10 sprzymierzeńców pięknej skóry

Sekret zdrowej i pięknej skóry nie polega na wydawaniu fortuny na kosmetyki pielęgnacyjne. Jak przekonują dietetycy, wystarczy zmienić swój styl odżywiania, żeby efekty zobaczyć na twarzy.

Obraz

/ 11Najważniejsza odpowiednia dieta

Obraz
© Thinkstock

- Skóra jest najbardziej narażona na działanie czynników środowiskowych. Prawidłowa pielęgnacja jest w stanie utrzymać włosy, paznokcie i skórę w dobrej kondycji, jednak złe odżywianie może być przyczyną wielu problemów, takich jak: suchość skóry, zmiany łojotokowe w fałdach nosowo-policzkowych, cienkie przerzedzające się włosy bez połysku, łamliwe i rozdwajające się paznokcie. U osób, które odżywiają się nieprawidłowo, starzenie komórek następuje szybciej, dlatego o skórę powinno się przede wszystkim dbać od wewnątrz. Wszystkie dolegliwości, niepokojące objawy skórne powinny być wspomagane dietą bogatą w składniki mineralne i witaminy.

Oto 10 produktów, które korzystnie wpłyną na kondycję twojej skóry.

MD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 11Nabiał

Obraz
© Thinkstock

Mleczne produkty o niskiej zawartości tłuszczu są bogatym źródłem witaminy A. Jej niedobór może spowodować szorstkość i chropowatość naskórka. Witamina A działa wygładzająco, opóźnia procesy starzenia i pomaga redukować zmarszczki.

/ 11Awokado

Obraz
© Thinkstock

Dobrze wpływa nie tylko na nasz układ naczyniowo-sercowy. Bogate w tłuszcze nienasycone awokado, działa lekko napinająco na skórę, dzięki czemu wygląda ona na gładszą i młodszą. Pomaga zwiększyć poziom kwasu linolowego, który znacząco obniża się, gdy skóra jest sucha i odwodniona.

/ 11Łosoś

Obraz
© 123RF

To prawdziwa skarbnica kwasów omega-3. To one pomagają chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, a także usprawniają zatrzymywanie wody w komórkach. Wprowadzając do diety tłuste ryby, nie tylko pomożesz skórze, ale wzmocnisz również swój układ naczyniowo-sercowy, a także usprawnisz pamięć i koncentrację.

/ 11Woda

Obraz
© Thinkstock

Nie zapominajmy o dobroczynnym działaniu wody. Jej obecność w codziennej diecie jest obowiązkowa. Picie dwóch litrów dziennie nie tylko pomoże nam utrzymać zgrabną sylwetkę, ale również odżywi i nawilży skórę od wewnątrz. Osoby, które dostarczają organizmowi odpowiednie ilości wody, mogą pochwalić się młodym wyglądem i zdrową cerą.

/ 11Pomidory

Obraz
© Thinkstock

Jedzenie pomidorów, a w szczególności pomidorowych przetworów, może uchronić nas przed szkodliwym działaniem promieni UV. Wszystko to dzięki dobroczynnemu likopenowi - jednemu z najsilniejszych antyoksydantów, czyli związków neutralizujących wolne rodniki. Ogranicza ryzyko poparzenia słonecznego, zwiększając naturalną ochronę przeciwsłoneczną. Co istotne, likopen pomaga też zachować sprężystość skóry.

/ 11Słodkie ziemniaki

Obraz
© Thinkstock

Są bogatym źródłem witaminy C. Ta z kolei jest znana ze swoich właściwości przeciwzmarszczkowych. Pobudza produkcję kolagenu, przez co cera jest wygładzona. Wspomaga procesy gojenia i regeneracji naskórka. Ten cenny antyutleniacz znajdziesz też w innych świeżych owocach i warzywach - papryce, brokułach, czarnej porzeczce czy kiwi.

/ 11Zielona herbata

Obraz
© Thinkstock

Polifenole znajdujące się w tego rodzaju herbacie, znane są ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych. Znacznie spowalniają one procesy starzenia się skóry i ograniczają tworzenie się zmarszczek oraz wiotczenie. Jeśli systematycznie będziesz pić zieloną herbatę przynajmniej dwa razy dziennie, utrzymasz odpowiednią elastyczność skóry. Poza tym zielona herbata może być również korzystna w zwalczaniu niedoskonałości, takich jak trądzik czy brodawki.

/ 11Szpinak

Obraz
© Thinkstock

Szpinak zawiera duże ilości beta-karotenu, a ten nie tylko nada skórze pięknego kolorytu, ale również pomoże zapobiec jej wysuszeniu. Co więcej, będzie chronić nas przed słonecznym poparzeniem. Nie lubisz szpinaku? Sięgnij po świeżą marchew lub suszone morele.

10 / 11Migdały

Obraz
© thinkstock

Są bogatym źródłem witaminy E, która nie bez przyczyny jest nazywana witaminą młodości. Pomaga skórze pozbyć się toksyn i zyskać zdrowy i promienny wygląd. Znajdziemy ją również w dużej dawce w orzechach, olejach roślinnych i tłustych rybach.

11 / 11Czerwone owoce

Obraz
© Thinkstock

Maliny, truskawki czy wiśnie to kopalnia naturalnych antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki niszczące kolagen oraz elastynę. Jeśli chcesz mieć elastyczną i jędrną cerę o tej porze roku możesz jeść mrożone owoce np. z jogurtem lub jako mleczny koktajl.

MD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw