Chlebek chmurka. Domowe pieczywo w 30 minut

Chlebek chmurka, nazywany także oopsie bread, to rodzaj lekkiego i puszystego pieczywa. Do pieczenia nie używamy mąki, drożdży ani zakwasu. Z powodzeniem zastąpi tradycyjne pszenne bułki w diecie niskowęglowodanowej. Przygotowanie chlebka nie jest skomplikowane, a składniki znajdziesz w swojej kuchni.

Domowe pieczywo bez mąki
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Składniki: 4 jajka, 4 duże łyżki kremowego serka śmietankowego lub tłustego mielonego twarogu, szczypta cukru, szczypta soli, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka czarnuszki, olej.

Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść olejem. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. W drugim naczyniu wymieszaj serek śmietankowy z proszkiem do pieczenia, żółtkami, cukrem i czarnuszką. Do masy serowej dodawaj stopniowo pianę i mieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Łyżką nakładaj porcje ciasta na blachę. Piecz przez ok. 20 minut, aż chlebki staną się złociste. Wyłącz piekarnik i pozostaw chlebki na kilka minut w środku. Następnie wyjmij je i ostrożnie zdejmij z blachy.

Chlebek chmurka sprawdzi się jako baza do kanapek. Jeśli dobrze ubijesz pianę, bułeczki będą lekkie i puszyste. Jeśli nie ubijesz białek na sztywno, pieczywo po upieczeniu będzie przypominało turecką pitę. Przekrojone na pół nada się do faszerowania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę