Proste marynaty do drobiu, mięsa, warzyw i ryb
Marynaty to istotny element gotowania. Podkreślają to zarówno szefowie kuchni, jak i gospodynie domowe. Odpowiednio dobrane składniki świetnie podkreślają smak potraw z mięs, ryb i warzyw. W polskiej kuchni stosowanie kwaśnej zalewy stosowane jest na dwa sposoby. Na kilkadziesiąt minut do kilkunastu godzin w marynacie umieszczamy składniki, które chcemy wykorzystać do przygotowania posiłku. Na znacznie dłużej i do zupełnie innej zalewy pod względem składu, trafiają do marynaty np. grzybki czy ogórki, które w słoikach mają spędzić cale miesiące. Marynata sprawi, że nasza kuchnia będzie zdrowsza, mniej kaloryczna i przede wszystkim smaczniejsza i bardziej aromatyczna! Oto kilka podpowiedzi, jak marynować konkretne produkty.
Sekret udanego dania
Marynaty to istotny element gotowania. Zapewniają o tym zarówno szefowie kuchni, jak i gospodynie domowe. Odpowiednio dobrane składniki świetnie podkreślają smak potraw z mięs, ryb i warzyw. W polskiej kuchni używanie kwaśnej zalewy stosowane jest na dwa sposoby. Na kilkadziesiąt minut do kilkunastu godzin w marynacie umieszczamy składniki, które chcemy wykorzystać do przygotowania posiłku. Na znacznie dłużej i do zupełnie innej zalewy pod względem składu, trafiają do marynaty np. grzybki czy ogórki, które w słoikach mają spędzić cale miesiące. Marynata sprawi, że nasza kuchnia będzie zdrowsza, mniej kaloryczna i przede wszystkim smaczniejsza i bardziej aromatyczna! Oto kilka podpowiedzi, jak marynować konkretne produkty.
Drób
Do drobiu sprawdzi się idealnie mieszanka kolendry, papryczek chili, oleju, pieprzu i słodkiej papryki. Do marynowania najlepiej wykorzystać świeże zioła i rozgniatać przyprawy tuż przed dodaniem do żywności. Do podwójnej piersi kurczaka należy posiekać 4-5 gałązek kolendry i pokroić 2 papryczki chili bez pestek. W moździerzu rozetrzeć 1 łyżeczkę czarnego pieprzu. Tak przygotowane przyprawy połączyć z 5 łyżkami oleju i 1 łyżką mielonej słodkiej papryki.
Ryby
Smak łososia doskonale podkreśli prosta marynata z ostrzejszą nutą. Na 300 g ryby należy połączyć 6 łyżek oliwy z oliwek z 1 łyżką posiekanej kolendry, 1 łyżeczką posiekanej dymki, rozgniecionym ząbkiem czosnku, 1 papryczką chili, 1 łyżką octu winnego, 1 łyżką wytrawnego wina i startą skórką z połowy pomarańczy. Marynować minimum pół godziny. Całość doprawić jeszcze świeżo mielonym pieprzem i smażyć lub grillować.
Wieprzowina
Do tego rodzaju mięsa sprawdzi się kompozycja z pokrojonej w kostkę małej czerwonej papryki, posiekanej natki pietruszki, 2 łyżek słodkiej papryki w proszku i 100 ml oliwy z oliwek. Najlepiej zostawić mięso w takiej marynacie na kilka godzin, a później smażyć je lub piec.
Owoce morza
Smak krewetek i innych owoców morza doskonale podkreśli orzeźwiająca trawa cytrynowa. Wystarczy posiekać ok. 3 cm produktu, połączyć z posiekaną małą papryczką chili, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, 1 łyżką posiekanej kolendry. Całość zalać octem winnym (2 łyżki) i 5 łyżkami oleju arachidowego. Oczyszczone owoce morza powinny marynować się w takiej miksturze całą noc.
Wołowina
Smak tego mięsa wzbogaci połączenie świeżo mielonego kolorowego pieprzu i drobno pokruszonych liści laurowych, zalanych płynnym miodem, sosem sojowym, oliwą z oliwek (każdego płynu po 2 łyżki) i łyżką oleju sezamowego.
Warzywa
Naturalny aromat jarzyn warto urozmaicić mieszanką podprażonego sezamu, soku z cytryny, melisy cytrynowej i odrobiną kminku, świeżo rozdrobnionego kminku. Składniki te należy wymieszać z oliwą i miodem (w proporcji 4:2 łyżek), a następnie zalać warzywa i odłożyć na kilka godzin.