Proste i zdrowe domowe mieszanki przypraw
Dobrze dobrane przyprawy to połowa sukcesu w trakcie gotowania. Polacy często i chętnie używają aromatycznych mieszanek, które błyskawicznie podkręcają smak dań. Rzadko jednak zdarza nam się czytać ich etykiety i analizować skład. To błąd, ponieważ oprócz sporych ilości soli, można znaleźć w nich ulepszacze i konserwanty. Zamiast więc sięgać po kolejną paczuszkę, warto jej zawartość przygotować własnoręcznie. Będzie zdrowiej, ekonomiczniej i równie smacznie. Oto kilka propozycji.
Zrób sam, zamiast kupować
Dobrze dobrane przyprawy to połowa sukcesu w trakcie gotowania. Polacy często i chętnie używają aromatycznych mieszanek, które błyskawicznie podkręcają smak dań. Rzadko jednak zdarza nam się czytać ich etykiety i analizować skład. To błąd, ponieważ oprócz sporych ilości soli, można znaleźć w nich ulepszacze i konserwanty. Zamiast więc sięgać po kolejną paczuszkę, warto jej zawartość przygotować własnoręcznie. Będzie zdrowiej, ekonomiczniej i równie smacznie. Oto kilka propozycji.
Przyprawa "jarzynka"
Marchewkę, seler i korzeń pietruszki obrać, umyć i zblanszować, tj. wrzucić do wrzątku na dwie minuty, a następnie przestudzić w lodowatej wodzie. Warzywa przełożyć na czystą ściereczkę i odstawić do wyschnięcia. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C, suszyć przy uchylonych drzwiczkach przez ok. pół godziny. Można jej użyć do zup oraz sosów.
Przyprawa grzybowa
Zapasy suszonych grzybów są przydatne, ale należy je wcześniej moczyć i gotować. Aby nasz sos zyskał smaku, a danie nie wymagało sporego nakładu czasu, warto przygotować grzybowy proszek. Po zmieleniu w młynku do kawy lub blenderze, można połączyć grzyby ze rozdrobnioną prażoną cebulką (w proporcji 3:1).
Przyprawa do ryb
Dobrej jakości, świeża ryba właściwie nie potrzebuje więcej składników niż podstawowe trio: sól, pieprz oraz kilka plasterków cytryny. Wiele osób korzysta jednak z gotowych mieszanek, a zamiast kupować, warto skomponować je samodzielnie. Wystarczy połączyć 6 łyżeczek soli morskiej, 1 łyżeczkę suszonej kolendry, 3 łyżki koperku suszonego, 1 łyżkę suszonego selera, 3 łyżki suszonej natki pietruszki i 2 łyżki świeżo mielonego pieprzu (najwygodniej rozgnieść kilka ziarenek).
Przyprawa do mięs
Odpowiednio zamarynowane mięso nie tylko zyskuje sporo smaku, ale i nabiera wyjątkowej tekstury. W przypadku drobiu doskonale sprawdzi się połączenie soli morskiej, mielonej papryki czerwonej, pieprzu czarnego, oregano, tymianku i granulowanego czosnku. Kurczaka czy indyka można marynować na sucho jedynie w przyprawach lub na mokro z dodatkiem np. oleju lub oliwy z oliwek. W przypadku wołowiny oprócz soli, pieprzu (najlepiej grubo mielonego), warto dodać rozmaryn i tymianek. Wieprzowina "polubi się" z solą, majerankiem, pieprzem, czosnkiem, suszoną natką pietruszki i rozkruszonym zielem angielskim.
Przyprawa na słodko
Uniwersalną przyprawą do deserów będzie mieszanka mielonego kardamonu, cynamonu i kakao (każdego produktu po jednej łyżce) oraz dwóch łyżek cukru i łyżeczki suszonego imbiru. Z kolei do pierników przyda się następujący zestaw: 5 łyżeczek świeżo starego cynamonu (z kory), 4 łyżeczki suszonego imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanych goździków, 4-5 wyłuskane ziarenka kardamonu, 2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka sproszkowanego ziela angielskiego, 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka zmielonych gwiazdek anyżu. Składniki należy połączyć w blenderze, za pomocą młynka do kawy lub utrzeć w moździerzu.