Trwa ładowanie...
d322i7d
04-10-2018 11:03

Curry z ciecierzycą, pomidorami i pieczoną papryką. Rozgrzewa i syci

Przepis

- Znakomite, aromatyczne danie jednogarnkowe, które najlepiej smakuje, gdy przygotuje się je latem ze świeżych, mięsistych pomidorów i słodkiej papryki. Jest bardzo sycące, bogate między innymi w białko, witaminę C i likopen - pisze Magdalena Gembacka, autorka książki "Więcej warzyw na talerzu".

d322i7d
4.8
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Więcej warzyw na talerzu
Źródło: Więcej warzyw na talerzu
Składniki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2–3 cm świeżego imbiru
  • ½ kg dojrzałych pomidorów (około 6 sztuk)
  • 2 czerwone papryki 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika albo puszki)
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka i 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • sól
  • świeża kolendra
  • oliwa extra vergine
Przepis

Papryki upiec. W dużym garnku podsmażyć na oliwie posiekany drobno czosnek i cebulę. Dodać starty imbir, kolendrę, kumin, cynamon i wędzoną paprykę, a po chwili dodać jeszcze obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić do momentu, aż pomidory rozpadną się i zmienią strukturę. Dodać pokrojoną drobno pieczoną paprykę i ciecierzycę. Całość wymieszać, wlać mleczko kokosowe i doprawić do smaku solą. Podawać ze świeżą kolendrą i ryżem.

Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i wprowadzić je do rodzinnego menu. Znajdziecie tu ponad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Ale nie tylko. Są porady, co zrobić, aby rozkochać się w zieleninie oraz jak gotować, aby dania były atrakcyjne dla małego i dużego smakosza.

Magda Gembacka – psycholog społeczny, propagatorka zdrowego odżywiania, zafascynowana medycyną żywienia i dietetyką, autorka książki Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu. Od 8 lat prowadzi blog ammniam.pl na którym dzieli się przepisami na zdrowe roślinne dania dla małych i dużych. Prowadzi warsztaty kulinarne grupowe i indywidualne, na których uczy roślinnego gotowania opartego o produkty naturalne i nieprzetworzone.

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Curry z ciecierzycą, pomidorami i pieczoną papryką. Rozgrzewa i syci
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

15
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj