Domowa przyprawa uniwersalna do zup i sosów

Domowa przyprawa do zup i sosów z suszonych warzyw to świetna alternatywa dla tych, które możemy kupić w sklepach. Jej przygotowanie jest niezwykle proste - wystarczy wybrać swoje ulubione warzywa i ususzyć je.

Domowa wegeta
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

Poniżej znajdziesz przepis na podstawową wersję domowej przyprawy uniwersalnej, ale możesz doprawić ją według własnych upodobań. Zobaczysz, że taka samodzielnie skomponowana przyprawa znacznie ułatwi przygotowywanie posiłków - wystarczy tylko parę garści, by w kilka chwil w garnku wyczarować cały bukiet warzywnych smaków i aromatów.
Jeszcze w latach 80. domowa przyprawa uniwersalna z suszonych warzyw i ziół była trudno dostępnym rarytasem, o którym marzyła każda gospodyni. Dziś można kupić ją w każdym sklepie spożywczym, ale czy to dobry pomysł? W składzie dostępnych na rynku przypraw tego typu znajdziemy tylko ok. 15 proc. suszonych warzyw, reszta to sól, glutaminian sodu, cukier i sztuczne barwniki. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić własną, domową wersję wegety. Jeśli przygotujesz ją samodzielnie, będziesz mieć pewność, że nie ma w niej grama sztucznych ulepszaczy, a jedynie 100 proc. naturalnych składników.

Domowa przyprawa do zup z suszonych warzyw

Składniki:

  • 5 marchewek,
  • 4 pietruszki,
  • pasternak (w sezonie),
  • 2 pory (biała część),
  • cebula,
  • papryczka chili,
  • 4 łyżki suszonej natki pietruszki,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • łyżeczka sproszkowanego czosnku,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz i sól.

Przygotowanie:
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 80 st., a następnie umyj i obierz wszystkie warzywa. Marchewki, pietruszki, pasternak i pory pokrój w cienkie plasterki, cebulę w krążki, a papryczkę chili w paseczki. Przygotowane w ten sposób warzywa, poukładaj na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Co jakiś czas mieszaj warzywa i susz je aż staną się suche, chrupkie i łamliwe. Kiedy będą już gotowe, przesyp je do miski i zblenduj, włączając kilkukrotnie urządzenie, dosłownie na sekundkę. Na koniec dodaj przyprawy i dokładnie wszystko wymieszaj. Gotowy susz przesyp do szczelnie zamykanego pojemnika i trzymaj go w suchym, ciemnym miejscu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany