Jak upiec karkówkę? Kilka trików, by wyszła idealnie soczysta i krucha

Karkówka, w niektórych regionach Polski zwana też karczkiem, to jedno z najsmaczniejszych mięs. Nadaje się do duszenia, smażenia w formie kotletów schabowych, jest doskonała z grilla i pieczona. Aby nie zepsuć smaku mięsa, powinniśmy wiedzieć, w jaki sposób ją piec.

KarkówkaKarkówkę możemy piec w temperaturze 180 stopni C lub wyższej
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Zacznijmy od zakupów. Kupujemy około dwukilogramowy kawałek karkówki w całości. Idealnie, jeśli to młode mięso, co poznamy po różowym kolorze (starsze sztuki mają mięso bardziej czerwone) i białym tłuszczu (nie powinien być intensywnie żółty). Taki kawałek doskonale nadaje się do pieczenia.

Marynata do karkówki

Aby mięso było soczyste i smaczne, należy je najpierw zamarynować. Sposobów na marynowanie karkówki jest wiele. Możemy zalać ją octem z dodatkiem takich przypraw jak liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek i cebula. Możemy zamarynować ją w czerwonym winie z dodatkiem startych warzyw: cebuli, marchewki, selera naciowego i czosnku. Bardzo ciekawa jest również marynata z maślanki z dodatkiem soku z cytryny, ostrej papryki, majeranku i, oczywiście, czosnku. Mięso powinno leżeć w marynacie około 12 godzin, dzięki czemu skruszeje i będzie bardziej miękkie po upieczeniu.

Sposobów na pieczenia karkówki jest kilka. Najważniejsze jest jednak to, że po wyjęciu z marynaty mięso powinniśmy obsmażyć z każdej strony na gorącym tłuszczu, najlepiej smalcu. Dzięki temu mięso się "zamknie" i nie będą uciekać z niego soki, co mogłoby spowodować, że karkówka będzie sucha. Obsmażone mięso jest gotowe do pieczenia.

W jakiej temperaturze piec karkówkę?

Najpierw nagrzewamy piekarnik. Karkówkę możemy piec w temperaturze 180 stopni C lub wyższej. Zazwyczaj potrzebujemy godziny pieczenia na każdy kilogram masy mięsa. Im wyższa temperatura, tym krótszy czas pieczenia. Mięso jest gotowe, gdy wewnątrz ma temperaturę około 160 stopni C. Możemy to sprawdzić używając termometru masarskiego.

Najlepszym naczyniem do pieczenia mięsa jest żeliwna brytfanna, którą należy rozgrzać w piekarniku i wysmarować wewnątrz tłuszczem. Utrzymuje ona stała temperaturę, możemy ją odkrywać i przykrywać, kiedy chcemy. W takim naczyniu mięso na pewno się uda. Karkówkę możemy również owinąć w folię aluminiową i piec na blasze. W takim przypadku musimy ją dość często obracać, by się nie przypaliła. Pamiętajmy również o dokładnym owinięciu mięsa, tak, by soki nie wypływały.

Pieczenie w rękawie

Dla tych, którzy nie mają wielkiej wprawy w kuchni, idealne jest pieczenie w rękawie, czyli specjalnym worku plastikowym, zrobionym z folii, która się nie pali. Do rękawa możemy włożyć mięso, dodać na przykład warzywa, zamknąć go, położyć w płaskim naczyniu żaroodpornym i piec bez obawy, że karkówka się przypali. Na koniec warto jednak wyjąć mięso z worka i zrumienić je na grillu.

Rozmrażasz tak mięso? Nigdy nie powtarzaj tego błędu

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny