Proste i zdrowe domowe mieszanki przypraw

Dobrze dobrane przyprawy to połowa sukcesu w trakcie gotowania. Polacy często i chętnie używają aromatycznych mieszanek, które błyskawicznie podkręcają smak dań. Rzadko jednak zdarza nam się czytać ich etykiety i analizować skład. To błąd, ponieważ oprócz sporych ilości soli, można znaleźć w nich ulepszacze i konserwanty. Zamiast więc sięgać po kolejną paczuszkę, warto jej zawartość przygotować własnoręcznie. Będzie zdrowiej, ekonomiczniej i równie smacznie. Oto kilka propozycji.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Zrób sam, zamiast kupować

Obraz
© 123RF.COM

Dobrze dobrane przyprawy to połowa sukcesu w trakcie gotowania. Polacy często i chętnie używają aromatycznych mieszanek, które błyskawicznie podkręcają smak dań. Rzadko jednak zdarza nam się czytać ich etykiety i analizować skład. To błąd, ponieważ oprócz sporych ilości soli, można znaleźć w nich ulepszacze i konserwanty. Zamiast więc sięgać po kolejną paczuszkę, warto jej zawartość przygotować własnoręcznie. Będzie zdrowiej, ekonomiczniej i równie smacznie. Oto kilka propozycji.

/ 7Przyprawa "jarzynka"

Obraz
© 123RF.COM

Marchewkę, seler i korzeń pietruszki obrać, umyć i zblanszować, tj. wrzucić do wrzątku na dwie minuty, a następnie przestudzić w lodowatej wodzie. Warzywa przełożyć na czystą ściereczkę i odstawić do wyschnięcia. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C, suszyć przy uchylonych drzwiczkach przez ok. pół godziny. Można jej użyć do zup oraz sosów.

/ 7Przyprawa grzybowa

Obraz
© 123RF.COM

Zapasy suszonych grzybów są przydatne, ale należy je wcześniej moczyć i gotować. Aby nasz sos zyskał smaku, a danie nie wymagało sporego nakładu czasu, warto przygotować grzybowy proszek. Po zmieleniu w młynku do kawy lub blenderze, można połączyć grzyby ze rozdrobnioną prażoną cebulką (w proporcji 3:1).

/ 7Przyprawa do ryb

Obraz
© Shutterstock.com

Dobrej jakości, świeża ryba właściwie nie potrzebuje więcej składników niż podstawowe trio: sól, pieprz oraz kilka plasterków cytryny. Wiele osób korzysta jednak z gotowych mieszanek, a zamiast kupować, warto skomponować je samodzielnie. Wystarczy połączyć 6 łyżeczek soli morskiej, 1 łyżeczkę suszonej kolendry, 3 łyżki koperku suszonego, 1 łyżkę suszonego selera, 3 łyżki suszonej natki pietruszki i 2 łyżki świeżo mielonego pieprzu (najwygodniej rozgnieść kilka ziarenek).

/ 7Przyprawa do mięs

Obraz
© 123RF.COM

Odpowiednio zamarynowane mięso nie tylko zyskuje sporo smaku, ale i nabiera wyjątkowej tekstury. W przypadku drobiu doskonale sprawdzi się połączenie soli morskiej, mielonej papryki czerwonej, pieprzu czarnego, oregano, tymianku i granulowanego czosnku. Kurczaka czy indyka można marynować na sucho jedynie w przyprawach lub na mokro z dodatkiem np. oleju lub oliwy z oliwek. W przypadku wołowiny oprócz soli, pieprzu (najlepiej grubo mielonego), warto dodać rozmaryn i tymianek. Wieprzowina "polubi się" z solą, majerankiem, pieprzem, czosnkiem, suszoną natką pietruszki i rozkruszonym zielem angielskim.

/ 7Przyprawa na słodko

Obraz
© Shutterstock.com

Uniwersalną przyprawą do deserów będzie mieszanka mielonego kardamonu, cynamonu i kakao (każdego produktu po jednej łyżce) oraz dwóch łyżek cukru i łyżeczki suszonego imbiru. Z kolei do pierników przyda się następujący zestaw: 5 łyżeczek świeżo starego cynamonu (z kory), 4 łyżeczki suszonego imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanych goździków, 4-5 wyłuskane ziarenka kardamonu, 2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka sproszkowanego ziela angielskiego, 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka zmielonych gwiazdek anyżu. Składniki należy połączyć w blenderze, za pomocą młynka do kawy lub utrzeć w moździerzu.

/ 7Przyprawa z awokado

Obraz
© Shutterstock.com

Nietypową przyprawą, której nie znajdziemy tak łatwo w sklepach, będzie sproszkowana pestka awokado. Jej przygotowanie jest bardzo proste - pestkę wystarczy wystawić na nasłonecznioną powierzchnię, wysuszyć, a następnie zetrzeć na tarce. Przyprawa ta pasuje do sałatek, a także koktajli i deserów.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany