Jak upiec karkówkę? Kilka trików, by wyszła idealnie soczysta i krucha

Karkówka, w niektórych regionach Polski zwana też karczkiem, to jedno z najsmaczniejszych mięs. Nadaje się do duszenia, smażenia w formie kotletów schabowych, jest doskonała z grilla i pieczona. Aby nie zepsuć smaku mięsa, powinniśmy wiedzieć, w jaki sposób ją piec.

KarkówkaKarkówkę możemy piec w temperaturze 180 stopni C lub wyższej
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Zacznijmy od zakupów. Kupujemy około dwukilogramowy kawałek karkówki w całości. Idealnie, jeśli to młode mięso, co poznamy po różowym kolorze (starsze sztuki mają mięso bardziej czerwone) i białym tłuszczu (nie powinien być intensywnie żółty). Taki kawałek doskonale nadaje się do pieczenia.

Marynata do karkówki

Aby mięso było soczyste i smaczne, należy je najpierw zamarynować. Sposobów na marynowanie karkówki jest wiele. Możemy zalać ją octem z dodatkiem takich przypraw jak liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek i cebula. Możemy zamarynować ją w czerwonym winie z dodatkiem startych warzyw: cebuli, marchewki, selera naciowego i czosnku. Bardzo ciekawa jest również marynata z maślanki z dodatkiem soku z cytryny, ostrej papryki, majeranku i, oczywiście, czosnku. Mięso powinno leżeć w marynacie około 12 godzin, dzięki czemu skruszeje i będzie bardziej miękkie po upieczeniu.

Sposobów na pieczenia karkówki jest kilka. Najważniejsze jest jednak to, że po wyjęciu z marynaty mięso powinniśmy obsmażyć z każdej strony na gorącym tłuszczu, najlepiej smalcu. Dzięki temu mięso się "zamknie" i nie będą uciekać z niego soki, co mogłoby spowodować, że karkówka będzie sucha. Obsmażone mięso jest gotowe do pieczenia.

W jakiej temperaturze piec karkówkę?

Najpierw nagrzewamy piekarnik. Karkówkę możemy piec w temperaturze 180 stopni C lub wyższej. Zazwyczaj potrzebujemy godziny pieczenia na każdy kilogram masy mięsa. Im wyższa temperatura, tym krótszy czas pieczenia. Mięso jest gotowe, gdy wewnątrz ma temperaturę około 160 stopni C. Możemy to sprawdzić używając termometru masarskiego.

Najlepszym naczyniem do pieczenia mięsa jest żeliwna brytfanna, którą należy rozgrzać w piekarniku i wysmarować wewnątrz tłuszczem. Utrzymuje ona stała temperaturę, możemy ją odkrywać i przykrywać, kiedy chcemy. W takim naczyniu mięso na pewno się uda. Karkówkę możemy również owinąć w folię aluminiową i piec na blasze. W takim przypadku musimy ją dość często obracać, by się nie przypaliła. Pamiętajmy również o dokładnym owinięciu mięsa, tak, by soki nie wypływały.

Pieczenie w rękawie

Dla tych, którzy nie mają wielkiej wprawy w kuchni, idealne jest pieczenie w rękawie, czyli specjalnym worku plastikowym, zrobionym z folii, która się nie pali. Do rękawa możemy włożyć mięso, dodać na przykład warzywa, zamknąć go, położyć w płaskim naczyniu żaroodpornym i piec bez obawy, że karkówka się przypali. Na koniec warto jednak wyjąć mięso z worka i zrumienić je na grillu.

Rozmrażasz tak mięso? Nigdy nie powtarzaj tego błędu

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów