Proste i pyszne bułeczki z pieczarkami

Pulchne i pyszne bułeczki z doskonałym nadzieniem.

Proste i pyszne bułeczki z pieczarkami
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Bułki z pieczarkami to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Można kupić je w większości budek z pieczywem, ale znacznie lepszym pomysłem będzie przygotowanie ich samodzielnie. Jak podpowiada Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", do farszu oprócz pieczarek obowiązkowa musi być dodana podsmażona cebulka, a całość zamknięta jest w drożdżowym cieście.

Składniki na ok. 12-16 drożdżówek:

220 ml mleka
40 g świeżych drożdży
80g cukru
500 g mąki pszennej
80 g masła
1 jajko
szczypta soli

W rondelku podgrzej mleko tak, aby było letnie, następnie dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W misce wymieszaj mąkę z letnimi drożdżami i cukrem w mleku, dodaj miękkie masło w kawałkach, jajko oraz sól i wyrób wszystko na jednolite gładkie ciasto. Pozostaw je do podwojenia objętości na ok. 30 minut. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, podziel je na równe części i z każdej z nich uformuj placuszek.

Składniki na farsz pieczarkowy:

1 cebula
450 g pieczarek
sól
czarny pieprz

Pokrojoną drobno cebulę podsmaż na patelni, dodaj do niej pokrojone w talarki lub drobno posiekane pieczarki, a kiedy będą miękkie, dosyp odrobinę soli oraz pieprzu do smaku. Gotowy farsz nakładaj na placuszki z ciasta, następnie sklej je dokładnie, formując okrągłe lub owalne bułeczki. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostaw do napuszenia na ok. 15 minut.

Dodatkowo:
1 jajko
kilka pieczarek

Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch bułeczek i przyklej do nich plasterek pieczarki. Piecz w 200 stopniach C przez ok. 20 minut.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów