Proste i pyszne bułeczki z pieczarkami

Pulchne i pyszne bułeczki z doskonałym nadzieniem.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Bułki z pieczarkami to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Można kupić je w większości budek z pieczywem, ale znacznie lepszym pomysłem będzie przygotowanie ich samodzielnie. Jak podpowiada Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", do farszu oprócz pieczarek obowiązkowa musi być dodana podsmażona cebulka, a całość zamknięta jest w drożdżowym cieście.

Składniki na ok. 12-16 drożdżówek:

220 ml mleka
40 g świeżych drożdży
80g cukru
500 g mąki pszennej
80 g masła
1 jajko
szczypta soli

W rondelku podgrzej mleko tak, aby było letnie, następnie dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W misce wymieszaj mąkę z letnimi drożdżami i cukrem w mleku, dodaj miękkie masło w kawałkach, jajko oraz sól i wyrób wszystko na jednolite gładkie ciasto. Pozostaw je do podwojenia objętości na ok. 30 minut. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, podziel je na równe części i z każdej z nich uformuj placuszek.

Składniki na farsz pieczarkowy:

1 cebula
450 g pieczarek
sól
czarny pieprz

Pokrojoną drobno cebulę podsmaż na patelni, dodaj do niej pokrojone w talarki lub drobno posiekane pieczarki, a kiedy będą miękkie, dosyp odrobinę soli oraz pieprzu do smaku. Gotowy farsz nakładaj na placuszki z ciasta, następnie sklej je dokładnie, formując okrągłe lub owalne bułeczki. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostaw do napuszenia na ok. 15 minut.

Dodatkowo:
1 jajko
kilka pieczarek

Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch bułeczek i przyklej do nich plasterek pieczarki. Piecz w 200 stopniach C przez ok. 20 minut.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć