Curry z ciecierzycą, pomidorami i pieczoną papryką. Rozgrzewa i syci
- Znakomite, aromatyczne danie jednogarnkowe, które najlepiej smakuje, gdy przygotuje się je latem ze świeżych, mięsistych pomidorów i słodkiej papryki. Jest bardzo sycące, bogate między innymi w białko, witaminę C i likopen - pisze Magdalena Gembacka, autorka książki "Więcej warzyw na talerzu".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2–3 cm świeżego imbiru
- ½ kg dojrzałych pomidorów (około 6 sztuk)
- 2 czerwone papryki 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika albo puszki)
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka i 1 łyżeczka syropu klonowego
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- sól
- świeża kolendra
- oliwa extra vergine
Papryki upiec. W dużym garnku podsmażyć na oliwie posiekany drobno czosnek i cebulę. Dodać starty imbir, kolendrę, kumin, cynamon i wędzoną paprykę, a po chwili dodać jeszcze obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić do momentu, aż pomidory rozpadną się i zmienią strukturę. Dodać pokrojoną drobno pieczoną paprykę i ciecierzycę. Całość wymieszać, wlać mleczko kokosowe i doprawić do smaku solą. Podawać ze świeżą kolendrą i ryżem.
Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i wprowadzić je do rodzinnego menu. Znajdziecie tu ponad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Ale nie tylko. Są porady, co zrobić, aby rozkochać się w zieleninie oraz jak gotować, aby dania były atrakcyjne dla małego i dużego smakosza.
Magda Gembacka – psycholog społeczny, propagatorka zdrowego odżywiania, zafascynowana medycyną żywienia i dietetyką, autorka książki Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu. Od 8 lat prowadzi blog ammniam.pl na którym dzieli się przepisami na zdrowe roślinne dania dla małych i dużych. Prowadzi warsztaty kulinarne grupowe i indywidualne, na których uczy roślinnego gotowania opartego o produkty naturalne i nieprzetworzone.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze