Domowa przyprawa uniwersalna do zup i sosów

Domowa przyprawa do zup i sosów z suszonych warzyw to świetna alternatywa dla tych, które możemy kupić w sklepach. Jej przygotowanie jest niezwykle proste - wystarczy wybrać swoje ulubione warzywa i ususzyć je.

Domowa wegeta
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

Poniżej znajdziesz przepis na podstawową wersję domowej przyprawy uniwersalnej, ale możesz doprawić ją według własnych upodobań. Zobaczysz, że taka samodzielnie skomponowana przyprawa znacznie ułatwi przygotowywanie posiłków - wystarczy tylko parę garści, by w kilka chwil w garnku wyczarować cały bukiet warzywnych smaków i aromatów.
Jeszcze w latach 80. domowa przyprawa uniwersalna z suszonych warzyw i ziół była trudno dostępnym rarytasem, o którym marzyła każda gospodyni. Dziś można kupić ją w każdym sklepie spożywczym, ale czy to dobry pomysł? W składzie dostępnych na rynku przypraw tego typu znajdziemy tylko ok. 15 proc. suszonych warzyw, reszta to sól, glutaminian sodu, cukier i sztuczne barwniki. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić własną, domową wersję wegety. Jeśli przygotujesz ją samodzielnie, będziesz mieć pewność, że nie ma w niej grama sztucznych ulepszaczy, a jedynie 100 proc. naturalnych składników.

Domowa przyprawa do zup z suszonych warzyw

Składniki:

  • 5 marchewek,
  • 4 pietruszki,
  • pasternak (w sezonie),
  • 2 pory (biała część),
  • cebula,
  • papryczka chili,
  • 4 łyżki suszonej natki pietruszki,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • łyżeczka sproszkowanego czosnku,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz i sól.

Przygotowanie:
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 80 st., a następnie umyj i obierz wszystkie warzywa. Marchewki, pietruszki, pasternak i pory pokrój w cienkie plasterki, cebulę w krążki, a papryczkę chili w paseczki. Przygotowane w ten sposób warzywa, poukładaj na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Co jakiś czas mieszaj warzywa i susz je aż staną się suche, chrupkie i łamliwe. Kiedy będą już gotowe, przesyp je do miski i zblenduj, włączając kilkukrotnie urządzenie, dosłownie na sekundkę. Na koniec dodaj przyprawy i dokładnie wszystko wymieszaj. Gotowy susz przesyp do szczelnie zamykanego pojemnika i trzymaj go w suchym, ciemnym miejscu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zastąp nimi słodycze. To prawdziwe superfoods
Zastąp nimi słodycze. To prawdziwe superfoods
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇