Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Lakownica żółtawa rośnie praktycznie na całym świecie poza Antarktydą. Występuje także w Polsce, chociaż w ograniczonej ilości. Niemniej warto się nią zainteresować, ponieważ nie bez powodu w Japonii nosi nazwę "reishi", czyli "grzyb długowieczności".
Grzyb jest znany również jako huba lakierowana, żagiew lśniący lub wrośniak lśniący. Nazwa "lakownica żółtawa" została zaproponowana przez Władysława Wojewodę w 1999 roku i odnosi się do wyglądu rozłożystego kapelusza. Grzyb jest mało znany w Polsce i praktycznie niestosowany w naszej kuchni. Ale w medycynie naturalnej to skarb, który znacząco wpływa na komfort życia, a może nawet zapobiegać chorobom nowotworowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy
Jak rozpoznać lakownicę żółtawą?
Owocniki najczęściej pojawiają się na słabych lub martwych drzewach, a tam, gdzie wyrastają, drewno zmienia odcień na żółtawy. Grzyb zazwyczaj żeruje na drzewach liściastych, chociaż zdarza się też na iglakach. W Polsce jest objęty częściową ochroną, co oznacza, że można go zbierać tylko po uzyskaniu pozwolenia.
Ale nie ma powodów do zmartwień – nie trzeba nawet wstawać z kanapy, aby zdobyć ten leśny skarb. Obecnie jest uprawiany również poza środowiskiem naturalnym, a w sklepach internetowych można nawet kupić podkład z zaszczepioną grzybnią do samodzielnej uprawy w domu. Z 1 kg podłoża można uzyskać ok. 250 g owocników.
Japoński grzyb długowieczności
W Japonii i Chinach grzyb jest znany i stosowany w celach leczniczych od wieków. W Kraju Kwitnącej Wiśni nazywany jest "reishi", co oznacza "grzyb długowieczności" – to określenie przyjęło się również na całym świecie, nawet w Polsce jest bardziej znane niż "lakownica". W Chinach grzyb nosi nazwę "Ling Zhi" i jest stosowany w medycynie naturalnej od ponad 2 tysięcy lat. Podobno, ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, kiedyś był zarezerwowany tylko dla chińskich cesarzy.
Właściwości zdrowotne lakownicy żółtawej
Grzyb budzi coraz większe zainteresowanie lekarzy i naukowców. W Chinach stanowi lek na wszelkie dolegliwości. W starożytności stosowano go do leczenia płodności, ale z czasem okazało się, że potrafi zdziałać o wiele więcej. Zawiera beta-glukany, które są silnymi przeciwutleniaczami, a także triterpeny i sterole – razem chronią komórki przed patogenami, opóźniają procesy starzenia organizmu, wspierają odporność i zdrowy wygląd skóry i włosów.
Włączenie reishi do diety może pomóc w zwalczeniu stanów zapalnych, infekcji i problemów skórnych. Lekarze widzą w nim potencjał w profilaktyce oraz leczeniu nowotworów. Suplementacja lakownicą może poprawić także komfort snu i pomóc w depresji.
W jakiej formie spożywać reishi?
Na rynku są dostępne suplementy w formie kapsułek, proszek z suszonych grzybów, nalewki lub suszone grzyby do zaparzenia. Grzyby nie nadają się do tradycyjnej obróbki, ponieważ są twarde i gorzkie. Ale w postaci sproszkowanej stają się praktycznym dodatkiem do kawy, herbaty, koktajlu lub owsianki.
W Japonii popularne są herbatki oraz nalewki na reishi. Wystarczy dodać 1/3 łyżeczki sproszkowanych grzybów, aby substancje czynne zaczęły działać. Zalecane dawki nie przekraczają 1,5 g, co jednak warto skonsultować z lekarzem prowadzącym.
Pamiętaj o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.