Curry z ciecierzycą, pomidorami i pieczoną papryką. Rozgrzewa i syci
- Znakomite, aromatyczne danie jednogarnkowe, które najlepiej smakuje, gdy przygotuje się je latem ze świeżych, mięsistych pomidorów i słodkiej papryki. Jest bardzo sycące, bogate między innymi w białko, witaminę C i likopen - pisze Magdalena Gembacka, autorka książki "Więcej warzyw na talerzu".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2–3 cm świeżego imbiru
- ½ kg dojrzałych pomidorów (około 6 sztuk)
- 2 czerwone papryki 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika albo puszki)
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka i 1 łyżeczka syropu klonowego
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- sól
- świeża kolendra
- oliwa extra vergine
Przepis
Papryki upiec. W dużym garnku podsmażyć na oliwie posiekany drobno czosnek i cebulę. Dodać starty imbir, kolendrę, kumin, cynamon i wędzoną paprykę, a po chwili dodać jeszcze obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić do momentu, aż pomidory rozpadną się i zmienią strukturę. Dodać pokrojoną drobno pieczoną paprykę i ciecierzycę. Całość wymieszać, wlać mleczko kokosowe i doprawić do smaku solą. Podawać ze świeżą kolendrą i ryżem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl