Fasolka po bretońsku

Klasyczne danie polskiej kuchni. Niegdyś fasolka po bretońsku królowała w zakładowych stołówkach i przydworcowych barach, dziś to nieco zapomniana potrawa. A szkoda, bo doskonale smakuje w chłodniejsze dni.

Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku

Składniki

  • 1 puszka 425 ml białej fasoli
  • 2 cebule
  • 250 g kiełbasy
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki zasmażki
  • 1-2 liście laurowe
  • 1-2 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
  • majeranek
  • Sól i pieprz

Przepis

Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, kiełbasę, boczek, czosnek i dodać koncentrat pomidorowy. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Zagotować. Następnie dodać czerwoną fasolę. Zagotować raz jeszcze i zagęścić zasmażką. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji