Czubryca - właściwości, charakterystyka

Czubryca to przyprawa, która przywędrowała do naszej tradycji kulinarnej z Bułgarii. Obecnie znajduje ona zastosowanie do przygotowania wielu potraw, którym nadaje charakterystycznego aromatu oraz niepowtarzalnego smaku. Co warto wiedzieć o czubrycy? Jakie tajemnice skrywa ten niezwykły dodatek do dań?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Czubryca (spotykana jest także pisownia czubrica) powstaje na bazie ususzonego cząbru górskiego (łac. satureja montana) – rośliny bardzo blisko spokrewnionej ze znanym nam doskonale cząbrem ogrodowym. Odmiana zioła wykorzystywana do wytworzenia czubrycy pochodzi ze słonecznych terenów południowej Europy i charakteryzuje się przede wszystkim intensywnym aromatem. Obecnie na rynku dostępne są zarówno „czysty” ususzony cząber górski, jak i jego mieszanki z innymi przyprawami. Każda postać czubrcy stanowi cenny dodatek do wielu dań. Ziele to wykazuje również szereg leczniczych właściwości.

Czubryca – opis ogólny

Cząber górski, z którego uzyskuje się czubrycę, to roślina w wielu aspektach bardzo podobna do znacznie popularniejszego w Polsce cząbru ogrodowego. Satureja montana jest zielonym krzewem, osiągającym maksymalnie 50 centymetrów wysokości. Liście rośliny cechują się skórzastą strukturą i bardzo delikatnym, szorstkim owłosieniem. Ziele wydziela również niezwykle silny i przyjemny aromat - wszystko za sprawą zawartych w liściach olejków eterycznych bogatych m.in. w flawonoidy, karotenoidy, żywice, śluzy, p-cymen oraz liczne kwasy - rozmarynowy, betulinowy, karnozowy, ursolowy, oleanolowy i kawowy. Olejki te odpowiadają też za charakterystyczny smak przyprawy, określany najczęściej jako korzenny. Chcąc zakupić w sklepie czubrycę, można natknąć się na trzy jej rodzaje – cząber górski bez żadnych dodatków, czubrycę zieloną oraz czubrycę czerwoną.

Czubryca czerwona i zielona – czym się od siebie różnią?

Czubryca czerwona i zielona stanowią najpopularniejsze mieszanki przypraw z wykorzystaniem suszonego cząbru górskiego. Różnią się one od siebie przede wszystkim barwą, składem, smakiem oraz zastosowaniem. Czubryca czerwona, prócz oczywiście cząbru górskiego, zawiera sproszkowaną paprykę czerwoną (słodką i ostrą), rozmaryn, czosnek, sól, czasem też cebulę, bazylię, suszone pomidory oraz tymianek. Przyprawa ta nadaje potrawom nieco pikanterii oraz wyrazistszego charakteru. Doskonale nadaje się zarówno do potraw mięsnych, jak i jarskich. Szczególnie zaleca się jej stosowanie w przypadku wykorzystania warzyw strączkowych. Czubryca zielona natomiast składa się obok z cząbru również z zielonej papryki, pietruszki, cebulki, soli, odrobiny cukru, koperku, tymianku, lubczyku oraz kozieradki. Ten rodzaj mieszanki jest delikatniejszy w smaku w porównaniu do czubrycy czerwonej, a także ma znacznie mocniejszy aromat. Przyprawa ta świetnie nadaje się między innymi do zup, ale również do mięsnych marynat.

Zastosowanie czubrycy w kuchni

Ze względu na swoje pochodzenie, czubryca idealnie nadaje się do przygotowania specjałów kuchni bułgarskiej. Przyprawa ta świetnie urozmaici smak także wielu innych potraw. Odmiana „czysta” oraz czerwona świetnie sprawdzi się między innymi w przypadku ciemnych gulaszów, tradycyjnego bigosu, pizzy, a także twarogów oraz dań na bazie jajek i majonezu. Czubryca czerwona idealnie również komponuje się z rybami (szczególnie z pstrągiem) oraz potrawami na bazie warzyw strączkowych (m.in. fasolka po bretońsku)
. W przypadku odmiany zielonej tej przyprawy, warto ją polecić do różnego rodzaju zup (szczególnie wiosennych), potraw ziemniaczanych i mięsnych. Zielona czubryca świetnie smakuje też w zestawieniu z serami.

Do czego warto dodać czubrycę?

Bigos
• Fasolka po bretońsku
• Leczo
• Gołąbki w sosie pomidorowym
Zupa jarzynowa
• Pieczony pstrąg
Zapiekanka ziemniaczana
• Frytki
• Sałatka wiosenna
• Pizza
• Jajecznica

Lecznicze właściwości czubrycy

Podstawową właściwością lecznicą czubrycy jest jej zdolność do hamowania rozwoju drożdżaków, bakterii, gronkowców oraz paciorkowców. Przyprawa łagodzi również niektóre dolegliwości żołądkowe – m.in. wzdęcia oraz niestrawność. Sam cząber górski wykazuje działanie odkażające. Przygotowane z tego zioła preparaty można stosować w przypadkach drobnych poparzeń skórnych, ukąszeń owadów i innych dolegliwości natury dermatologicznej. Cząber górski dodatkowo pomaga w walce z nudnościami, wymiotami, biegunką, zapaleniem pęcherza moczowego oraz bólu gardła. Ziele może również mieć korzystny wpływ dla pań cierpiących na nieregularne miesiączki. Ostatnie badania wykazują także, że olejki eteryczne z cząbru górskiego hamują aktywność i rozwój wirusa HIV.

Czy wiesz, że…?

Prawdziwa czubryca powinna opierać się na wysuszonym cząbrze górskim. Na rynku dostępne są mieszanki przypraw, które wykorzystują pospolity w Polsce cząber ogrodowy. Tego typu produkt nie ma jednak nic wspólnego z oryginalną czubrycą, używaną chociażby w kuchni bułgarskiej. Warto o tym pamiętać, szukając tej przyprawy w sklepie. Cząber górski ma także zastosowanie w kosmetyce. Liście tej rośliny wpływają kojąco na skórę twarzy, a także pomagają zwalczyć problem tłustej cery.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯