Trwa ładowanie...
d3zrlz5
26-04-2017 14:32

Sardyńska zupa warzywna minestrone

Przepis

Sardynia słynie z długowieczności jej mieszkańców. Na każde 100 tysięcy osób przypadają 22, które ukończyły 100 lat. Fenomenem tym zainteresował się Dan Buettner i w swojej książce "Blue zones" opisał, między innymi historię sardyńskiej rodziny Melis, która jest uważana za najstarszą rodzinę na świecie. Ponoć sekretem ich długowieczności jest zupa minestrone, czyli warzywna zupa z dodatkiem roślin strączkowych i makaronu lub ryżu, spożywana codziennie. Jak się okazuje, łatwo można zrobić ją w domu. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kulinarne przygody Gatity".

d3zrlz5
4.8
(59 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

www.kulinarneprzygodygatity.pl
Źródło: www.kulinarneprzygodygatity.pl
Składniki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodyżki selera
  • 1 puszka czerwonej fasoli (420 g)
  • 1 słoik ugotowanej ciecierzycy (540 g)
  • 4 ziemniaki
  • 1 litr bulionu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + do polania zupy przed podaniem
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 mała filiżanka drobnego makaronu, u mnie risini
  • pieprz
  • opcjonalnie świeżo starty parmezan lub pecorino
Przepis

Cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy i przesmażamy w garnku o grubym dnie na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojonego w plasterki selera, chwile przesmażamy i warzywa zalewamy bulionem. Następnie dodajemy fasolę i ciecierzycę razem z zalewą i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą półtwarde, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i makaron. Gotujemy dalej na małym ogniu, aż makaron będzie al dente. Zupę przyprawiamy pieprzem, dodajemy posiekane zioła i podajemy. Już na talerzu zupę skrapiamy oliwą i posypujemy startym serem.
Zobacz także: doskonały, prosty sposób na schab wolno pieczony

Sardyńska zupa warzywna minestrone
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

79
13

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
Więcej tematów
d3zrlz5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj