Trwa ładowanie...

Chlebek chmurka. Domowe pieczywo w 30 minut

Chlebek chmurka, nazywany także oopsie bread, to rodzaj lekkiego i puszystego pieczywa. Do pieczenia nie używamy mąki, drożdży ani zakwasu. Z powodzeniem zastąpi tradycyjne pszenne bułki w diecie niskowęglowodanowej. Przygotowanie chlebka nie jest skomplikowane, a składniki znajdziesz w swojej kuchni.

Chlebek chmurka. Domowe pieczywo w 30 minutŹródło: 123RF
d44b92c
d44b92c

Składniki: 4 jajka, 4 duże łyżki kremowego serka śmietankowego lub tłustego mielonego twarogu, szczypta cukru, szczypta soli, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka czarnuszki, olej.

Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść olejem. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. W drugim naczyniu wymieszaj serek śmietankowy z proszkiem do pieczenia, żółtkami, cukrem i czarnuszką. Do masy serowej dodawaj stopniowo pianę i mieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Łyżką nakładaj porcje ciasta na blachę. Piecz przez ok. 20 minut, aż chlebki staną się złociste. Wyłącz piekarnik i pozostaw chlebki na kilka minut w środku. Następnie wyjmij je i ostrożnie zdejmij z blachy.

Chlebek chmurka sprawdzi się jako baza do kanapek. Jeśli dobrze ubijesz pianę, bułeczki będą lekkie i puszyste. Jeśli nie ubijesz białek na sztywno, pieczywo po upieczeniu będzie przypominało turecką pitę. Przekrojone na pół nada się do faszerowania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d44b92c
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d44b92c
Więcej tematów