Chlebek chmurka. Domowe pieczywo w 30 minut

Chlebek chmurka, nazywany także oopsie bread, to rodzaj lekkiego i puszystego pieczywa. Do pieczenia nie używamy mąki, drożdży ani zakwasu. Z powodzeniem zastąpi tradycyjne pszenne bułki w diecie niskowęglowodanowej. Przygotowanie chlebka nie jest skomplikowane, a składniki znajdziesz w swojej kuchni.

Domowe pieczywo bez mąki
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Składniki: 4 jajka, 4 duże łyżki kremowego serka śmietankowego lub tłustego mielonego twarogu, szczypta cukru, szczypta soli, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka czarnuszki, olej.

Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść olejem. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. W drugim naczyniu wymieszaj serek śmietankowy z proszkiem do pieczenia, żółtkami, cukrem i czarnuszką. Do masy serowej dodawaj stopniowo pianę i mieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Łyżką nakładaj porcje ciasta na blachę. Piecz przez ok. 20 minut, aż chlebki staną się złociste. Wyłącz piekarnik i pozostaw chlebki na kilka minut w środku. Następnie wyjmij je i ostrożnie zdejmij z blachy.

Chlebek chmurka sprawdzi się jako baza do kanapek. Jeśli dobrze ubijesz pianę, bułeczki będą lekkie i puszyste. Jeśli nie ubijesz białek na sztywno, pieczywo po upieczeniu będzie przypominało turecką pitę. Przekrojone na pół nada się do faszerowania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany