Sezonowe warzywa, które warto kupić w maju

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 8Które wybrać?

Obraz
© 123RF.COM

Wczesnowiosenne warzywa już mienią się kolorami nie tylko na targach i bazarkach, ale także w dyskontach spożywczych. Czerwone pomidory, papryki i cukinie zachęcają do kupna apetycznym wyglądem, ale czy maj to już ich czas? Jakie warzywa wybierać właśnie teraz, by mieć pewność, że jemy sezonowo i zdrowo? Na to pytanie odpowie trener zdrowej diety i specjalisty ds. żywienia Angelina Ziembińska, autorka bloga dietolog.eu.

Wczesną wiosną niektórzy rezygnują z jedzenia i kupowania nowalijek, obawiając się, że zawierają one zbyt dużo pozostałości środków ochrony roślin i nawozów, popularnie zwanych "chemią". - Rzeczywiście, szklarniowe nowalijki zawierają więcej takich związków, niż rośliny uprawiane w naturalnym środowisku, dlatego warto kupować te z ekologicznych upraw – przekonuje Angelina Ziembińska i dodaje, że jeśli nie jesteśmy pewni pochodzenia warzyw, warto odpowiednio je przygotować. - Większość toksycznych związków jesteśmy w stanie usunąć, płucząc dokładnie warzywa pod letnią, bieżącą wodą lub zdejmując wierzchnie warstwy (np. liście kapusty, sałaty) albo odcinając korzeń marchewki czy pietruszki około 2 cm poniżej naci – dodaje trener zdrowej diety.

/ 8Szparagi

Obraz
© 123RF.COM

O wysokiej wartości odżywczej szparagów świadczy prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, które w nich znajdziemy: witaminy C, E, z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten, potas, sód, żelazo, magnez, fosfor, miedź, selen, cynk, a także asparagina, która reguluje gospodarkę wodną w organizmie. - Maj, to najlepszy moment na kupowanie tych warzyw, lokalnie uprawiane są w zachodniej części Polski i wschodniej Niemiec. Są zatem produktem lokalnym, który nie przemierza tysięcy kilometrów przed pojawieniem się na sklepowej półce – przekonuje specjalistka ds. żywienia.

/ 8Młoda cebulka i rzodkiewka

Obraz
© 123RF.COM

- Rzodkiewka i cebulka to rośliny, które bardzo szybko rosną. W naszym klimacie można je wysiewać, gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków, dlatego zazwyczaj już w połowie maja możemy cieszyć się lokalnymi i pełnymi witamin nowalijkami. Jednak w tym roku, ze względu na wahania pogodowe, lepiej poczekać na rzodkiew do połowy czerwca – mówi Angelina Ziembińska. Grillowana młoda cebulka jest przepyszna, a rzodkiewka świetnie pasuje zarówno do kanapek, jak i do sałatek. - Jednak nie kupujmy rzodkiewek jeśli nie pachną jak rzodkiewka, nie są jędrne i nie mają sprężystych liści – radzi ekspertka ds. żywienia.

/ 8Natka pietruszki

Obraz
© Shutterstock.com

Maj to zdecydowanie czas, by jeść zielone listki pietruszki. - Jest niezwykle bogata w witaminę C, zawiera sporo beta-karotenu, witamin: PP, E, D, K, ma też sporo żelaza, wapnia i potasu. Nie kupujmy jednak pietruszki, która jest wiotka i nie pachnie. Wybierajmy sprężyste, intensywnie zielone i pachnące łodygi pietruszki o małych listkach – radzi Angelina Ziembińska i dodaje, że koniecznie należy pietruszkę dokładnie wypłukać przed spożyciem.

/ 8Sałata masłowa

Obraz
© 123RF.COM

- Soczyste i chrupiące zielone liście sałaty masłowej to synonim zdrowia i witalności. Zawierają wiele witamin i minerałów, przy czym znajdziemy w nich niewiele kalorii, dlatego możemy ją zajadać bez ograniczeń i obaw o sylwetkę – przekonuje ekspertka ds. żywienia. Dodatkowo maj to idealny moment, by kupić główkę lub dwie sałaty i przygotować pyszną sałatkę. Jedyne czego potrzebujesz to: umyte liście sałaty, szczypiorek i rzodkiewki. Liście sałaty podrzyj na mniejsze kawałki, a szczypiorek i rzodkiewkę pokrój, dodaj sól oraz pieprz i wszystko zalej jogurtem naturalnym. Zdrowo i pysznie.

/ 8Karczochy

Obraz
© 123RF.COM

Wiosna to szczyt sezonu na karczochy, a maj to idealny moment, by wprowadzić je do swojej diety. Jadalną ich częścią są zielone główki utworzone z dna kwiatowego otoczonego liśćmi. Najlepsze i najsmaczniejsze jest dno karczochów zwane też sercem. - Jeden ugotowany na parze karczoch dostarczy aż 20 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 15 proc. na kwas foliowy oraz mikroelementy takie jak żelazo, miedź i magnez. Wiosenne karczochy powinny mieć ładny zielony kolor oraz zwarte, ciężkie i pękate główki – takie okazy wybierajmy bez obaw – radzi ekspertka.

/ 8Młode ziemniaki

Obraz
© WP.PL

Ziemniaki doskonale się przechowują i są dostępne przez cały rok, jednak młode ziemniaki zbiera się jedynie późną wiosną i latem, dlatego z ich zakupem lepiej jeszcze poczekać. - Szczególna wartość ziemniaków polega na tym, że są doskonałym źródłem potasu, który ma kluczowe znaczenie dla gospodarki wodnej organizmu i prawidłowej pracy serca. Warto przygotowywać je ze skórką, gdyż jest ona bogatsza w witaminy z grupy B, żelazo, wapń, fosfor, cynk i błonnik niż jego miąższ – przekonuje Angelina Ziembińska i dodaje, że na krajowe ziemniaki musimy jeszcze chwilę poczekać, ewentualnie skorzystać z produktów sprowadzonych z nieco cieplejszych krajów. Wybierajmy twarde, suche i kształtne okazy i pod żadnym pozorem nie decydujmy się na ziemniaki obtłuczone, popękane czy o zielonych plamkach.

/ 8Młoda marchewka

Obraz
© Shutterstock.com

Marchew jest dostępna przez cały rok, jednak małe cienkie okazy, które można spotkać wiosną w dyskontach i na bazarkach są słodkie i najsmaczniejsze. W marchewce cenimy wysoką zawartość beta-karotenu, która w organizmie zamienia się w witaminę A - już 100 g tego pomarańczowego warzywa zaspokoi dwukrotnie dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. - Pamiętajmy jednak, że marchewka przyswaja spośród wszystkich roślin jadalnych najwięcej szkodliwych związków azotu. Kiedy kupujemy ją dla dziecka lub po prostu dbamy o jakość pożywienia, powinniśmy wybrać tę uprawianą ekologicznie, gdzie nie stosuje się sztucznych nawozów – przekonuje Angelina Ziembińska.

Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze