Domowa przyprawa uniwersalna do zup i sosów
Domowa przyprawa do zup i sosów z suszonych warzyw to świetna alternatywa dla tych, które możemy kupić w sklepach. Jej przygotowanie jest niezwykle proste - wystarczy wybrać swoje ulubione warzywa i ususzyć je.
Poniżej znajdziesz przepis na podstawową wersję domowej przyprawy uniwersalnej, ale możesz doprawić ją według własnych upodobań. Zobaczysz, że taka samodzielnie skomponowana przyprawa znacznie ułatwi przygotowywanie posiłków - wystarczy tylko parę garści, by w kilka chwil w garnku wyczarować cały bukiet warzywnych smaków i aromatów.
Jeszcze w latach 80. domowa przyprawa uniwersalna z suszonych warzyw i ziół była trudno dostępnym rarytasem, o którym marzyła każda gospodyni. Dziś można kupić ją w każdym sklepie spożywczym, ale czy to dobry pomysł? W składzie dostępnych na rynku przypraw tego typu znajdziemy tylko ok. 15 proc. suszonych warzyw, reszta to sól, glutaminian sodu, cukier i sztuczne barwniki. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić własną, domową wersję wegety. Jeśli przygotujesz ją samodzielnie, będziesz mieć pewność, że nie ma w niej grama sztucznych ulepszaczy, a jedynie 100 proc. naturalnych składników.
Składniki:
- 5 marchewek,
- 4 pietruszki,
- pasternak (w sezonie),
- 2 pory (biała część),
- cebula,
- papryczka chili,
- 4 łyżki suszonej natki pietruszki,
- 3 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżeczki kurkumy,
- łyżeczka sproszkowanego czosnku,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- łyżeczka suszonego oregano
- pieprz i sól.
Przygotowanie:
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 80 st., a następnie umyj i obierz wszystkie warzywa. Marchewki, pietruszki, pasternak i pory pokrój w cienkie plasterki, cebulę w krążki, a papryczkę chili w paseczki. Przygotowane w ten sposób warzywa, poukładaj na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Co jakiś czas mieszaj warzywa i susz je aż staną się suche, chrupkie i łamliwe. Kiedy będą już gotowe, przesyp je do miski i zblenduj, włączając kilkukrotnie urządzenie, dosłownie na sekundkę. Na koniec dodaj przyprawy i dokładnie wszystko wymieszaj. Gotowy susz przesyp do szczelnie zamykanego pojemnika i trzymaj go w suchym, ciemnym miejscu.