Proste i zdrowe domowe mieszanki przypraw

Dobrze dobrane przyprawy to połowa sukcesu w trakcie gotowania. Polacy często i chętnie używają aromatycznych mieszanek, które błyskawicznie podkręcają smak dań. Rzadko jednak zdarza nam się czytać ich etykiety i analizować skład. To błąd, ponieważ oprócz sporych ilości soli, można znaleźć w nich ulepszacze i konserwanty. Zamiast więc sięgać po kolejną paczuszkę, warto jej zawartość przygotować własnoręcznie. Będzie zdrowiej, ekonomiczniej i równie smacznie. Oto kilka propozycji.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Zrób sam, zamiast kupować

Obraz
© 123RF.COM

Dobrze dobrane przyprawy to połowa sukcesu w trakcie gotowania. Polacy często i chętnie używają aromatycznych mieszanek, które błyskawicznie podkręcają smak dań. Rzadko jednak zdarza nam się czytać ich etykiety i analizować skład. To błąd, ponieważ oprócz sporych ilości soli, można znaleźć w nich ulepszacze i konserwanty. Zamiast więc sięgać po kolejną paczuszkę, warto jej zawartość przygotować własnoręcznie. Będzie zdrowiej, ekonomiczniej i równie smacznie. Oto kilka propozycji.

/ 7Przyprawa "jarzynka"

Obraz
© 123RF.COM

Marchewkę, seler i korzeń pietruszki obrać, umyć i zblanszować, tj. wrzucić do wrzątku na dwie minuty, a następnie przestudzić w lodowatej wodzie. Warzywa przełożyć na czystą ściereczkę i odstawić do wyschnięcia. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C, suszyć przy uchylonych drzwiczkach przez ok. pół godziny. Można jej użyć do zup oraz sosów.

/ 7Przyprawa grzybowa

Obraz
© 123RF.COM

Zapasy suszonych grzybów są przydatne, ale należy je wcześniej moczyć i gotować. Aby nasz sos zyskał smaku, a danie nie wymagało sporego nakładu czasu, warto przygotować grzybowy proszek. Po zmieleniu w młynku do kawy lub blenderze, można połączyć grzyby ze rozdrobnioną prażoną cebulką (w proporcji 3:1).

/ 7Przyprawa do ryb

Obraz
© Shutterstock.com

Dobrej jakości, świeża ryba właściwie nie potrzebuje więcej składników niż podstawowe trio: sól, pieprz oraz kilka plasterków cytryny. Wiele osób korzysta jednak z gotowych mieszanek, a zamiast kupować, warto skomponować je samodzielnie. Wystarczy połączyć 6 łyżeczek soli morskiej, 1 łyżeczkę suszonej kolendry, 3 łyżki koperku suszonego, 1 łyżkę suszonego selera, 3 łyżki suszonej natki pietruszki i 2 łyżki świeżo mielonego pieprzu (najwygodniej rozgnieść kilka ziarenek).

/ 7Przyprawa do mięs

Obraz
© 123RF.COM

Odpowiednio zamarynowane mięso nie tylko zyskuje sporo smaku, ale i nabiera wyjątkowej tekstury. W przypadku drobiu doskonale sprawdzi się połączenie soli morskiej, mielonej papryki czerwonej, pieprzu czarnego, oregano, tymianku i granulowanego czosnku. Kurczaka czy indyka można marynować na sucho jedynie w przyprawach lub na mokro z dodatkiem np. oleju lub oliwy z oliwek. W przypadku wołowiny oprócz soli, pieprzu (najlepiej grubo mielonego), warto dodać rozmaryn i tymianek. Wieprzowina "polubi się" z solą, majerankiem, pieprzem, czosnkiem, suszoną natką pietruszki i rozkruszonym zielem angielskim.

/ 7Przyprawa na słodko

Obraz
© Shutterstock.com

Uniwersalną przyprawą do deserów będzie mieszanka mielonego kardamonu, cynamonu i kakao (każdego produktu po jednej łyżce) oraz dwóch łyżek cukru i łyżeczki suszonego imbiru. Z kolei do pierników przyda się następujący zestaw: 5 łyżeczek świeżo starego cynamonu (z kory), 4 łyżeczki suszonego imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanych goździków, 4-5 wyłuskane ziarenka kardamonu, 2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka sproszkowanego ziela angielskiego, 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka zmielonych gwiazdek anyżu. Składniki należy połączyć w blenderze, za pomocą młynka do kawy lub utrzeć w moździerzu.

/ 7Przyprawa z awokado

Obraz
© Shutterstock.com

Nietypową przyprawą, której nie znajdziemy tak łatwo w sklepach, będzie sproszkowana pestka awokado. Jej przygotowanie jest bardzo proste - pestkę wystarczy wystawić na nasłonecznioną powierzchnię, wysuszyć, a następnie zetrzeć na tarce. Przyprawa ta pasuje do sałatek, a także koktajli i deserów.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem