Zupa jarzynowa z pomidorami i ciecierzycą. Syci i rozgrzewa
Rozgrzewająca zupa na bazie pomidorów i ciecierzycy to świetna propozycja na jesienny obiad. Rozgrzewa, syci i jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 por
- 2 posiekane marchewki
- 2-3 ziemniaki
- puszka ciecierzycy
- 2 puszki pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka rozmarynu
- bagietka
- 50 g sera żółtego
Twarde warzywa gotujemy z rozmarynem i czosnkiem, aż będą odpowiednio miękkie. Pomidory i ciecierzycę blendujemy na gładką masę. Następnie wszystko razem mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut.
W międzyczasie kroimy bagietkę w małe kawałki, które później grillujemy na patelni. Gdy pieczywo będzie zarumienione, posypujemy je startym serem, który powinien rozpuścić się pod wpływem ciepła. Tak przygotowanymi grzankami posypujemy ugotowaną wcześniej zupę.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze