Chleb poprawia pamięć i koncentrację

Chleb jest jednym z podstawowych składników naszej diety. Bez względu na to, czy się odchudzasz, czy trenujesz przed ważnym maratonem lub po prostu chcesz się zdrowo odżywiać. Chleb to produkt, z którego nie powinniśmy rezygnować. Dostarcza bowiem do organizmu niezbędne składniki, dzięki którym jesteśmy pełni energii i mamy dobry humor. Jak to działa? Sprawdzamy!

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

Zacznijmy od definitywnego rozprawienia się ze wciąż pokutującymi mitami. Mimo iż Instytut Żywności i Żywienia zaleca codziennie spożywanie chleba, bo jest zdrowy, to z oficjalnych badań Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że spożycie pieczywa w Polsce co roku spada. Tymczasem, wiele restauracji i śniadaniowni zaczęło samodzielnie wypiekać pieczywo na swoje potrzeby. Piekarnie działające w całej Polsce stawiają na pieczywo produkowane według tradycyjnych receptur. – Tzw. smart consumers, czyli konsumenci poszukują produktów nieprzetworzonych i wyrabianych z naturalnych składników, które będą podstawą zdrowej diety. Chleb to jeden z podstawowych produktów tego typu – komentuje Jarosław Marczuk, prezes fundacji "Chleb to zdrowie".

- Jeśli nie mamy żadnych problemów żywieniowych lub nie cierpimy na celiakię, to najlepiej, jeśli będziemy sięgali po wszystkie gatunki pieczywa w różnych proporcjach – tłumaczy ekspert. To powinno zapewnić nam równowagę we właściwym dostarczeniu składników odżywczych do organizmu. Najważniejsze, by kierować się swoimi osobistymi preferencjami oraz trybem życia. Chleb pszenny wypiekany głównie z mąki oczyszczonej jest lekkostrawny. Dietetycy zalecają go dzieciom oraz osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, z wyłączeniem celiakii. Chleb żytni razowy natomiast to doskonałe rozwiązanie dla osób pracujących fizycznie oraz tych, którzy walczą m.in. z otyłością. Zawiera więcej błonnika i dłużej uwalnia węglowodany do organizmu, zapobiegając dzięki temu nagłym napadom głodu. Bez względu na nasz styl życia oraz dietę najważniejsze jest, by po chleb sięgać codziennie. Dlaczego?

  • Jest bogaty w witaminy – chodzi głównie o te z grupy B, foliany oraz witaminy E.
  • Zawiera składniki mineralne – a wśród nich magnez, żelazo, cynk, selen.
  • Dostarcza energię – chleb zawiera węglowodany złożone, które stopniowo uwalniane do organizmu zapewniają mu energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Jest źródłem białka – czyli materiału budulcowego. W pieczywie (4 kromki) znajdziemy aż 25 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Białka pochodzące ze zbóż zwierają dodatkowo kwas glutaminowy, czyli aminokwas pełniący ważną funkcję w naszym mózgu. Co ciekawe więcej białka znajdziemy w chlebie pszennym niż żytnim.
  • Poprawia pamięć i koncentrację – głównie dzięki zawartych w nim witaminom z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz dzięki magnezowi, który z kolei łagodzi stres i wpływa na nastrój.
  • Pozytywnie wpływa na kobiety w ciąży – chleb razowy zawiera spore ilości kwasu foliowego (około 52 g/100 g), który wspomaga rozwój dziecka.
  • Zawiera błonnik pokarmowy – niezbędny do prawidłowej regulacji pracy układu pokarmowego. Ponadto błonnik oczyszcza organizm z toksyn i usuwa resztki niestrawionych pokarmów. Jest także kluczowy podczas diety odchudzającej. Jedzenie chleba to jak widać nie tylko kwestia smaku, wygody czy przyzwyczajenia. Pieczywo ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego powinniśmy na stałe wprowadzić go do naszej codziennej diety.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości