Czym kierują się Polacy kupując chleb?

Chleb to propozycja na śniadanie i kolacje w wielu polskich domach. Nierzadko jadamy go również na drugie śniadanie, przeważnie w formie kanapek. Mamy świadomość, że nie każdy wypiek to zdrowy wybór, ale nie zawsze stosujemy tę wiedzę o racjonalnym odżywianiu w praktyce.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Chleb to propozycja na śniadanie i kolacje w wielu polskich domach. Nierzadko jadamy go również na drugie śniadanie, przeważnie w formie kanapek. Mamy świadomość, że nie każdy wypiek to zdrowy wybór, ale nie zawsze stosujemy tę wiedzę o racjonalnym odżywianiu w praktyce.

Jak wynika z najnowszych badań TNS Polska, blisko połowa Polaków (47 proc.) nigdy nie sprawdza składu pieczywa, mimo że chleb czy bułki to jedne z najważniejszych produktów w naszym koszyku. Ponad połowa ankietowanych kupuje bowiem pieczywo codziennie, a 30 proc. respondentów raz na dwa dni.

W kwestii upodobań rodzajów wypieków największą popularnością cieszy się chleb z mąki pszennej, a tylko co piąty respondent (22 proc.) preferuje chleb ciemny lub razowy. Jednak najbardziej niepokojący jest fakt, że jedynie 5 proc. ankietowanych zadeklarowało, że zawsze czyta informacje o zawartości składników w wybranym produkcie. Dotyczy to zarówno produktów paczkowanych, jak i sprzedawanych "luzem", tuż po upieczeniu w sklepie. Warto wiedzieć, że przypadku tych drugich wypieków producent lub sklep ma obowiązek umieścić czytelną i widoczną informację o składzie produktu. Dzięki temu mamy możliwość sprawdzić, których składników jest w nim najwięcej i czy zawiera ulepszacze smaku lub konserwanty.

Czym zatem kierujemy się przy zakupie pieczywa? Przede wszystkim liczy się nasze pierwsze wrażenie: dla 44 proc. badanych Polaków najważniejsze jest to, żeby chleb czy bułki były ciepłe, chrupiące i ładnie pachniały. Istotny jest także wygląd pieczywa (tę odpowiedź wskazało 42 proc.) i jego cena (31 proc.), natomiast skład jest mniej ważny.

- Stawiamy mocny nacisk na jakość oferowanych produktów, w tym pieczywa. Dbamy, aby nasze chleby nie tylko ładnie wyglądały i pachniały, ale także miały naturalny skład i były pozbawione konserwantów. Takie właśnie są wyroby z naszej oferty "Chrupiące z Pieca": chleb typu włoskiego, słonecznikowy, polski, żytni i drwalski. Dodatkowo dołączają do nich dwie nowości - również bez konserwantów - Pieczywo żytnie i chleb Pełne ziarno - mówi Anna Biskup, PR Manager Lidl Polska.

Prosty test można przeprowadzić na pieczywie z własnego chlebaka. Jeśli chleb ma jednolitą, gąbczastą strukturę, zbyt słodki lub słony smak, łatwo się kruszy i ciężko się go kroi, to nie był najzdrowszy zakup. Ostrożność warto zachować też w przypadku chleba paczkowanego, o przedłużonym terminie przydatności do spożycia. W jego składzie znaleźć możemy dużo konserwantów. Hasła typu "light" czy "fitness" również powinny wzbudzić naszą czujność, ponieważ ich etykiety nierzadko zdradzają, że mają niepotrzebne dodatki cukru lub kalorycznej mąki.

W artykule wykorzystano fragmenty raportu "Polacy o chlebie", który został przeprowadzony przez TNS Polska na zlecenie Lidl Polska na reprezentatywnej grupie Polaków n=1017 metodą CAPI (wrzesień 2015).

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce