Pomidory - jak wybrać najlepsze i kiedy są trujące?
Owoc czy warzywo?
Można znaleźć je w niemal każdej kuchni. Co ciekawe, z botanicznego punktu widzenia pomidory są owocami. Powszechnie uważa się jednak za warzywa. Najczęściej bowiem dodajemy je do wytrawnych sałatek, pikantnych sosów, zup i kanapek. Aby zakończyć spór związany z kategoryzowaniem pomidorów, rząd USA podpisał w 1893 ustawę, która uznała pomidora za warzywo. Do Europy pomidory dotarły z Ameryki Południowej po 1492 roku. Ze względu na czerwoną barwę nazywano je "jabłkami złota". Aż do XIX wieku uważane były za trujące i uprawiano je jako roślinę ozdobną np. do dekoracji altan i tarasów. Do Polski trafiły dzięki królowej Bonie i szybko zdobyły popularność. Pomidor to produkt smaczny, soczysty, pełen witamin i cennych składników odżywczych. Co warto o nim wiedzieć, jak kupić najsmaczniejsze okazy i jak je przechowywać? Oto kilka praktycznych wskazówek.
Można znaleźć je w niemal każdej kuchni. Co ciekawe, z botanicznego punktu widzenia pomidory są owocami. Powszechnie uważa się jednak za warzywa. Najczęściej bowiem dodajemy je do wytrawnych sałatek, pikantnych sosów, zup i kanapek. Aby zakończyć spór związany z kategoryzowaniem pomidorów, rząd USA podpisał w 1893 ustawę, która uznała pomidora za warzywo.
Do Europy pomidory dotarły z Ameryki Południowej po 1492 roku. Ze względu na czerwoną barwę nazywano je "jabłkami złota". Aż do XIX wieku uważane były za trujące i uprawiano je jako roślinę ozdobną np. do dekoracji altan oraz tarasów. Do Polski trafiły dzięki królowej Bonie i szybko zdobyły popularność.
Pomidor to produkt smaczny, soczysty, pełen witamin i cennych składników odżywczych. Co warto o nim wiedzieć, jak kupić najsmaczniejsze okazy i jak je przechowywać? Oto kilka praktycznych wskazówek.