Pomoże przetrwać najchłodniejsze dni. Najprostszy przepis na curry
W kuchni warto mieć ciecierzycę. Te niepozorne ziarenka to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych i doskonała baza do wielu dań - past, zup, kotlecików czy gulaszy. Katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje" zaproponowała przepis na bezmięsne curry z ciecierzycą w roli głównej. Danie jest szybkie (pod warunkiem, że wcześniej namoczycie i ugotujecie ciecierzycę), rozgrzewające i bardzo sycące. Idealne na zimę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 200 g ciecierzycy
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 cm startego imbiru
- mała papryczka chilli
- 1 łyżeczka ziaren kuminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 400 g pomidorów z puszki lub świeżych
- sól i pieprz do smaku
- kolendra lub natka pietruszki
- Ciecierzycę namocz na noc, a następnie ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
- W garnku podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojoną papryczkę chilli, przyprawy i czosnek i smaż przez około 2 min.
- Dodaj pomidory z puszki lub świeże pokrojone, wlej 100 ml wody i gotuj 10 min.
- Po tym czasie wrzuć ugotowaną ciecierzycę i gotuj jeszcze 5 min.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe curry posyp natką lub kolendrą.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze