Smakowita sałatka z ciecierzycą i kuskusem
Szybka i pyszna sałatka z aromatyczną oliwą, ciecierzycą i kaszą kuskus. Warto przygotować nieco więcej pieprzowej oliwy, ponieważ doskonale smakuje nie tylko jako dodatek do sałatki, ale również ze świeżym pieczywem. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 500 g ciecierzycy w zalewie
- 2 średnie czerwone cebule
- 1 świeży ogórek
- 1/2 szklanki kaszy kuskus (ewentualnie komosy ryżowej)
Oliwa pieprzowo-ziołowa:
- 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka ziarenek kolendry
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki posiekanych świeżych listków bazylii
- 2/3 łyżeczki soli
- 200 ml łagodnej w smaku oliwy (lub oleju słonecznikowego)
Oliwa pieprzowo-ziołowa:
- Ziarenka kolendry oraz pieprz wsypać do moździerza i utłuc.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub posiekać. Dodać do utłuczonego pieprzu z kolendrą razem z bazylią, solą i 2 łyżkami oliwy. Utrzeć razem na gęstą pastę.
- Masę przełożyć do naczynia z resztą oliwy. Wymieszać, przykryć i odstawić na chwilę, by smaki się przegryzły.
- Oliwę możemy przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Sałatka:
- Kaszę kuskus przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Od czasu do czasu przemieszać i odstawić do wystygnięcia.
- Ciecierzycę przepłukać na sicie i odsączyć. Przełożyć do miski. Cebule obrać i pokroić w piórka lub drobną kostkę.
- Ogórka pokroić wzdłuż na 4 części, a potem na plasterki.
- Ogórka, kaszę kuskus i pokrojona cebulę wymieszać z ciecierzycą.
- Sałatkę można od razu oblać oliwą pieprzowo-ziołową lub podać na stół oddzielnie.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze