Jak prawidłowo przechowywać chleb? Poznaj nasze sposoby.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

/ 6Zachowaj świeżość pieczywa

Obraz
© 123RF

Trzymamy go w lodówce, w plastikowym pojemniku i owijamy folią. Mimo naszych starań świeży i pachnący chleb nagle staje się czerstwy. Czy można tego uniknąć? Oczywiście. Poznaj nasze sposoby na przechowywanie pieczywa. Wprowadź zmiany w kuchni już dziś i ciesz się ulubionym chlebem aż do ostatniej kromki.

/ 6Chlebak z naturalnego drewna

Obraz
© 123RF

To chyba najpopularniejszy sposób na przechowywanie świeżego pieczywa. Większość piekarzy poleca właśnie ten sposób przechowywania chleba. Chlebak z naturalnego drewna zapewnia dostęp powietrza wewnątrz pojemnika i chroni go przed wilgocią. Aby zachować go w odpowiednim stanie warto co jakiś czas, najlepiej raz w tygodniu przetrzeć chlebak octem. Ponadto co kilka dni możemy włożyć do niego połówkę jabłka. Pamiętajmy też o wietrzeniu chlebaka i czyszczeniu go, aby nie dopuścić do rozwoju bakterii i pleśni.

/ 6Lniane woreczki

Obraz
© 123RF

W przeszłości świeżo upieczone pieczywo zawijano w materiałowe ściereczki. Warto wrócić do tej tradycyjnej metody, szczególnie gdy wypiekamy chleb samodzielnie. Len chroni pieczywo przed wilgocią i wysychaniem. Chleb w lnianym woreczku lub owinięty w lnianą ściereczkę w koszyku będzie więc ładną i naturalną alternatywą dla klasycznego chlebaka.

/ 6Mrożenie

Obraz
© 123RF

Mrożenie stanowi jedno z najbezpieczniejszych form przechowywania żywności. Zamrożony chleb możemy trzymać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy. Mimo tego czasu nie straci on wartości odżywczych. Przez zamrożeniem warto pamiętać o pokrojeniu chleba na kromki.

/ 6Jakie popełniamy błędy?

Obraz
© 123RF

Wkładanie chleba do lodówki jest najczęstszym błędem popełnianym w polskich kuchniach. Pieczywo nie lubi niskich temperatur (wyjątkiem jest mrożenie). Czerstwieje w temperaturze pomiędzy 0 a 10 stopni Celsjusza. Najlepiej więc przechowywać je w temperaturze pokojowej tzn. 18-22 stopni.

/ 6Co zrobić z czerstwym pieczywem?

Obraz
© 123RF

Mimo że nie jest już miękkie i chrupiące, czerstwe pieczywo dalej możemy wykorzystać w kuchni. Gdy włożymy je do piekarnika skropione odrobiną wody lub mleka po chwili znów będzie świeże i gotowe do spożycia jako smaczna grzanka. Kolejnym sposobem na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest zrobienie z niej bułki tartej.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości