1 czerwca - światowy dzień bułki. Z bułeczką dookoła świata

Pierwszy dzień czerwca to nie tylko Dzień Dziecka, to także święto jednego z najbardziej znanych i lubianych produktów spożywczych - bułki.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Pyszna, chrupiąca, o cudownym zapachu bułka to symbol rodzinnego śniadania. Zwykle jednak nie poświęcamy temu pieczywu zbyt wiele uwagi. Zwyczajowo wrzucamy do torby w sklepie to samo pieczywo, które kupujemy od lat i nie uświadamiamy sobie, jak wiele oblicz ma ten prosty wypiek. Z okazji dnia bułki, warto poświęcić jej trochę więcej uwagi.

W Polsce najbardziej popularne są zwykłe, pszenne bułki. Produkuje się ich miliony każdego dnia. Polacy uwielbiają to pieczywo, choć jasne bułki nie należą do najzdrowszych produktów. Obok takich bułek jemy mnóstwo bułek maślanych, słodszych, bardziej delikatnych, ale równie smacznych. Grahamka z kolei to ciemna bułka pszenna produkowana z mąki typu graham i mąki pszennej na drożdżach - z dodatkiem cukru i soli.

Najsłynniejszą jednak chyba bułką jest kajzerka. Ta mała, okrągła bułka z charakterystycznymi pięcioma promienistymi bruzdami na wierzchu wypiekana jest z mąki pszennej, zakwasu lub drożdży. Posypuje się ją czasami ziarnami sezamu lub maku. Przepis i charakterystyczny kształt kajzerki został opracowany przez piekarzy w Wiedniu, a jej nazwa pochodzi od cesarza Franciszka Józefa, czyli kajzera. Bułka ta popularna jest w wielu państwach dawnych Austro-Węgier. Znaleźć ją można nie tylko na austriackich stołach, ale także w Słowenii, Chorwacji, Czechach, Włoszech i oczywiście w Polsce.

Zobacz też: Prosty sposób na przedłużenie świeżości chleba

Bardzo lubianym w naszym kraju pieczywem jest bułka paryska. Ta pszenna bułka ma podłużny kształt. W skład wchodzą mąka pszenna, mleko, woda, olej, drożdże, cukier i sól. Jedną z odmian bułki paryskiej, bardzo popularną w Wielkiej Brytanii jest teacake. Je się ją najczęściej przekrojoną na pół i posmarowaną masłem.

Nasze piekarnie oprócz tradycyjnego pieczywa wypiekają dziś także bułki znane w innych miejscach świata. Coraz bardziej popularne stają się np. brioszki. Te lekkie, słodkawe pieczywo ma cieniutką jak papier, złocistobrązową skórkę i miękki, delikatny środek. Przygotowanie ich w domu jest dość czasochłonne, bo ciasto musi wyrastać trzy razy, jednak efekt jest znakomity. Brioszki podawane są nie tylko na śniadanie, ale także w ciągu dnia. Idealnie smakują z herbatą, kawą czy gorącą czekoladą.

Inne zdobywające u nas popularność bułki to buchty. Wypiekane są w formach, przez co połączone są ze sobą bokami. Najczęściej nadziewa je się dżemem lub konfiturami, ale jest także wersja bez nadzienia. Buchty zawierają jajka, co odróżnia je od wielu innych rodzajów pieczywa, a najlepiej smakują na ciepło z masłem.

W Holandii z kolei znajdziemy krentenbole, czyli małe, okrągłe bułeczki drożdżowe o glazurowanej, ciemnobrązowej skórce. Ich charakterystyczną cechą jest to, że zawierają one mnóstwo rodzynek. Ciasto tej bułki ma zielonkawo-żółty kolor, bo barwniki z rodzynek przechodzą do wnętrza wypieku. Krentenbol można jeść bez innych dodatków lub przekrojoną z masłem i żółtym serem. Te bułki są znakomitym źródłem witaminy B, więc jedzenie ich zalecają dietetycy.

Szwedzką tradycyjną bułką jest semla. Ciasto z mąki pszennej wymieszane jest ze słodkim nadzieniem. Tradycyjnie semlę podaje się w głębokim talerzu, namoczoną w gorącym mleku. Dziś jednak znacznie częściej jada się ją samą lub z dodatkami, jak zwykłą kanapkę.

I na koniec Włochy, kraj który słynie, z bardzo popularnej także w Polsce, ciabbaty. Prawdziwa ciabatta to duża, płaska i prostokątna bułka z chrupiącą skórką, w środku jest bardzo porowata. Bułki te najlepiej smakują z wędliną: suszoną szynką lub z salami i, oczywiście, z warzywami.

Z okazji dnia bułki, będąc na zakupach, wejdźmy więc do dobrej piekarni i skosztujmy różnych rodzajów tego smakowitego pieczywa.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀