Czym kierują się Polacy kupując chleb?

Chleb to propozycja na śniadanie i kolacje w wielu polskich domach. Nierzadko jadamy go również na drugie śniadanie, przeważnie w formie kanapek. Mamy świadomość, że nie każdy wypiek to zdrowy wybór, ale nie zawsze stosujemy tę wiedzę o racjonalnym odżywianiu w praktyce.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Chleb to propozycja na śniadanie i kolacje w wielu polskich domach. Nierzadko jadamy go również na drugie śniadanie, przeważnie w formie kanapek. Mamy świadomość, że nie każdy wypiek to zdrowy wybór, ale nie zawsze stosujemy tę wiedzę o racjonalnym odżywianiu w praktyce.

Jak wynika z najnowszych badań TNS Polska, blisko połowa Polaków (47 proc.) nigdy nie sprawdza składu pieczywa, mimo że chleb czy bułki to jedne z najważniejszych produktów w naszym koszyku. Ponad połowa ankietowanych kupuje bowiem pieczywo codziennie, a 30 proc. respondentów raz na dwa dni.

W kwestii upodobań rodzajów wypieków największą popularnością cieszy się chleb z mąki pszennej, a tylko co piąty respondent (22 proc.) preferuje chleb ciemny lub razowy. Jednak najbardziej niepokojący jest fakt, że jedynie 5 proc. ankietowanych zadeklarowało, że zawsze czyta informacje o zawartości składników w wybranym produkcie. Dotyczy to zarówno produktów paczkowanych, jak i sprzedawanych "luzem", tuż po upieczeniu w sklepie. Warto wiedzieć, że przypadku tych drugich wypieków producent lub sklep ma obowiązek umieścić czytelną i widoczną informację o składzie produktu. Dzięki temu mamy możliwość sprawdzić, których składników jest w nim najwięcej i czy zawiera ulepszacze smaku lub konserwanty.

Czym zatem kierujemy się przy zakupie pieczywa? Przede wszystkim liczy się nasze pierwsze wrażenie: dla 44 proc. badanych Polaków najważniejsze jest to, żeby chleb czy bułki były ciepłe, chrupiące i ładnie pachniały. Istotny jest także wygląd pieczywa (tę odpowiedź wskazało 42 proc.) i jego cena (31 proc.), natomiast skład jest mniej ważny.

- Stawiamy mocny nacisk na jakość oferowanych produktów, w tym pieczywa. Dbamy, aby nasze chleby nie tylko ładnie wyglądały i pachniały, ale także miały naturalny skład i były pozbawione konserwantów. Takie właśnie są wyroby z naszej oferty "Chrupiące z Pieca": chleb typu włoskiego, słonecznikowy, polski, żytni i drwalski. Dodatkowo dołączają do nich dwie nowości - również bez konserwantów - Pieczywo żytnie i chleb Pełne ziarno - mówi Anna Biskup, PR Manager Lidl Polska.

Prosty test można przeprowadzić na pieczywie z własnego chlebaka. Jeśli chleb ma jednolitą, gąbczastą strukturę, zbyt słodki lub słony smak, łatwo się kruszy i ciężko się go kroi, to nie był najzdrowszy zakup. Ostrożność warto zachować też w przypadku chleba paczkowanego, o przedłużonym terminie przydatności do spożycia. W jego składzie znaleźć możemy dużo konserwantów. Hasła typu "light" czy "fitness" również powinny wzbudzić naszą czujność, ponieważ ich etykiety nierzadko zdradzają, że mają niepotrzebne dodatki cukru lub kalorycznej mąki.

W artykule wykorzystano fragmenty raportu "Polacy o chlebie", który został przeprowadzony przez TNS Polska na zlecenie Lidl Polska na reprezentatywnej grupie Polaków n=1017 metodą CAPI (wrzesień 2015).

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany