Czym kierują się Polacy kupując chleb?

Chleb to propozycja na śniadanie i kolacje w wielu polskich domach. Nierzadko jadamy go również na drugie śniadanie, przeważnie w formie kanapek. Mamy świadomość, że nie każdy wypiek to zdrowy wybór, ale nie zawsze stosujemy tę wiedzę o racjonalnym odżywianiu w praktyce.

Czym kierują się Polacy kupując chleb?
Źródło zdjęć: © 123RF
SKOMENTUJ

Chleb to propozycja na śniadanie i kolacje w wielu polskich domach. Nierzadko jadamy go również na drugie śniadanie, przeważnie w formie kanapek. Mamy świadomość, że nie każdy wypiek to zdrowy wybór, ale nie zawsze stosujemy tę wiedzę o racjonalnym odżywianiu w praktyce.

Jak wynika z najnowszych badań TNS Polska, blisko połowa Polaków (47 proc.) nigdy nie sprawdza składu pieczywa, mimo że chleb czy bułki to jedne z najważniejszych produktów w naszym koszyku. Ponad połowa ankietowanych kupuje bowiem pieczywo codziennie, a 30 proc. respondentów raz na dwa dni.

W kwestii upodobań rodzajów wypieków największą popularnością cieszy się chleb z mąki pszennej, a tylko co piąty respondent (22 proc.) preferuje chleb ciemny lub razowy. Jednak najbardziej niepokojący jest fakt, że jedynie 5 proc. ankietowanych zadeklarowało, że zawsze czyta informacje o zawartości składników w wybranym produkcie. Dotyczy to zarówno produktów paczkowanych, jak i sprzedawanych "luzem", tuż po upieczeniu w sklepie. Warto wiedzieć, że przypadku tych drugich wypieków producent lub sklep ma obowiązek umieścić czytelną i widoczną informację o składzie produktu. Dzięki temu mamy możliwość sprawdzić, których składników jest w nim najwięcej i czy zawiera ulepszacze smaku lub konserwanty.

Czym zatem kierujemy się przy zakupie pieczywa? Przede wszystkim liczy się nasze pierwsze wrażenie: dla 44 proc. badanych Polaków najważniejsze jest to, żeby chleb czy bułki były ciepłe, chrupiące i ładnie pachniały. Istotny jest także wygląd pieczywa (tę odpowiedź wskazało 42 proc.) i jego cena (31 proc.), natomiast skład jest mniej ważny.

- Stawiamy mocny nacisk na jakość oferowanych produktów, w tym pieczywa. Dbamy, aby nasze chleby nie tylko ładnie wyglądały i pachniały, ale także miały naturalny skład i były pozbawione konserwantów. Takie właśnie są wyroby z naszej oferty "Chrupiące z Pieca": chleb typu włoskiego, słonecznikowy, polski, żytni i drwalski. Dodatkowo dołączają do nich dwie nowości - również bez konserwantów - Pieczywo żytnie i chleb Pełne ziarno - mówi Anna Biskup, PR Manager Lidl Polska.

Prosty test można przeprowadzić na pieczywie z własnego chlebaka. Jeśli chleb ma jednolitą, gąbczastą strukturę, zbyt słodki lub słony smak, łatwo się kruszy i ciężko się go kroi, to nie był najzdrowszy zakup. Ostrożność warto zachować też w przypadku chleba paczkowanego, o przedłużonym terminie przydatności do spożycia. W jego składzie znaleźć możemy dużo konserwantów. Hasła typu "light" czy "fitness" również powinny wzbudzić naszą czujność, ponieważ ich etykiety nierzadko zdradzają, że mają niepotrzebne dodatki cukru lub kalorycznej mąki.

W artykule wykorzystano fragmenty raportu "Polacy o chlebie", który został przeprowadzony przez TNS Polska na zlecenie Lidl Polska na reprezentatywnej grupie Polaków n=1017 metodą CAPI (wrzesień 2015).

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka