Tych warzyw i owoców lepiej nie obierać
Każdy z nas powinien jeść przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Ale oprócz doboru zalecanych produktów, ważne jest odpowiednia ich konsumpcja. Nie od dziś wiadomo, że to co najlepsze ukryte jest tuż pod skórką i po prostu nie warto jej usuwać. W temacie tym należy oczywiście zachować zdrowy rozsądek i spożywać nieobrane warzywa lub owoce pochodzące ze sprawdzonego źródła i nie są szkodliwe. Warto zaznaczyć, że skórka dostarcza wiele cennych składników nie tylko wówczas, gdy zjadamy produkty surowe. Podczas obróbki termicznej tak owoce, jak i warzywa tracą wiele cennych składników. Możemy jednak tego uniknąć, jeśli będziemy je gotować w skórkach. Dzięki temu nie trafią one do wody, tylko pozostaną w warzywie. Jeśli nawet nie mamy ochoty zjeść łupinki, zdejmijmy ją po ugotowaniu - możliwie jak najcieńszą warstwę.
Cenne składniki ukryte w skórce
Każdy z nas powinien jeść przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Ale oprócz doboru zalecanych produktów, ważne jest odpowiednia ich konsumpcja. Nie od dziś wiadomo, że to co najlepsze ukryte jest tuż pod skórką i po prostu nie warto jej usuwać. W temacie tym należy oczywiście zachować zdrowy rozsądek i spożywać nieobrane warzywa lub owoce pochodzące ze sprawdzonego źródła. Warto zaznaczyć, że skórka dostarcza wiele cennych składników nie tylko wówczas, gdy zjadamy produkty surowe. Podczas obróbki termicznej tak owoce, jak i warzywa tracą wiele cennych składników. Możemy jednak tego uniknąć, jeśli będziemy je gotować w skórkach. Dzięki temu nie trafią one do wody, tylko pozostaną w warzywie. Jeśli nawet nie mamy ochoty zjeść łupinki, zdejmijmy ją po ugotowaniu - możliwie jak najcieńszą warstwę.
Bakłażan
Charakterystyczna, ciemnofioletowa skórka bakłażana skrywa w sobie przeciwutleniacz o nazwie nasunin. Substancja ta chroni komórki przed wolnymi rodnikami, które wywołują choroby i wpływają na procesy starzenia. Młodych bakłażanów nie należy obierać ze skórki. Starsze natomiast można obrać cieniutko lub zdjąć skórę po upieczeniu.
Przed obróbką termiczną można go pokroić na kawałki i posolić, a następnie odstawić na pół godziny na sitku lub durszlaku, aby puścił soki z wyczuwalną goryczką. Pomocne może być też skropienie sokiem z cytryny. Następnie należy opłukać warzywo pod bieżącą wodą i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Taki zabieg zapewni dobry smak. Dla walorów zdrowotnych przed smażeniem warto jeszcze raz posolić kawałki bakłażana, aby nie wchłaniały zbyt wiele oleju.
Ziemniaki
Goszczą na stołach w większości polskich domów - uwielbiamy przecież puree ziemniaczane, zasmażane łódeczki czy ziemniaki prosto z wody. Najczęściej podawane są do dań obiadowych, a w trakcie ich przygotowań w ruch idzie obieraczka. Niestety, obrane tracą aż 20 proc. wartościowych składników. To właśnie w skórce zawarte są minerały, błonnik i spora dawka witaminy B. Zamiast obierać, lepiej dokładnie wyszorować skórkę przy pomocy szczoteczki lub specjalnych szorstkich rękawiczek do warzyw.
Ogórek zielony
Należy zaznaczyć, że to nie miąższ ogórka jest najcenniejszy, dlatego nie warto obierać tego warzywa. Natomiast ciemnozielona, nieco szorstka skórka ogórka to prawdziwa skarbnica antyoksydantów, które zwiększają odporność i opóźniają procesy starzenia komórek. Dodatkowo znajduje się w niej błonnik, który zapobiega zaparciom i wzmacnia układ żołądkowo-jelitowego. Skórka ogórka to też źródło steroli, które obniżają poziom cholesterolu i pozytywnie wpływają na układ krążenia. Warzywo to po dokładnym umyciu warto dodawać do sałatek, a także koktajli czy domowych soków.
Marchewka
W przypadku marchewki, wszystkie antyoksydanty znajdują się w lub bezpośrednio pod skórką. Na konsumpcję tego warzywa bez obierania można zdecydować się jedynie w przypadku produktu organicznego lub ze sprawdzonego źródła - najlepiej przydomowego ogródka lub działki. Takie okazy nie zawierają pestycydów czy szkodliwych substancji. Marchewkę przed spożyciem należy oczywiście dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, a następnie poddać obróbce termiczne lub zjeść surową.
Pomidor
Zależnie od zwyczajów, część osób je pomidory bez obierania, a inni sparzają to warzywo i ściągają skórkę. Faktycznie ta część jest ciężkostrawna i u osób z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, w wieku podeszłym czy dzieci może wywołać podrażnienie przewodu pokarmowego. Jednak to właśnie w skórce skrywają się najcenniejsze składniki, dlatego jeśli nie ma ograniczeń zdrowotnych, warto zjeść pomidora w całości. Zawarty w pomidorach likopen pomaga m.in. chronić przed rakiem prostaty i chorobami układu krążenia.
Bataty
Warzywa te pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej, a potocznie ze względu na smak miąższu nazywa się je słodkimi ziemniakami. Są niskokaloryczne, a w ich składzie znajduje się spora dawka witaminy A, C, B6. Są również doskonałym źródłem błonnika oraz żelaza, potasu i manganu. Najwięcej tych wartości znajduje się w pomarańczowej lub czerwonej skórce, dlatego przygotowując pieczone frytki lub dodając je do obiadu nie należy się jej pozbywać. Trzeba oczywiście dokładnie je umyć i najlepiej wybierać okazy z upraw ekologicznych.
Jabłka
Nawyk obierania jabłka przed spożyciem nie należy do najlepszych. Bez skórki traci wiele cennych wartości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Skórka jest bogata przede wszystkim w błonnik (inaczej włókno pokarmowe), który stanowi niezbędny element zdrowej diety. Wpływa na obniżenie ciśnienia, reguluje rytm wypróżnień, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów, usuwa z organizmu szkodliwe substancje (toksyny, metale ciężkie), pęczniejąc, zapewnia uczucie sytości, a także przyczynia się także do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych.
Średniej wielkości jabłko ze skórką zawiera 4,4 g błonnika. Bez skórki włókna pokarmowego jest już tylko 2,1 g. Najcenniejszym składnikiem błonnika w jabłku są pektyny - najwięcej ich właśnie w skórce i gnieździe nasiennym.
Pasternak
To zimowe warzywo wraca do łask. Często nazywany białą marchwią, ale jest od niej mniej słodki. Smakiem przypomina nieco korzenne przyprawy, a zapachem pietruszkę. Pasternak ma wiele właściwości leczniczych - pobudza trawienie, reguluje krążenie krwi i działa uspokajająco. Jednak większość cennych składników znajduje się w jego skórce, dlatego w sałatkach i zupach warto korzystać z nieobranego produktu.
mp/WP Kuchnia