WAŻNE
TERAZ

Tusk po rozmowach z liderami Europy. "Wsparcie obrony powietrznej"

Proste i pyszne bułeczki z pieczarkami

Pulchne i pyszne bułeczki z doskonałym nadzieniem.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Bułki z pieczarkami to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Można kupić je w większości budek z pieczywem, ale znacznie lepszym pomysłem będzie przygotowanie ich samodzielnie. Jak podpowiada Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", do farszu oprócz pieczarek obowiązkowa musi być dodana podsmażona cebulka, a całość zamknięta jest w drożdżowym cieście.

Składniki na ok. 12-16 drożdżówek:

220 ml mleka
40 g świeżych drożdży
80g cukru
500 g mąki pszennej
80 g masła
1 jajko
szczypta soli

W rondelku podgrzej mleko tak, aby było letnie, następnie dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W misce wymieszaj mąkę z letnimi drożdżami i cukrem w mleku, dodaj miękkie masło w kawałkach, jajko oraz sól i wyrób wszystko na jednolite gładkie ciasto. Pozostaw je do podwojenia objętości na ok. 30 minut. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, podziel je na równe części i z każdej z nich uformuj placuszek.

Składniki na farsz pieczarkowy:

1 cebula
450 g pieczarek
sól
czarny pieprz

Pokrojoną drobno cebulę podsmaż na patelni, dodaj do niej pokrojone w talarki lub drobno posiekane pieczarki, a kiedy będą miękkie, dosyp odrobinę soli oraz pieprzu do smaku. Gotowy farsz nakładaj na placuszki z ciasta, następnie sklej je dokładnie, formując okrągłe lub owalne bułeczki. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostaw do napuszenia na ok. 15 minut.

Dodatkowo:
1 jajko
kilka pieczarek

Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch bułeczek i przyklej do nich plasterek pieczarki. Piecz w 200 stopniach C przez ok. 20 minut.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna