Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany

Lakownica żółtawa rośnie praktycznie na całym świecie poza Antarktydą. Występuje także w Polsce, chociaż w ograniczonej ilości. Niemniej warto się nią zainteresować, ponieważ nie bez powodu w Japonii nosi nazwę "reishi", czyli "grzyb długowieczności".

W Polsce lakownica żółtawa jest objęta częściową ochronąW Polsce lakownica żółtawa jest objęta częściową ochroną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Grzyb jest znany również jako huba lakierowana, żagiew lśniący lub wrośniak lśniący. Nazwa "lakownica żółtawa" została zaproponowana przez Władysława Wojewodę w 1999 roku i odnosi się do wyglądu rozłożystego kapelusza. Grzyb jest mało znany w Polsce i praktycznie niestosowany w naszej kuchni. Ale w medycynie naturalnej to skarb, który znacząco wpływa na komfort życia, a może nawet zapobiegać chorobom nowotworowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Jak rozpoznać lakownicę żółtawą?

Owocniki najczęściej pojawiają się na słabych lub martwych drzewach, a tam, gdzie wyrastają, drewno zmienia odcień na żółtawy. Grzyb zazwyczaj żeruje na drzewach liściastych, chociaż zdarza się też na iglakach. W Polsce jest objęty częściową ochroną, co oznacza, że można go zbierać tylko po uzyskaniu pozwolenia.

Ale nie ma powodów do zmartwień – nie trzeba nawet wstawać z kanapy, aby zdobyć ten leśny skarb. Obecnie jest uprawiany również poza środowiskiem naturalnym, a w sklepach internetowych można nawet kupić podkład z zaszczepioną grzybnią do samodzielnej uprawy w domu. Z 1 kg podłoża można uzyskać ok. 250 g owocników.

Japoński grzyb długowieczności

W Japonii i Chinach grzyb jest znany i stosowany w celach leczniczych od wieków. W Kraju Kwitnącej Wiśni nazywany jest "reishi", co oznacza "grzyb długowieczności" – to określenie przyjęło się również na całym świecie, nawet w Polsce jest bardziej znane niż "lakownica". W Chinach grzyb nosi nazwę "Ling Zhi" i jest stosowany w medycynie naturalnej od ponad 2 tysięcy lat. Podobno, ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, kiedyś był zarezerwowany tylko dla chińskich cesarzy.

Właściwości zdrowotne lakownicy żółtawej

Grzyb budzi coraz większe zainteresowanie lekarzy i naukowców. W Chinach stanowi lek na wszelkie dolegliwości. W starożytności stosowano go do leczenia płodności, ale z czasem okazało się, że potrafi zdziałać o wiele więcej. Zawiera beta-glukany, które są silnymi przeciwutleniaczami, a także triterpeny i sterole –  razem chronią komórki przed patogenami, opóźniają procesy starzenia organizmu, wspierają odporność i zdrowy wygląd skóry i włosów.

Włączenie reishi do diety może pomóc w zwalczeniu stanów zapalnych, infekcji i problemów skórnych. Lekarze widzą w nim potencjał w profilaktyce oraz leczeniu nowotworów. Suplementacja lakownicą może poprawić także komfort snu i pomóc w depresji.

W jakiej formie spożywać reishi?

Na rynku są dostępne suplementy w formie kapsułek, proszek z suszonych grzybów, nalewki lub suszone grzyby do zaparzenia. Grzyby nie nadają się do tradycyjnej obróbki, ponieważ są twarde i gorzkie. Ale w postaci sproszkowanej stają się praktycznym dodatkiem do kawy, herbaty, koktajlu lub owsianki.

W Japonii popularne są herbatki oraz nalewki na reishi. Wystarczy dodać 1/3 łyżeczki sproszkowanych grzybów, aby substancje czynne zaczęły działać. Zalecane dawki nie przekraczają 1,5 g, co jednak warto skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Pamiętaj o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby