Proste i zdrowe domowe mieszanki przypraw

Dobrze dobrane przyprawy to połowa sukcesu w trakcie gotowania. Polacy często i chętnie używają aromatycznych mieszanek, które błyskawicznie podkręcają smak dań. Rzadko jednak zdarza nam się czytać ich etykiety i analizować skład. To błąd, ponieważ oprócz sporych ilości soli, można znaleźć w nich ulepszacze i konserwanty. Zamiast więc sięgać po kolejną paczuszkę, warto jej zawartość przygotować własnoręcznie. Będzie zdrowiej, ekonomiczniej i równie smacznie. Oto kilka propozycji.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Zrób sam, zamiast kupować

Obraz
© 123RF.COM

Dobrze dobrane przyprawy to połowa sukcesu w trakcie gotowania. Polacy często i chętnie używają aromatycznych mieszanek, które błyskawicznie podkręcają smak dań. Rzadko jednak zdarza nam się czytać ich etykiety i analizować skład. To błąd, ponieważ oprócz sporych ilości soli, można znaleźć w nich ulepszacze i konserwanty. Zamiast więc sięgać po kolejną paczuszkę, warto jej zawartość przygotować własnoręcznie. Będzie zdrowiej, ekonomiczniej i równie smacznie. Oto kilka propozycji.

/ 7Przyprawa "jarzynka"

Obraz
© 123RF.COM

Marchewkę, seler i korzeń pietruszki obrać, umyć i zblanszować, tj. wrzucić do wrzątku na dwie minuty, a następnie przestudzić w lodowatej wodzie. Warzywa przełożyć na czystą ściereczkę i odstawić do wyschnięcia. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C, suszyć przy uchylonych drzwiczkach przez ok. pół godziny. Można jej użyć do zup oraz sosów.

/ 7Przyprawa grzybowa

Obraz
© 123RF.COM

Zapasy suszonych grzybów są przydatne, ale należy je wcześniej moczyć i gotować. Aby nasz sos zyskał smaku, a danie nie wymagało sporego nakładu czasu, warto przygotować grzybowy proszek. Po zmieleniu w młynku do kawy lub blenderze, można połączyć grzyby ze rozdrobnioną prażoną cebulką (w proporcji 3:1).

/ 7Przyprawa do ryb

Obraz
© Shutterstock.com

Dobrej jakości, świeża ryba właściwie nie potrzebuje więcej składników niż podstawowe trio: sól, pieprz oraz kilka plasterków cytryny. Wiele osób korzysta jednak z gotowych mieszanek, a zamiast kupować, warto skomponować je samodzielnie. Wystarczy połączyć 6 łyżeczek soli morskiej, 1 łyżeczkę suszonej kolendry, 3 łyżki koperku suszonego, 1 łyżkę suszonego selera, 3 łyżki suszonej natki pietruszki i 2 łyżki świeżo mielonego pieprzu (najwygodniej rozgnieść kilka ziarenek).

/ 7Przyprawa do mięs

Obraz
© 123RF.COM

Odpowiednio zamarynowane mięso nie tylko zyskuje sporo smaku, ale i nabiera wyjątkowej tekstury. W przypadku drobiu doskonale sprawdzi się połączenie soli morskiej, mielonej papryki czerwonej, pieprzu czarnego, oregano, tymianku i granulowanego czosnku. Kurczaka czy indyka można marynować na sucho jedynie w przyprawach lub na mokro z dodatkiem np. oleju lub oliwy z oliwek. W przypadku wołowiny oprócz soli, pieprzu (najlepiej grubo mielonego), warto dodać rozmaryn i tymianek. Wieprzowina "polubi się" z solą, majerankiem, pieprzem, czosnkiem, suszoną natką pietruszki i rozkruszonym zielem angielskim.

/ 7Przyprawa na słodko

Obraz
© Shutterstock.com

Uniwersalną przyprawą do deserów będzie mieszanka mielonego kardamonu, cynamonu i kakao (każdego produktu po jednej łyżce) oraz dwóch łyżek cukru i łyżeczki suszonego imbiru. Z kolei do pierników przyda się następujący zestaw: 5 łyżeczek świeżo starego cynamonu (z kory), 4 łyżeczki suszonego imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanych goździków, 4-5 wyłuskane ziarenka kardamonu, 2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka sproszkowanego ziela angielskiego, 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka zmielonych gwiazdek anyżu. Składniki należy połączyć w blenderze, za pomocą młynka do kawy lub utrzeć w moździerzu.

/ 7Przyprawa z awokado

Obraz
© Shutterstock.com

Nietypową przyprawą, której nie znajdziemy tak łatwo w sklepach, będzie sproszkowana pestka awokado. Jej przygotowanie jest bardzo proste - pestkę wystarczy wystawić na nasłonecznioną powierzchnię, wysuszyć, a następnie zetrzeć na tarce. Przyprawa ta pasuje do sałatek, a także koktajli i deserów.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce