Sardyńska zupa warzywna minestrone
Sardynia słynie z długowieczności jej mieszkańców. Na każde 100 tysięcy osób przypadają 22, które ukończyły 100 lat. Fenomenem tym zainteresował się Dan Buettner i w swojej książce "Blue zones" opisał, między innymi historię sardyńskiej rodziny Melis, która jest uważana za najstarszą rodzinę na świecie. Ponoć sekretem ich długowieczności jest zupa minestrone, czyli warzywna zupa z dodatkiem roślin strączkowych i makaronu lub ryżu, spożywana codziennie. Jak się okazuje, łatwo można zrobić ją w domu. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kulinarne przygody Gatity".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodyżki selera
- 1 puszka czerwonej fasoli (420 g)
- 1 słoik ugotowanej ciecierzycy (540 g)
- 4 ziemniaki
- 1 litr bulionu
- 3 łyżki oliwy z oliwek + do polania zupy przed podaniem
- 1 łyżka posiekanej natki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 mała filiżanka drobnego makaronu, u mnie risini
- pieprz
- opcjonalnie świeżo starty parmezan lub pecorino
Cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy i przesmażamy w garnku o grubym dnie na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojonego w plasterki selera, chwile przesmażamy i warzywa zalewamy bulionem. Następnie dodajemy fasolę i ciecierzycę razem z zalewą i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą półtwarde, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i makaron. Gotujemy dalej na małym ogniu, aż makaron będzie al dente. Zupę przyprawiamy pieprzem, dodajemy posiekane zioła i podajemy. Już na talerzu zupę skrapiamy oliwą i posypujemy startym serem.
Zobacz także: doskonały, prosty sposób na schab wolno pieczony
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze