Pomoże przetrwać najchłodniejsze dni. Najprostszy przepis na curry
W kuchni warto mieć ciecierzycę. Te niepozorne ziarenka to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych i doskonała baza do wielu dań - past, zup, kotlecików czy gulaszy. Katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje" zaproponowała przepis na bezmięsne curry z ciecierzycą w roli głównej. Danie jest szybkie (pod warunkiem, że wcześniej namoczycie i ugotujecie ciecierzycę), rozgrzewające i bardzo sycące. Idealne na zimę.
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia indyjska
 - Kategoria przepisów: Obiad
 - Sposób przygotowania: Duszenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 200 g ciecierzycy
 - 1 cebula
 - 1-2 ząbki czosnku
 - 1 cm startego imbiru
 - mała papryczka chilli
 - 1 łyżeczka ziaren kuminu rzymskiego
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - 1 łyżeczka kurkumy
 - 1 łyżeczka przyprawy garam masala
 - 400 g pomidorów z puszki lub świeżych
 - sól i pieprz do smaku
 - kolendra lub natka pietruszki
 
Przepis
- Ciecierzycę namocz na noc, a następnie ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
 - W garnku podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojoną papryczkę chilli, przyprawy i czosnek i smaż przez około 2 min.
 - Dodaj pomidory z puszki lub świeże pokrojone, wlej 100 ml wody i gotuj 10 min.
 - Po tym czasie wrzuć ugotowaną ciecierzycę i gotuj jeszcze 5 min.
 - Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe curry posyp natką lub kolendrą.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl