Zachowaj świeżość pieczywa
Trzymamy go w lodówce, w plastikowym pojemniku i owijamy folią. Mimo naszych starań świeży i pachnący chleb nagle staje się czerstwy. Czy można tego uniknąć? Oczywiście. Poznaj nasze sposoby na przechowywanie pieczywa. Wprowadź zmiany w kuchni już dziś i ciesz się ulubionym chlebem aż do ostatniej kromki.
Chlebak z naturalnego drewna
To chyba najpopularniejszy sposób na przechowywanie świeżego pieczywa. Większość piekarzy poleca właśnie ten sposób przechowywania chleba. Chlebak z naturalnego drewna zapewnia dostęp powietrza wewnątrz pojemnika i chroni go przed wilgocią. Aby zachować go w odpowiednim stanie warto co jakiś czas, najlepiej raz w tygodniu przetrzeć chlebak octem. Ponadto co kilka dni możemy włożyć do niego połówkę jabłka. Pamiętajmy też o wietrzeniu chlebaka i czyszczeniu go, aby nie dopuścić do rozwoju bakterii i pleśni.
Lniane woreczki
W przeszłości świeżo upieczone pieczywo zawijano w materiałowe ściereczki. Warto wrócić do tej tradycyjnej metody, szczególnie gdy wypiekamy chleb samodzielnie. Len chroni pieczywo przed wilgocią i wysychaniem. Chleb w lnianym woreczku lub owinięty w lnianą ściereczkę w koszyku będzie więc ładną i naturalną alternatywą dla klasycznego chlebaka.
Mrożenie
Mrożenie stanowi jedno z najbezpieczniejszych form przechowywania żywności. Zamrożony chleb możemy trzymać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy. Mimo tego czasu nie straci on wartości odżywczych. Przez zamrożeniem warto pamiętać o pokrojeniu chleba na kromki.
Jakie popełniamy błędy?
Wkładanie chleba do lodówki jest najczęstszym błędem popełnianym w polskich kuchniach. Pieczywo nie lubi niskich temperatur (wyjątkiem jest mrożenie). Czerstwieje w temperaturze pomiędzy 0 a 10 stopni Celsjusza. Najlepiej więc przechowywać je w temperaturze pokojowej tzn. 18-22 stopni.
Co zrobić z czerstwym pieczywem?
Mimo że nie jest już miękkie i chrupiące, czerstwe pieczywo dalej możemy wykorzystać w kuchni. Gdy włożymy je do piekarnika skropione odrobiną wody lub mleka po chwili znów będzie świeże i gotowe do spożycia jako smaczna grzanka. Kolejnym sposobem na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest zrobienie z niej bułki tartej.