Czosnek – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, przepisy

Czosnek to nie tylko aromatyczny dodatek do dań słonych, ale także warzywo o dobroczynnym wpływie na zdrowie, szczególnie w przypadku przeziębienia i grypy.

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Czosnek – wartości odżywcze

Czosnek wyróżnia się bardzo bogatą gamą wartości odżywczych. Zawiera między innymi białko, błonnik, związki śluzowe, pektyny i aminokwasy. Ponadto czosnek jest źródłem minerałów takich jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, chlor, cynk oraz jod. Występują w nim również rzadko spotykane mikroelementy: nikiel, kobalt czy chrom. Poza tym czosnek dostarcza wielu witamin (A, PP, C, B1, B2). Jednak najcenniejszymi jego substancjami są olejki eteryczne zawierające allicynę i siarczki, które odpowiadają za charakterystyczny zapach i smak czosnku.

Czosnek – właściwości

Czosnek znany jest przede wszystkim jako naturalny antybiotyk. Skutecznie walczy z bakteriami infekującymi jamę ustną, narządy układu pokarmowego, drogi oddechowe i moczowe. Tym samym chroni organizm przed gruźlicą, wrzodami czy zakażeniem bakterią E.coli. Według wielu badań czosnek przeciwdziała również niektórym grzybom, wirusom i pasożytom. Co ciekawe, czosnek jest w stanie zwalczyć bakterie odporne na tradycyjne antybiotyki.
Ta sama substancja, która decyduje o bakteriobójczym działaniu czosnku (allicyna), wpływa także korzystnie na pracę serca i układ krwionośny. Przeciwdziała zakrzepom krwi, zbija zły cholesterol powodujący występowanie miażdżycy, obniża ciśnienie krwi i poprawia elastyczność tętnic.
W czosnku obecne są również antyoksydanty: usuwa tzw. wolne rodniki, które przyczyniają się do niszczenia błony komórek, a co za tym idzie zwiększają ryzyko pojawienia się nowotworów.
Czosnek szczególnie skutecznie przeciwdziała zmianom nowotworowym w obrębie układu pokarmowego.
Ma także pozytywny wpływ na poprawne działanie układu immunologicznego, a w postaci toniku działa kojąco na wypryski skórne oraz różnego rodzaju rany i urazy skóry.

Czosnek – zastosowanie

Czosnek jest warzywem kontrowersyjnym pod względem swojego smaku i zapachu - podczas gdy jedni nie tolerują jego charakterystycznego aromatu, dla innych jest składnikiem nieodzownym podczas gotowania.
Czosnek jest przede wszystkim doskonałą przyprawą, która nadaje daniom specyficzny aromat. Ciężko jest sobie wyobrazić bez niego potrawy kuchni włoskiej, szczególnie sos pomidorowy. Kilka ząbków czosnku wzmacni smak sosów, pieczonych i smażonych mięs, gulaszy. Doskonale nadaje się do dipów, past i masła czosnkowego.
Ze względu na swój leczniczy charakter czosnek znajduje zastosowanie w różnego rodzaju inhalacjach, naparach, maściach i syropach. Natomiast miłośnicy nietuzinkowych alkoholi najprawdopodobniej pochwalą smak nalewki czosnkowej.
Czosnek może być spożywany również na surowo przy akompaniamencie pomidorów czy wędlin. W takiej formie działa na nasze zdrowie najwydajniej. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża jego ilość może prowadzić do nadmiernego rozrzedzenia krwi lub podrażnień żołądka.
Jednak cokolwiek by pisać o niepożądanych efektach spożywania czosnku, pewnym jest, że przy jedzeniu rozważnych ilości ma on więcej zalet niż wad.

Przepisy

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg