować, jabłko i marchewkę obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Dodać cebulę. Wymieszać.
  • W miseczce wymieszać olej, cukier i ocet. Doprawić sola i pieprzem. Sos wlać do surówki i wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce