Tych warzyw i owoców lepiej nie obierać

Każdy z nas powinien jeść przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Ale oprócz doboru zalecanych produktów, ważne jest odpowiednia ich konsumpcja. Nie od dziś wiadomo, że to co najlepsze ukryte jest tuż pod skórką i po prostu nie warto jej usuwać. W temacie tym należy oczywiście zachować zdrowy rozsądek i spożywać nieobrane warzywa lub owoce pochodzące ze sprawdzonego źródła i nie są szkodliwe. Warto zaznaczyć, że skórka dostarcza wiele cennych składników nie tylko wówczas, gdy zjadamy produkty surowe. Podczas obróbki termicznej tak owoce, jak i warzywa tracą wiele cennych składników. Możemy jednak tego uniknąć, jeśli będziemy je gotować w skórkach. Dzięki temu nie trafią one do wody, tylko pozostaną w warzywie. Jeśli nawet nie mamy ochoty zjeść łupinki, zdejmijmy ją po ugotowaniu - możliwie jak najcieńszą warstwę.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Cenne składniki ukryte w skórce

Obraz
© 123RF.COM

Każdy z nas powinien jeść przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Ale oprócz doboru zalecanych produktów, ważne jest odpowiednia ich konsumpcja. Nie od dziś wiadomo, że to co najlepsze ukryte jest tuż pod skórką i po prostu nie warto jej usuwać. W temacie tym należy oczywiście zachować zdrowy rozsądek i spożywać nieobrane warzywa lub owoce pochodzące ze sprawdzonego źródła. Warto zaznaczyć, że skórka dostarcza wiele cennych składników nie tylko wówczas, gdy zjadamy produkty surowe. Podczas obróbki termicznej tak owoce, jak i warzywa tracą wiele cennych składników. Możemy jednak tego uniknąć, jeśli będziemy je gotować w skórkach. Dzięki temu nie trafią one do wody, tylko pozostaną w warzywie. Jeśli nawet nie mamy ochoty zjeść łupinki, zdejmijmy ją po ugotowaniu - możliwie jak najcieńszą warstwę.

/ 9Bakłażan

Obraz
© 123RF.COM

Charakterystyczna, ciemnofioletowa skórka bakłażana skrywa w sobie przeciwutleniacz o nazwie nasunin. Substancja ta chroni komórki przed wolnymi rodnikami, które wywołują choroby i wpływają na procesy starzenia. Młodych bakłażanów nie należy obierać ze skórki. Starsze natomiast można obrać cieniutko lub zdjąć skórę po upieczeniu.

Przed obróbką termiczną można go pokroić na kawałki i posolić, a następnie odstawić na pół godziny na sitku lub durszlaku, aby puścił soki z wyczuwalną goryczką. Pomocne może być też skropienie sokiem z cytryny. Następnie należy opłukać warzywo pod bieżącą wodą i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Taki zabieg zapewni dobry smak. Dla walorów zdrowotnych przed smażeniem warto jeszcze raz posolić kawałki bakłażana, aby nie wchłaniały zbyt wiele oleju.

/ 9Ziemniaki

Obraz
© 123RF.COM

Goszczą na stołach w większości polskich domów - uwielbiamy przecież puree ziemniaczane, zasmażane łódeczki czy ziemniaki prosto z wody. Najczęściej podawane są do dań obiadowych, a w trakcie ich przygotowań w ruch idzie obieraczka. Niestety, obrane tracą aż 20 proc. wartościowych składników. To właśnie w skórce zawarte są minerały, błonnik i spora dawka witaminy B. Zamiast obierać, lepiej dokładnie wyszorować skórkę przy pomocy szczoteczki lub specjalnych szorstkich rękawiczek do warzyw.

/ 9Ogórek zielony

Obraz
© 123RF.COM

Należy zaznaczyć, że to nie miąższ ogórka jest najcenniejszy, dlatego nie warto obierać tego warzywa. Natomiast ciemnozielona, nieco szorstka skórka ogórka to prawdziwa skarbnica antyoksydantów, które zwiększają odporność i opóźniają procesy starzenia komórek. Dodatkowo znajduje się w niej błonnik, który zapobiega zaparciom i wzmacnia układ żołądkowo-jelitowego. Skórka ogórka to też źródło steroli, które obniżają poziom cholesterolu i pozytywnie wpływają na układ krążenia. Warzywo to po dokładnym umyciu warto dodawać do sałatek, a także koktajli czy domowych soków.

/ 9Marchewka

Obraz
© 123RF.COM

W przypadku marchewki, wszystkie antyoksydanty znajdują się w lub bezpośrednio pod skórką. Na konsumpcję tego warzywa bez obierania można zdecydować się jedynie w przypadku produktu organicznego lub ze sprawdzonego źródła - najlepiej przydomowego ogródka lub działki. Takie okazy nie zawierają pestycydów czy szkodliwych substancji. Marchewkę przed spożyciem należy oczywiście dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, a następnie poddać obróbce termiczne lub zjeść surową.

/ 9Pomidor

Obraz

Zależnie od zwyczajów, część osób je pomidory bez obierania, a inni sparzają to warzywo i ściągają skórkę. Faktycznie ta część jest ciężkostrawna i u osób z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, w wieku podeszłym czy dzieci może wywołać podrażnienie przewodu pokarmowego. Jednak to właśnie w skórce skrywają się najcenniejsze składniki, dlatego jeśli nie ma ograniczeń zdrowotnych, warto zjeść pomidora w całości. Zawarty w pomidorach likopen pomaga m.in. chronić przed rakiem prostaty i chorobami układu krążenia.

/ 9Bataty

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa te pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej, a potocznie ze względu na smak miąższu nazywa się je słodkimi ziemniakami. Są niskokaloryczne, a w ich składzie znajduje się spora dawka witaminy A, C, B6. Są również doskonałym źródłem błonnika oraz żelaza, potasu i manganu. Najwięcej tych wartości znajduje się w pomarańczowej lub czerwonej skórce, dlatego przygotowując pieczone frytki lub dodając je do obiadu nie należy się jej pozbywać. Trzeba oczywiście dokładnie je umyć i najlepiej wybierać okazy z upraw ekologicznych.

/ 9Jabłka

Obraz
© 123RF.COM

Nawyk obierania jabłka przed spożyciem nie należy do najlepszych. Bez skórki traci wiele cennych wartości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Skórka jest bogata przede wszystkim w błonnik (inaczej włókno pokarmowe), który stanowi niezbędny element zdrowej diety. Wpływa na obniżenie ciśnienia, reguluje rytm wypróżnień, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów, usuwa z organizmu szkodliwe substancje (toksyny, metale ciężkie), pęczniejąc, zapewnia uczucie sytości, a także przyczynia się także do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych.

Średniej wielkości jabłko ze skórką zawiera 4,4 g błonnika. Bez skórki włókna pokarmowego jest już tylko 2,1 g. Najcenniejszym składnikiem błonnika w jabłku są pektyny - najwięcej ich właśnie w skórce i gnieździe nasiennym.

/ 9Pasternak

Obraz
© 123RF.COM

To zimowe warzywo wraca do łask. Często nazywany białą marchwią, ale jest od niej mniej słodki. Smakiem przypomina nieco korzenne przyprawy, a zapachem pietruszkę. Pasternak ma wiele właściwości leczniczych - pobudza trawienie, reguluje krążenie krwi i działa uspokajająco. Jednak większość cennych składników znajduje się w jego skórce, dlatego w sałatkach i zupach warto korzystać z nieobranego produktu.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja