Czosnek – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, przepisy

Czosnek to nie tylko aromatyczny dodatek do dań słonych, ale także warzywo o dobroczynnym wpływie na zdrowie, szczególnie w przypadku przeziębienia i grypy.

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Czosnek – wartości odżywcze

Czosnek wyróżnia się bardzo bogatą gamą wartości odżywczych. Zawiera między innymi białko, błonnik, związki śluzowe, pektyny i aminokwasy. Ponadto czosnek jest źródłem minerałów takich jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, chlor, cynk oraz jod. Występują w nim również rzadko spotykane mikroelementy: nikiel, kobalt czy chrom. Poza tym czosnek dostarcza wielu witamin (A, PP, C, B1, B2). Jednak najcenniejszymi jego substancjami są olejki eteryczne zawierające allicynę i siarczki, które odpowiadają za charakterystyczny zapach i smak czosnku.

Czosnek – właściwości

Czosnek znany jest przede wszystkim jako naturalny antybiotyk. Skutecznie walczy z bakteriami infekującymi jamę ustną, narządy układu pokarmowego, drogi oddechowe i moczowe. Tym samym chroni organizm przed gruźlicą, wrzodami czy zakażeniem bakterią E.coli. Według wielu badań czosnek przeciwdziała również niektórym grzybom, wirusom i pasożytom. Co ciekawe, czosnek jest w stanie zwalczyć bakterie odporne na tradycyjne antybiotyki.
Ta sama substancja, która decyduje o bakteriobójczym działaniu czosnku (allicyna), wpływa także korzystnie na pracę serca i układ krwionośny. Przeciwdziała zakrzepom krwi, zbija zły cholesterol powodujący występowanie miażdżycy, obniża ciśnienie krwi i poprawia elastyczność tętnic.
W czosnku obecne są również antyoksydanty: usuwa tzw. wolne rodniki, które przyczyniają się do niszczenia błony komórek, a co za tym idzie zwiększają ryzyko pojawienia się nowotworów.
Czosnek szczególnie skutecznie przeciwdziała zmianom nowotworowym w obrębie układu pokarmowego.
Ma także pozytywny wpływ na poprawne działanie układu immunologicznego, a w postaci toniku działa kojąco na wypryski skórne oraz różnego rodzaju rany i urazy skóry.

Czosnek – zastosowanie

Czosnek jest warzywem kontrowersyjnym pod względem swojego smaku i zapachu - podczas gdy jedni nie tolerują jego charakterystycznego aromatu, dla innych jest składnikiem nieodzownym podczas gotowania.
Czosnek jest przede wszystkim doskonałą przyprawą, która nadaje daniom specyficzny aromat. Ciężko jest sobie wyobrazić bez niego potrawy kuchni włoskiej, szczególnie sos pomidorowy. Kilka ząbków czosnku wzmacni smak sosów, pieczonych i smażonych mięs, gulaszy. Doskonale nadaje się do dipów, past i masła czosnkowego.
Ze względu na swój leczniczy charakter czosnek znajduje zastosowanie w różnego rodzaju inhalacjach, naparach, maściach i syropach. Natomiast miłośnicy nietuzinkowych alkoholi najprawdopodobniej pochwalą smak nalewki czosnkowej.
Czosnek może być spożywany również na surowo przy akompaniamencie pomidorów czy wędlin. W takiej formie działa na nasze zdrowie najwydajniej. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża jego ilość może prowadzić do nadmiernego rozrzedzenia krwi lub podrażnień żołądka.
Jednak cokolwiek by pisać o niepożądanych efektach spożywania czosnku, pewnym jest, że przy jedzeniu rozważnych ilości ma on więcej zalet niż wad.

Przepisy

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne