wp

Proste i pyszne bułeczki z pieczarkami

Pulchne i pyszne bułeczki z doskonałym nadzieniem.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Proste i pyszne bułeczki z pieczarkami
(Justmydelicious)

Bułki z pieczarkami to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Można kupić je w większości budek z pieczywem, ale znacznie lepszym pomysłem będzie przygotowanie ich samodzielnie. Jak podpowiada Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", do farszu oprócz pieczarek obowiązkowa musi być dodana podsmażona cebulka, a całość zamknięta jest w drożdżowym cieście.

Składniki na ok. 12-16 drożdżówek:

wp

220 ml mleka
40 g świeżych drożdży
80g cukru
500 g mąki pszennej
80 g masła
1 jajko
szczypta soli

W rondelku podgrzej mleko tak, aby było letnie, następnie dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W misce wymieszaj mąkę z letnimi drożdżami i cukrem w mleku, dodaj miękkie masło w kawałkach, jajko oraz sól i wyrób wszystko na jednolite gładkie ciasto. Pozostaw je do podwojenia objętości na ok. 30 minut. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, podziel je na równe części i z każdej z nich uformuj placuszek.

Składniki na farsz pieczarkowy:

1 cebula
450 g pieczarek
sól
czarny pieprz

wp

Pokrojoną drobno cebulę podsmaż na patelni, dodaj do niej pokrojone w talarki lub drobno posiekane pieczarki, a kiedy będą miękkie, dosyp odrobinę soli oraz pieprzu do smaku. Gotowy farsz nakładaj na placuszki z ciasta, następnie sklej je dokładnie, formując okrągłe lub owalne bułeczki. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostaw do napuszenia na ok. 15 minut.

Dodatkowo:
1 jajko
kilka pieczarek

Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch bułeczek i przyklej do nich plasterek pieczarki. Piecz w 200 stopniach C przez ok. 20 minut.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

wp

POLECAMY:

**Te bułki mają najwięcej kalorii**

**Domowe kajzerki z makiem. Banalny przepis**

**Bułeczki z sera gruyre**

wp
wp
wp
wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.