Chlebek chmurka. Domowe pieczywo w 30 minut

Chlebek chmurka, nazywany także oopsie bread, to rodzaj lekkiego i puszystego pieczywa. Do pieczenia nie używamy mąki, drożdży ani zakwasu. Z powodzeniem zastąpi tradycyjne pszenne bułki w diecie niskowęglowodanowej. Przygotowanie chlebka nie jest skomplikowane, a składniki znajdziesz w swojej kuchni.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Domowe pieczywo bez mąki
Domowe pieczywo bez mąki (123RF)
WP

Składniki: 4 jajka, 4 duże łyżki kremowego serka śmietankowego lub tłustego mielonego twarogu, szczypta cukru, szczypta soli, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka czarnuszki, olej.

Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść olejem. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. W drugim naczyniu wymieszaj serek śmietankowy z proszkiem do pieczenia, żółtkami, cukrem i czarnuszką. Do masy serowej dodawaj stopniowo pianę i mieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Łyżką nakładaj porcje ciasta na blachę. Piecz przez ok. 20 minut, aż chlebki staną się złociste. Wyłącz piekarnik i pozostaw chlebki na kilka minut w środku. Następnie wyjmij je i ostrożnie zdejmij z blachy.

Chlebek chmurka sprawdzi się jako baza do kanapek. Jeśli dobrze ubijesz pianę, bułeczki będą lekkie i puszyste. Jeśli nie ubijesz białek na sztywno, pieczywo po upieczeniu będzie przypominało turecką pitę. Przekrojone na pół nada się do faszerowania.

WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP