Trwa ładowanie...

Domowa przyprawa uniwersalna do zup i sosów

Domowa przyprawa do zup i sosów z suszonych warzyw to świetna alternatywa dla tych, które możemy kupić w sklepach. Jej przygotowanie jest niezwykle proste - wystarczy wybrać swoje ulubione warzywa i ususzyć je.

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Domowa przyprawa uniwersalna do zup i sosówŹródło: Shutterstock.com
d2y4uaj

Poniżej znajdziesz przepis na podstawową wersję domowej przyprawy uniwersalnej, ale możesz doprawić ją według własnych upodobań. Zobaczysz, że taka samodzielnie skomponowana przyprawa znacznie ułatwi przygotowywanie posiłków - wystarczy tylko parę garści, by w kilka chwil w garnku wyczarować cały bukiet warzywnych smaków i aromatów.
Jeszcze w latach 80. domowa przyprawa uniwersalna z suszonych warzyw i ziół była trudno dostępnym rarytasem, o którym marzyła każda gospodyni. Dziś można kupić ją w każdym sklepie spożywczym, ale czy to dobry pomysł? W składzie dostępnych na rynku przypraw tego typu znajdziemy tylko ok. 15 proc. suszonych warzyw, reszta to sól, glutaminian sodu, cukier i sztuczne barwniki. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić własną, domową wersję wegety. Jeśli przygotujesz ją samodzielnie, będziesz mieć pewność, że nie ma w niej grama sztucznych ulepszaczy, a jedynie 100 proc. naturalnych składników.

Domowa przyprawa do zup z suszonych warzyw

Składniki:

  • 5 marchewek,
  • 4 pietruszki,
  • pasternak (w sezonie),
  • 2 pory (biała część),
  • cebula,
  • papryczka chili,
  • 4 łyżki suszonej natki pietruszki,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • łyżeczka sproszkowanego czosnku,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz i sól.
d2y4uaj

Przygotowanie:
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 80 st., a następnie umyj i obierz wszystkie warzywa. Marchewki, pietruszki, pasternak i pory pokrój w cienkie plasterki, cebulę w krążki, a papryczkę chili w paseczki. Przygotowane w ten sposób warzywa, poukładaj na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Co jakiś czas mieszaj warzywa i susz je aż staną się suche, chrupkie i łamliwe. Kiedy będą już gotowe, przesyp je do miski i zblenduj, włączając kilkukrotnie urządzenie, dosłownie na sekundkę. Na koniec dodaj przyprawy i dokładnie wszystko wymieszaj. Gotowy susz przesyp do szczelnie zamykanego pojemnika i trzymaj go w suchym, ciemnym miejscu.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d2y4uaj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y4uaj
d2y4uaj
Więcej tematów