Czym kierują się Polacy kupując chleb?

Chleb to propozycja na śniadanie i kolacje w wielu polskich domach. Nierzadko jadamy go również na drugie śniadanie, przeważnie w formie kanapek. Mamy świadomość, że nie każdy wypiek to zdrowy wybór, ale nie zawsze stosujemy tę wiedzę o racjonalnym odżywianiu w praktyce.

Czym kierują się Polacy kupując chleb?
Źródło zdjęć: © 123RF
SKOMENTUJ

Chleb to propozycja na śniadanie i kolacje w wielu polskich domach. Nierzadko jadamy go również na drugie śniadanie, przeważnie w formie kanapek. Mamy świadomość, że nie każdy wypiek to zdrowy wybór, ale nie zawsze stosujemy tę wiedzę o racjonalnym odżywianiu w praktyce.

Jak wynika z najnowszych badań TNS Polska, blisko połowa Polaków (47 proc.) nigdy nie sprawdza składu pieczywa, mimo że chleb czy bułki to jedne z najważniejszych produktów w naszym koszyku. Ponad połowa ankietowanych kupuje bowiem pieczywo codziennie, a 30 proc. respondentów raz na dwa dni.

W kwestii upodobań rodzajów wypieków największą popularnością cieszy się chleb z mąki pszennej, a tylko co piąty respondent (22 proc.) preferuje chleb ciemny lub razowy. Jednak najbardziej niepokojący jest fakt, że jedynie 5 proc. ankietowanych zadeklarowało, że zawsze czyta informacje o zawartości składników w wybranym produkcie. Dotyczy to zarówno produktów paczkowanych, jak i sprzedawanych "luzem", tuż po upieczeniu w sklepie. Warto wiedzieć, że przypadku tych drugich wypieków producent lub sklep ma obowiązek umieścić czytelną i widoczną informację o składzie produktu. Dzięki temu mamy możliwość sprawdzić, których składników jest w nim najwięcej i czy zawiera ulepszacze smaku lub konserwanty.

Czym zatem kierujemy się przy zakupie pieczywa? Przede wszystkim liczy się nasze pierwsze wrażenie: dla 44 proc. badanych Polaków najważniejsze jest to, żeby chleb czy bułki były ciepłe, chrupiące i ładnie pachniały. Istotny jest także wygląd pieczywa (tę odpowiedź wskazało 42 proc.) i jego cena (31 proc.), natomiast skład jest mniej ważny.

- Stawiamy mocny nacisk na jakość oferowanych produktów, w tym pieczywa. Dbamy, aby nasze chleby nie tylko ładnie wyglądały i pachniały, ale także miały naturalny skład i były pozbawione konserwantów. Takie właśnie są wyroby z naszej oferty "Chrupiące z Pieca": chleb typu włoskiego, słonecznikowy, polski, żytni i drwalski. Dodatkowo dołączają do nich dwie nowości - również bez konserwantów - Pieczywo żytnie i chleb Pełne ziarno - mówi Anna Biskup, PR Manager Lidl Polska.

Prosty test można przeprowadzić na pieczywie z własnego chlebaka. Jeśli chleb ma jednolitą, gąbczastą strukturę, zbyt słodki lub słony smak, łatwo się kruszy i ciężko się go kroi, to nie był najzdrowszy zakup. Ostrożność warto zachować też w przypadku chleba paczkowanego, o przedłużonym terminie przydatności do spożycia. W jego składzie znaleźć możemy dużo konserwantów. Hasła typu "light" czy "fitness" również powinny wzbudzić naszą czujność, ponieważ ich etykiety nierzadko zdradzają, że mają niepotrzebne dodatki cukru lub kalorycznej mąki.

W artykule wykorzystano fragmenty raportu "Polacy o chlebie", który został przeprowadzony przez TNS Polska na zlecenie Lidl Polska na reprezentatywnej grupie Polaków n=1017 metodą CAPI (wrzesień 2015).

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne