Proste i pyszne bułeczki z pieczarkami

Pulchne i pyszne bułeczki z doskonałym nadzieniem.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Bułki z pieczarkami to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Można kupić je w większości budek z pieczywem, ale znacznie lepszym pomysłem będzie przygotowanie ich samodzielnie. Jak podpowiada Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", do farszu oprócz pieczarek obowiązkowa musi być dodana podsmażona cebulka, a całość zamknięta jest w drożdżowym cieście.

Składniki na ok. 12-16 drożdżówek:

220 ml mleka
40 g świeżych drożdży
80g cukru
500 g mąki pszennej
80 g masła
1 jajko
szczypta soli

W rondelku podgrzej mleko tak, aby było letnie, następnie dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W misce wymieszaj mąkę z letnimi drożdżami i cukrem w mleku, dodaj miękkie masło w kawałkach, jajko oraz sól i wyrób wszystko na jednolite gładkie ciasto. Pozostaw je do podwojenia objętości na ok. 30 minut. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, podziel je na równe części i z każdej z nich uformuj placuszek.

Składniki na farsz pieczarkowy:

1 cebula
450 g pieczarek
sól
czarny pieprz

Pokrojoną drobno cebulę podsmaż na patelni, dodaj do niej pokrojone w talarki lub drobno posiekane pieczarki, a kiedy będą miękkie, dosyp odrobinę soli oraz pieprzu do smaku. Gotowy farsz nakładaj na placuszki z ciasta, następnie sklej je dokładnie, formując okrągłe lub owalne bułeczki. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostaw do napuszenia na ok. 15 minut.

Dodatkowo:
1 jajko
kilka pieczarek

Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch bułeczek i przyklej do nich plasterek pieczarki. Piecz w 200 stopniach C przez ok. 20 minut.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem