Zupa jarzynowa z pomidorami i ciecierzycą. Syci i rozgrzewa
Rozgrzewająca zupa na bazie pomidorów i ciecierzycy to świetna propozycja na jesienny obiad. Rozgrzewa, syci i jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
oprac. Aleksandra Chruścielewska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 por
- 2 posiekane marchewki
- 2-3 ziemniaki
- puszka ciecierzycy
- 2 puszki pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka rozmarynu
- bagietka
- 50 g sera żółtego
Przepis
Twarde warzywa gotujemy z rozmarynem i czosnkiem, aż będą odpowiednio miękkie. Pomidory i ciecierzycę blendujemy na gładką masę. Następnie wszystko razem mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut.
Przepis
W międzyczasie kroimy bagietkę w małe kawałki, które później grillujemy na patelni. Gdy pieczywo będzie zarumienione, posypujemy je startym serem, który powinien rozpuścić się pod wpływem ciepła. Tak przygotowanymi grzankami posypujemy ugotowaną wcześniej zupę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl