Czubryca zielona - skład, właściwości i zastosowanie

Czubryca zielona bazuje na cząbrze górskim, nie ogrodowym. Dodaje się ją do zup, jajecznicy, kanapek, sałatek, potraw mięsnych, bigosu, leczo.

Cząber to baza czubrycy zielonej
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agnieszka Krasa

Czubryca zielona - skład

Czubryca zielona (satureja montana), zwana także czubricą, jest cenioną mieszanką ziół i przypraw o bułgarskich korzeniach. Jest niezwykle delikatna w smaku, łagodniejsza niż czubryca czerwona, określana mianem czubrycy bułgarskiej, ale ma nieco silniejszy, bardzo przyjemny aromat. W sklepach dostępna jest także czubryca żółta. Podstawę unikalnego składu czubrycy zielonej, nadającego charakterystyczny smak potrawom, stanowi ususzony cząber górski, spokrewniony z cząbrem ogrodowym.

Zawiera on liczne olejki eteryczne, determinujące delikatnie korzenny smak przyprawy. Cechują go nie tylko właściwości aromatyczne, ale również lecznicze. Uniwersalna czubryca zielona składa się ponadto również z takich starannie dobranych ziół, jak czosnek, cebula, natka pietruszki, koperek, tymianek, lubczyk, kozieradka czy zielona papryka. Do tej mieszanki przypraw dodaje się także niewielką ilość soli, cukru oraz skrobii kukurydzianej.

Czubryca zielona - właściwości

Przed zakupem mieszanki przypraw, zwanej czubrycą zieloną, warto sprawdzić jej skład. Oryginalna czubryca zielona bazuje bowiem na cząbrze górskim, który często bywa zastępowany odmiana ogrodową, o zupełnie innym smaku i nieco odmiennych właściwościach.

Cząber górski zawiera olejki eteryczne, bogate w żywice, karotenoidy, śluzy, flawonoidy, a także kwasy rozmarynowy, kawowy, oleanolowy, betulinowy, ursolowy oraz karnozowy. Liście czubrycy zielonej wykazują działanie odkażające i stosuje się je w kosmetyce w celu łagodzenia podrażnień i kojenia tłustej skóry twarzy. Ponadto pomagają przy ukąszeniach owadów i poparzeniach skórnych. Czubryca zielona:

  • hamuje rozwój bakterii oraz drożdżaków,
  • łagodzi dolegliwości żołądkowe, takie jak niestrawność lub wzdęcia,
  • pomaga na bóle gardła, zapalenia pęcherza moczowego, nieregularne miesiączki, nudności, wymioty, biegunki.

Czubryca zielona – zastosowanie: do czego ją dodawać?

Bałkańskie korzenie czubrycy zielonej przyczyniły się do powszechnego stosowania tej przyprawy jako dodatek do dań kuchni bułgarskiej. Do czego dodawać czubrycę zieloną na co dzień?

Przyprawa idealnie uzupełni potrawy mięsne, zwłaszcza drobiowe – z kurczaka i indyka, z ziemniaków, z roślin strączkowych, zupy warzywne, sałatki. Można nią wzbogacać dania z jajek (np. jajecznicę)
, posypywać nią kanapki, twarożki do smarowania pieczywa, a także sery oraz wędliny, serwowane na deskach w postaci przystawek, z oliwkami i chrupiącą ciabattą czy bagietkami. Czubryca zielona idealnie sprawdzi się jako składnik mięsnych marynat, a także sosów, chociażby majonezowego lub sosu do mięsa.

W kuchni polskiej coraz powszechniej praktykuje się dosypywanie czubrycy zielonej do takich potraw, jak bigos, gołąbki, fasolka po bretońsku. Przyprawa doskonale komponuje się z leczo, pieczonymi rybami, np. pstrągiem, frytkami, a nawet pizzą.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć