Jak prawidłowo przechowywać chleb? Poznaj nasze sposoby.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

/ 6Zachowaj świeżość pieczywa

Obraz
© 123RF

Trzymamy go w lodówce, w plastikowym pojemniku i owijamy folią. Mimo naszych starań świeży i pachnący chleb nagle staje się czerstwy. Czy można tego uniknąć? Oczywiście. Poznaj nasze sposoby na przechowywanie pieczywa. Wprowadź zmiany w kuchni już dziś i ciesz się ulubionym chlebem aż do ostatniej kromki.

/ 6Chlebak z naturalnego drewna

Obraz
© 123RF

To chyba najpopularniejszy sposób na przechowywanie świeżego pieczywa. Większość piekarzy poleca właśnie ten sposób przechowywania chleba. Chlebak z naturalnego drewna zapewnia dostęp powietrza wewnątrz pojemnika i chroni go przed wilgocią. Aby zachować go w odpowiednim stanie warto co jakiś czas, najlepiej raz w tygodniu przetrzeć chlebak octem. Ponadto co kilka dni możemy włożyć do niego połówkę jabłka. Pamiętajmy też o wietrzeniu chlebaka i czyszczeniu go, aby nie dopuścić do rozwoju bakterii i pleśni.

/ 6Lniane woreczki

Obraz
© 123RF

W przeszłości świeżo upieczone pieczywo zawijano w materiałowe ściereczki. Warto wrócić do tej tradycyjnej metody, szczególnie gdy wypiekamy chleb samodzielnie. Len chroni pieczywo przed wilgocią i wysychaniem. Chleb w lnianym woreczku lub owinięty w lnianą ściereczkę w koszyku będzie więc ładną i naturalną alternatywą dla klasycznego chlebaka.

/ 6Mrożenie

Obraz
© 123RF

Mrożenie stanowi jedno z najbezpieczniejszych form przechowywania żywności. Zamrożony chleb możemy trzymać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy. Mimo tego czasu nie straci on wartości odżywczych. Przez zamrożeniem warto pamiętać o pokrojeniu chleba na kromki.

/ 6Jakie popełniamy błędy?

Obraz
© 123RF

Wkładanie chleba do lodówki jest najczęstszym błędem popełnianym w polskich kuchniach. Pieczywo nie lubi niskich temperatur (wyjątkiem jest mrożenie). Czerstwieje w temperaturze pomiędzy 0 a 10 stopni Celsjusza. Najlepiej więc przechowywać je w temperaturze pokojowej tzn. 18-22 stopni.

/ 6Co zrobić z czerstwym pieczywem?

Obraz
© 123RF

Mimo że nie jest już miękkie i chrupiące, czerstwe pieczywo dalej możemy wykorzystać w kuchni. Gdy włożymy je do piekarnika skropione odrobiną wody lub mleka po chwili znów będzie świeże i gotowe do spożycia jako smaczna grzanka. Kolejnym sposobem na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest zrobienie z niej bułki tartej.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru