Ciecierzyca – włącz ją do diety i odmień swoje życie. Przepisy na smakowite dania z ciecierzycą

Ciecierzycę niesłusznie traktuje się jak produkt zarezerwowany wyłącznie dla wegetarian. Tymczasem to niebywałe warzywo strączkowe nie tylko stoi na straży naszego zdrowia, dzięki bogactwu białka oraz cennych mikroelementów, ale także jest pyszne i… niesamowicie wszechstronne. Zupa, sałatka, a może deser z ciecierzycą? Sprawdźcie nasze propozycje, które odmienią wasze życie.

Smażona ciecierzycaCiecierzyca to znakomite źródło białka
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Ciecierzyca – włącz ją do diety

Ciecierzyca – zwana także grochem włoskim oraz, błędnie, cieciorką – to wyjątkowe warzywo strączkowe, które, zaraz obok fasoli czy grochu, powinno na stałe wejść do naszego jadłospisu.

Powód? Ciecierzyca to małe ziarnko zdrowia, witalności i urody. Zawiera białko, wapń i żelazo w pokaźnej ilości, a w dodatku ciecierzyca jest naprawdę niskokaloryczna. Wystarczy niewiele ponad pół szklanki dziennie ciecierzycy, by w niedługim czasie odnotować szereg korzyści.

  • obniża poziom złego cholesterolu
  • wspiera odchudzanie, bo świetnie zaspokaja głód
  • przeciwdziała anemii i wspiera leczenie niedokrwistości z niedoboru żelaza i kwasu foliowego
  • poprawia pracę jelit i przeciwdziała zaparciom
  • ma niski indeks glikemiczny, więc cukrzycy powinni włączyć ją na stałe do diety

Obłędny mus czekoladowy z ciecierzycą

Ciecierzyca – przepisy na niecodzienne dania

W Egipcie ciecierzyca uznawana jest za afrodyzjak o silnym działaniu pobudzającym, a kraje basenu Morza Śródziemnego włączyły ciecierzycę na stałe do swojego menu. Kultowe dania, takie jak hummus, falafel czy minestrone nie mogą się obyć bez grochu włoskiego.

Na szczęście również w Polsce ciecierzyca zdobyła uznanie i coraz częściej decydujemy się na dodanie jej do wielu potraw. W jaki sposób można wykorzystać ciecierzycę?

  • gotowana – dostępna w sklepach w postaci suchej, a także w puszce lub słoiku. Warto mieć zapas, przy czym warto pamiętać, że suchą ciecierzycę należy potraktować tak samo, jak fasolę – moczyć przez minimum 12 godzin w zimnej wodzie, a następnie gotować do miękkości przez około 30-45 minut.
  • smażona – usmaż ją na oliwie bądź dodaj do innych potraw, które smażą się na patelni – np. kiełbasy pokrojonej w plastry, pieczarek czy duszonej papryki.
  • pieczona – inspirujący patent na ciecierzycę. Ugotowana, zamarynowana w oliwie i ziołach oraz ostrych przyprawach ciecierzyca trafia do pieca rozgrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach mamy gotową przekąskę – lepszą niż chipsy czy popcorn, na pewno zdrowszą, a przy tym niesamowicie sycącą.

Co jeszcze można robić z ciecierzycy?

  • potrawkę/gulasz/curry – zastąp nią fasolę w najsłynniejszej polskiej potrawie, opierającej się na zanurzonej w pomidorowym sosie fasoli. Możesz też stworzyć wariację na ten temat – dynia, cukinia, pieczarki i ciecierzyca. A może szpinak i kremowe mleko kokosowe?
  • pastę do chleba – ale nie tylko do chleba, bo pastą możesz posmarować wrapy, tortille, wafle ryżowe, a nawet naleśniki. Bazą jest ugotowana, zblendowana z odrobiną wody i oliwy ciecierzyca. Dodaj do niej ulubione zioła, przyprawy i dodatki. Mogą to być oliwki, suszone pomidory, a nawet jajka, tuńczyk czy biały lub żółty ser.
  • kotlety i placki – kotlety z ciecierzycy to nie tylko falafel. Jeśli masz ugotowany groch włoski, rozdrobnij go i dodaj. np. kaszę jaglaną lub po prostu smażoną cebulę i czosnek. Możesz je piec lub smażyć. Jeśli zblendujesz ciecierzycę i dodasz mąkę oraz jajko, możesz także smażyć placuszki.
  • desery – co powiesz na cieciorellę? a może brownie czy czekoladowy mus z ciecierzycy? Bez obaw – delikatny, neutralny smak ciecierzycy idealnie będzie współgrał ze słodkimi dodatkami. Desery z wykorzystaniem tego warzywa są przede wszystkim zdrowsze, ale nie jest to żadną ujmą dla ich smaku.
  • zupy - zastąpi nią fasolę czy groch lub zrób najsłynniejszą włoską zupę - minestrone. Ciecierzycę możesz w zasadzie dodać niemal do każdej zupy - pomidorowej, jarzynowej, a nawet pieczarkowej.
  • sałatki – mix sałat, pomidory, cebula i sos. Pamiętasz o białku? Zadba o twoją formę i sprawi, że potrawa będzie sycąca. Dodaj garść ugotowanej ciecierzycy.
  • Wiesz, że możesz ją zamarynować w oliwie z dodatkami i przechowywać w słoiku w lodówce przez tydzień? W ten sposób ciecierzyca nabierze fantastycznego smaku, a ty będziesz miał pyszny dodatek do dowolnych potraw w kilka chwil!
Zupa z ciecierzycą
© 123RF

Co jeszcze można zrobić z ciecierzycy? Oto nasze propozycje na pyszne dania z wykorzystaniem grochu włoskiego.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał