Trwa ładowanie...
d1radm9
16-02-2021 11:41

Pomoże przetrwać najchłodniejsze dni. Najprostszy przepis na curry

Przepis

W kuchni warto mieć ciecierzycę. Te niepozorne ziarenka to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych i doskonała baza do wielu dań - past, zup, kotlecików czy gulaszy. Katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje" zaproponowała przepis na bezmięsne curry z ciecierzycą w roli głównej. Danie jest szybkie (pod warunkiem, że wcześniej namoczycie i ugotujecie ciecierzycę), rozgrzewające i bardzo sycące. Idealne na zimę.

d1radm9
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Składniki
  • 200 g ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cm startego imbiru
  • mała papryczka chilli
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 400 g pomidorów z puszki lub świeżych
  • sól i pieprz do smaku
  • kolendra lub natka pietruszki
Przepis
  • Ciecierzycę namocz na noc, a następnie ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  • W garnku podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojoną papryczkę chilli, przyprawy i czosnek i smaż przez około 2 min.
  • Dodaj pomidory z puszki lub świeże pokrojone, wlej 100 ml wody i gotuj 10 min.
  • Po tym czasie wrzuć ugotowaną ciecierzycę i gotuj jeszcze 5 min.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe curry posyp natką lub kolendrą.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Pomoże przetrwać najchłodniejsze dni. Najprostszy przepis na curry
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1radm9
d1radm9
d1radm9
d1radm9
Więcej tematów
d1radm9