Chlebek chmurka. Domowe pieczywo w 30 minut
Chlebek chmurka, nazywany także oopsie bread, to rodzaj lekkiego i puszystego pieczywa. Do pieczenia nie używamy mąki, drożdży ani zakwasu. Z powodzeniem zastąpi tradycyjne pszenne bułki w diecie niskowęglowodanowej. Przygotowanie chlebka nie jest skomplikowane, a składniki znajdziesz w swojej kuchni.
Składniki: 4 jajka, 4 duże łyżki kremowego serka śmietankowego lub tłustego mielonego twarogu, szczypta cukru, szczypta soli, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka czarnuszki, olej.
Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść olejem. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. W drugim naczyniu wymieszaj serek śmietankowy z proszkiem do pieczenia, żółtkami, cukrem i czarnuszką. Do masy serowej dodawaj stopniowo pianę i mieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Łyżką nakładaj porcje ciasta na blachę. Piecz przez ok. 20 minut, aż chlebki staną się złociste. Wyłącz piekarnik i pozostaw chlebki na kilka minut w środku. Następnie wyjmij je i ostrożnie zdejmij z blachy.
Chlebek chmurka sprawdzi się jako baza do kanapek. Jeśli dobrze ubijesz pianę, bułeczki będą lekkie i puszyste. Jeśli nie ubijesz białek na sztywno, pieczywo po upieczeniu będzie przypominało turecką pitę. Przekrojone na pół nada się do faszerowania.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl