Smakowita sałatka z ciecierzycą i kuskusem
Przepis
Szybka i pyszna sałatka z aromatyczną oliwą, ciecierzycą i kaszą kuskus. Warto przygotować nieco więcej pieprzowej oliwy, ponieważ doskonale smakuje nie tylko jako dodatek do sałatki, ale również ze świeżym pieczywem. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
2.6
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Źródło: Daylicooking
Składniki
- 500 g ciecierzycy w zalewie
- 2 średnie czerwone cebule
- 1 świeży ogórek
- 1/2 szklanki kaszy kuskus (ewentualnie komosy ryżowej)
Oliwa pieprzowo-ziołowa:
- 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka ziarenek kolendry
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki posiekanych świeżych listków bazylii
- 2/3 łyżeczki soli
- 200 ml łagodnej w smaku oliwy (lub oleju słonecznikowego)
Przepis
Oliwa pieprzowo-ziołowa:
- Ziarenka kolendry oraz pieprz wsypać do moździerza i utłuc.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub posiekać. Dodać do utłuczonego pieprzu z kolendrą razem z bazylią, solą i 2 łyżkami oliwy. Utrzeć razem na gęstą pastę.
- Masę przełożyć do naczynia z resztą oliwy. Wymieszać, przykryć i odstawić na chwilę, by smaki się przegryzły.
- Oliwę możemy przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Sałatka:
- Kaszę kuskus przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Od czasu do czasu przemieszać i odstawić do wystygnięcia.
- Ciecierzycę przepłukać na sicie i odsączyć. Przełożyć do miski. Cebule obrać i pokroić w piórka lub drobną kostkę.
- Ogórka pokroić wzdłuż na 4 części, a potem na plasterki.
- Ogórka, kaszę kuskus i pokrojona cebulę wymieszać z ciecierzycą.
- Sałatkę można od razu oblać oliwą pieprzowo-ziołową lub podać na stół oddzielnie.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
Smakowita sałatka z ciecierzycą i kuskusem
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
3
3
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.